Η Γερμανία προέβη χθες σε μια διορθωτική κίνηση στην πολιτική της απέναντι στην Τουρκία , οριοθετώντας την ανοχή της στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας όταν αυτή αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κατά συνέπεια δεν αποδέχεται τα σύνορα της χώρας μας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ε.Ε
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας διόρθωσε την πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Ερντογάν που ακολουθούσε μέχρι τώρα το Βερολίνο, όχι μόνο με κίνητρο την αλληλεγγύη στην χώρα μας.
Την ανάγκη οριοθέτησης της βίαιης ρητορικής του Ερντογάν την ένοιωσε συνολικά η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας το 2017 όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήθελε να συμπεριλάβει και την Γερμανία στην προεκλογική εκστρατεία του εν όψει του δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση Προεδρικού Συστήματος και στην συνέχεια στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του 2018.
Τούτων λεχθέντων η οριοθέτηση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θίγει ούτε κατά διάνοια μια ειδική σχέση που περιλαμβάνει στενή συνεργασία –συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, διμερές εμπόριο αλλά και βαρύνουσα επενδυτική παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια, με την Πράσινη Μπέρμποκ να είναι προσεκτική σε θέματα διεθνούς πολιτικής ορθότητας , δεν θα ήταν ευχάριστο στην καθέλκυση των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων που έχει αγοράσει η Τουρκία από την Γερμανία να ακουστούν από την τουρκική πλευρά τα γνωστά περί Γαλάζιας Πατρίδας.
Οριοθέτηση μιας μη αμφισβητούμενης κατά τα άλλα στενής σχέσης, που έχει ιστορικές ρίζες στην πρώτη και τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα όταν οι Νεότουρκοι στηρίχθηκαν από τον Κάιζερ Γουλιέλμο στην προσπάθεια τους να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Δύο Γερμανοί Στρατάρχες, ο Λίμαν φον Σάντερς και ο Φον Ντερ Γκολτζ Πασάς, ανέλαβαν στην πράξη την διοίκηση του Οθωμανικού Στρατού, ενώ με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δύο υπερσύγχρονα γερμανικά θωρηκτά κατέπλευσαν στον Βόσπορο και ενσωματώθηκαν στον Οθωμανικό Στόλο.