ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σήμα κινδύνου

Ένα βαλκανικό ντόμινο ως διάχυση της αποσταθεροποιητικής επίδρασης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, καθώς προβάλλει με τα σημερινά δεδομένα ως θέμα χρόνου.

Η παρ’ ολίγον ανάφλεξη μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας για τις πινακίδες των αυτοκινήτων αποτελεί την πολλοστή ένδειξη της εύθραυστης περιφερειακής σταθερότητας.

Έχουν προηγηθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν την εισβολή στην Ουκρανία συνομιλίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα όπου εξετάσθηκε ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων με στόχο την περαιτέρω εθνική ομογενοποίηση της Σερβίας και του Κοσσόβου.

Ακολούθησε η εισήγηση του Πρωθυπουργού της Σλοβενίας προς την Κομισιόν για αλλαγές συνόρων στο σύνολο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την γεωγραφική εγγύτητα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την ανολοκλήρωτη διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια, αν υπάρξει ανάφλεξη στην πρώην Γιουγκοσλαβία  είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα καταστεί ένα ακόμη - μετά την Ουκρανία - μέτωπο σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας.

Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από την υπόλοιπη Ευρώπη:

(α) Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και μαζί με την Ελβετία και την Αυστρία αποτελούν τις τέσσερεις αδέσμευτες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου

(β) Για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς  και θρησκευτικούς τα Βαλκάνια είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης που η Ρωσία μπορεί να υπολογίζει ότι έχει επιρροή στην κοινή γνώμη και την ελίτ χωρών όπως η Σερβία και η Βουλγαρία.

Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή την Γηραιά Ήπειρο να έχει μπροστά της έναν χειμώνα που προαναγγέλλεται ως η Τέλεια Καταιγίδα δεν νομιμοποιείται προσδοκία για  παρέμβαση της Δύσης, είτε ως αποτρεπτική διπλωματία, είτε ως επιβολή τερματισμού των συγκρούσεων.

Δυστυχώς τα Βαλκάνια είναι πολύ πιθανόν και για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσουν  τις διαπιστώσεις τόσο του Μπίσμαρκ όσο και του Τσόρτσιλ.

 Ο Σιδηρούς Καγκελάριος είχε αποφανθεί ότι τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκκαλα ενός Πομερανού Γρεναδιέρου, με άλλα λόγια ότι το κόστος μιας επέμβασης στην περιοχή είναι πολλαπλάσιο του όποιου προσδοκώμενου κέρδους. Ο Τσόρτσιλ είχε πει ότι τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία από ότι μπορούν να καταναλώσουν,  με άλλα λόγια ότι δύσκολα μπορούν να χωρέσουν τόσους πολλούς αντίπαλους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς.

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!