ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η Ρωσία, από το Ντονμπάς στην Αφρική!

Αίγυπτος, Κονγκό, Ουγκάντα και Αιθιοπία, η απαρίθμηση και μόνο των σταθμών της περιοδείας Λαβρόφ στην Αφρική, δείχνει την σπουδή της Μόσχας να δηλώσει παρούσα σε μια ήπειρο όπου οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις δεν ξεπερνούν το 1% του συνόλου.

Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που πυροδότησαν το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για την Μαύρη Ήπειρο:

-Πρώτον, η Ρωσία εμφανίζεται όχι μόνον να μην είναι απομονωμένη και να κινδυνεύει να καταστεί κράτος παρίας, αλλά διεκδικεί την προώθηση των ζωτικών της συμφερόντων σε κάθε γωνιά του κόσμου.

-Δεύτερον, τα 25 από τα 54 αφρικανικά κράτη τον περασμένο Μάρτιο δεν καταδίκασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απέχοντας από την ψηφοφορία.

-Τρίτον, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί η δυναμική παρουσία της Κίνας στην Αφρική με σημαντικές επενδύσεις και ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Τόσο, ώστε η Γαλλία ανησυχεί ότι απειλείται η αποκλειστική ζώνη επιρροής της στη δυτική και την υποσαχάρια Αφρική.

-Παρών στην Αφρική έχει δηλώσει και ο Ερντογάν με φιλοδοξίες για κατασκευή έργων υποδομής, επενδύσεις και ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου.

-Επιπλέον, η παρουσία Ρώσων Στρατιωτικών Συμβούλων αλλά και μισθοφόρων της γνωστής από την  Λιβύη εταιρίας Βάγκνερ, έχει σταθεροποιήσει τα καθεστώτα στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία , στο Μαλί και στο Σουδάν.

-Εξυπακούεται ότι η παρουσία της Ρωσίας στην καρδιά της πρώην γαλλικής και γαλλόφωνης Αφρικής, είναι κι ένα σκληρό μήνυμα προς όσους αρνούνται επί χρόνια στη Ρωσία τον πρωτεύοντα ρόλο στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η ρωσική «εισβολή» στην Αφρική, με παρουσία που ξεκινά από τη Λιβύη και φθάνει στο Σουδάν και στο Μαλί, στην Κεντρική Αφρική αλλά και στην Αιθιοπία, έρχεται να προστεθεί στην εντυπωσιακή επιστροφή της Μόσχας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Εμιράτα μέχρι τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

Παρόμοια παρουσία και επιρροή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή δεν είχε κατοχυρώσει ούτε η ΕΣΣΔ.

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!