ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ανάδυση του πολυκεντρικού κόσμου

Η Ρωσία δραστηριοποιείται στην Αφρική καθιστώντας πιο περίπλοκη την εξύφανση των νέων ισορροπιών που είχαν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται, με τη δυναμική παρουσία της Κίνας να σαρώνει τις ζώνες επιρροής, αποκλειστικές η μη, που είχαν διατηρήσει οι πρώην αποικιακές δυνάμεις.

Στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία οι ΗΠΑ έχουν αποχαιρετίσει από καιρό την όποια φιλοδοξία για Pax Americana  και έχουν αποδεχθεί τν βαρύνουσα παρουσία της Ρωσίας  αλλά και την προώθηση εθνικών στρατηγικών από τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, το Ιράν, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Ζητούμενο παραμένει ο χρονικός ορίζοντας της δραστηριοποίησης της Κίνας στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.

Στην πρώην Σοβιετική κεντρική Ασία  το παιχνίδι δεν είναι όπως στην υπόλοιπη πρώην ΕΣΣΔ η προσπάθεια των ΗΠΑ να ανακόψουν την προνομιακή στρατηγική επιρροή της Ρωσίας, καθώς και στο πεδίο αυτό είναι θέμα χρόνου πότε η Κίνα θα διεκδικήσει πρωτεύοντα ρόλο σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στα δυτικά της σύνορα.

Αργά αλλά σταθερά και εκ των πραγμάτων η ομάδα των BRICS κινείται προς την κατεύθυνση ανάδειξής της σε φόρουμ όλων των δυνάμεων που στον ένα η τον άλλο βαθμό έχουν αναθεωρητικές περιφερειακές και παγκόσμιες ατζέντες -αμφισβητούν δηλαδή ως δεδομένη για το διηνεκές την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και της Δύσης, έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, το 1989-91.

Το διεθνές τοπίο εκπέμπει μια εικόνα ταυτόχρονων πολλαπλών συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών του φλοιού της Γης μέχρι να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες.

Μέσα σε αυτήν την χαώδη δυναμική, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανασυντάξουν συμμαχίες στην Ευρώπη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας και, στην περιοχή Ινδικού –Ειρηνικού, απέναντι στην συνολική προβολή ισχύος του Πεκίνου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και όχι μόνον.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν τον έλεγχο των παραπάνω κοσμογονικών εξελίξεων καταγράφεται σε μια στιγμή όπου όλα δείχνουν ότι η εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση στη χώρα, η οποία στις 6.1.2021 παραλίγο να οδηγήσει στην πραξικοπηματική κατάληψη του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, παραμένει αμείωτη στην έντασή της και είναι βέβαιο ότι θα κορυφωθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Τέλος, σε ότι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ –Ε.Ε, τη διατλαντική σχέση δηλαδή, την αρχική αισιοδοξία του Λευκού Οίκου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην  ενίσχυση της ενότητας της Δύσης έχει διαδεχθεί μια νευρικότητα κι ο πανικός της Γηραιάς Ηπείρου, που προβληματίζεται ανοικτά πλέον για το αν η κοινωνική και πολιτική της ομαλότητα θα αντέξει τις παρενέργειες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Τον τελευταίο καιρό κυριαρχεί η πρόγνωση ότι ο χειμώνας του 2022-23 θα είναι ο σκληρότερος στην Ευρώπη μετά το 1945. Ένα είναι βέβαιο: Η μεταψυχροπολεμική τάξη πραγμάτων κατέρρευσε και η σταθεροποιητική επανεξισορρόπηση δεν είναι επί του παρόντος ορατή στο βάθος του ορίζοντα.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!