ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Αποκαλυπτική αναδίπλωση

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πελόζι ξεκίνησε χθες Κυριακή την περιοδεία της στην Ασία χωρίς να έχει διευκρινισθεί αν εκτός από την Σιγκαπούρη, την Μαλαισία την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα επισκεφθεί την Ταιβάν.

Θεσμικά η Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η τρίτη θέση  στην ιεραρχία της Πολιτικής Ηγεσίας των ΗΠΑ μετά τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο.

Αυτό που μέχρι στιγμής μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο είναι ότι το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταιβάν προκάλεσε την σοβαρότερη τις τελευταίες δεκαετίες κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου και για την εκτόνωση της χρειάσθηκε η πρόσφατη διάρκειας δυόμιση ωρών τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Σιτζιπινγκ.

Εάν τελικά, όπως άλλωστε είναι και το πιθανότερο, η Πελόζι δεν επισκεφθεί την Ταιβάν η αρχική απόφαση της, η οξύτατη αντίδραση του Πεκίνου και η αναδίπλωση της αμερικανικής πλευράς συνιστούν μια σαφή επιτυχία της κινεζικής πλευράς.

Ταυτόχρονα είναι και μια προσπάθεια των δύο πλευρών να κρατήσουν υπό έλεγχο μια αντιπαράθεση που εύκολα θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου.

Τούτων λεχθέντων η πιθανότητα μιας κλιμάκωσης εκτός ελέγχου  στην ανταγωνιστική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον Πεκίνου είναι υπαρκτή.

Πρόκειται για την πιθανή αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ με αφορμή την απειλή που συνιστά η απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα με τις πυραυλικές της δοκιμές.

Αρκεί μια ματιά στον χάρτη για να διαπιστωθεί ότι η επιχειρησιακή διάταξη και ανάπτυξη δυνάμεων που να αποτρέπουν συνολική επίθεση της Βόρειας Κορέας εκ των πραγμάτων μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί ως απειλή την ασφάλεια της Κίνας.

Το Πεκίνο θ ήθελε ειρηνική επίλυση των εντάσεων ανάμεσα στην  Πιονγκ Γιάγκ  από την μια μεριά και την Σεούλ και το Τόκιο από την άλλη, μια εξέλιξη η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτούσε αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!