ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

ΗΠΑ-Ρωσία, διμερείς σχέσεις στην κατάψυξη

Το 2024 η Ρωσία θα τερματίσει την συμμετοχή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο οποίος εδώ και εικοσιπέντε σχεδόν χρόνια είναι το πιο χειροπιαστό σύμβολο της μεταψυχροπολεμικής συνεργασίας Ουάσιγκτον-Μόσχας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 90.

Πέραν των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας που βρίσκονται στο ναδίρ μετά  την εισβολή στην Ουκρανία, καταγράφεται μια ανησυχητική συρρίκνωση των διεθνών και περιφερειακών φόρουμ στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής των οποίων οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν επαφές κορυφής με την Κίνα και με την Ρωσία.

Μέχρι στιγμής μοναδικό -πλην του ΟΗΕ- φόρουμ όπου μετέχουν Ουάσιγκτον, Μόσχα και Πεκίνο, είναι η Ομάδα των G-20, με ανοικτό το ερωτηματικό ποιοι ηγέτες θα παραστούν στην Σύνοδο Κορυφής, το Νοέμβριο, στην Ινδονησία.

Η ισορροπία του τρόμου επιβάλλει τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά εξυπακούεται ότι παρόμοιοι δίαυλοι δεν μπορεί να υποκαταστήσουν τις διμερείς επαφές κορυφής ή έστω ανωτάτου επιπέδου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία δεν φαίνεται στον ορίζοντα να μπορεί να διαμορφωθεί δίαυλος πολιτικής επικοινωνίας μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου μέχρι το τέλος της θητείας Μπάιντεν.

Σημειώστε ότι οι δύο υπερδυνάμεις ουδέποτε είχαν διακόψει την επικοινωνία τους, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου –όπως στην Κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο 1962.

Η σημερινή έλλειψη απευθείας πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας παραπέμπει στην περίοδο 1917-1934 όταν οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν τη Σοβιετική Ρωσία και, στη συνέχεια, την ΕΣΣΔ. Χρειάσθηκε η εκλογή του Ρούζβελτ το 1932 για να αποκατασταθούν διπλωματικές σχέσεις και να πάψει η κάλυψη των θεμάτων που αφορούσαν την ΕΣΣΔ να γίνεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!