ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

ΗΠΑ-Κίνα, ελεγχόμενη αντιπαράθεση

Το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου και το τηλεγράφημα του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων λένε με άλλα λόγια το ίδιο πράγμα: Ότι Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν ότι η πολιτική των δύο κρατών στο θέμα της Ταιβάν παραμένει ίδια. Έτσι το στάτους κβο στην Ταιβάν (όχι απόπειρα προσάρτησης από το Πεκίνο ούτε στήριξη ενδεχόμενης διακήρυξης ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ) παραμένει ο κοινός παρονομαστής των δύο πλευρών.

Είναι προφανές ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο φοβούνται το ενδεχόμενο μιας διολίσθησης σε μετωπική αντιπαράθεση με την καχυποψία  να κυριαρχεί και να εμποδίζει την ψύχραιμη ερμηνεία ένθεν κακείθεν θέσεων και δηλώσεων. Οι δύο πλευρές επιθυμούν -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να διαχειρισθούν ορθολογικά την στρατηγική αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό τους.

Η Ουάσιγκτον θέλει χρόνο για να μεγιστοποιήσει στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού την συσπείρωση των χωρών που βλέπουν σαν απειλή για την ασφάλεια τους την περαιτέρω ισχυροποίηση της Κίνας. Επίσης, δεν θέλει, σε καμιά περίπτωση όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να δει τις εντάσεις με το Πεκίνο να κλιμακώνονται ανεξέλεγκτα.

Το Πεκίνο επενδύει –όπως, άλλωστε, και η Ρωσία- στη διεύρυνση της Ομάδας των BRICS. Επίσης, θέλει να περιμένει να δει ολοκληρωμένη την στάση που θα επιλέξει η Γερμανία και συνολικά η Ε.Ε στις πιέσεις των ΗΠΑ για διατλαντική ενιαία στάση απέναντι του.

Τούτων λεχθέντων, είναι γνωστό ότι ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν οι ΗΠΑ να ασκήσουν πολύ σκληρότερη πολιτική  πυγμής έναντι της Κίνας. Εύλογα, λοιπόν,  τίθεται το ερώτημα αν μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές, το Νοέμβριο, το Κογκρέσο θα επιδιώξει να αναδείξει την Κίνα ως ένα από τα σημαντικότερα πεδία εξάσκησης σκληρής αντιπολίτευσης στον Μπάιντεν για την προσεχή διετία, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!