ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Mια ξεχασμένη επέτειος, ο Μπους στο Κίεβο

Την ερχόμενη Δευτέρα 1.8.2022 συμπληρώνεται μια επέτειος που κανένας δεν θα ήθελε να θυμηθεί.

Πριν από 21 χρόνια, την 1η Αυγούστου 1991, τρείς εβδομάδες πριν από την διακήρυξη ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και 145 μέρες πριν από την διάλυση της ΕΣΣΔ από τον Γέλτσιν και την ομάδα του, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε το Κίεβο. Ο Μπους μίλησε στην πλατεία Μειντάν και κάλεσε το πλήθος να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ και να μην παρασυρθούν από τον αυτοκτονικό εθνικισμό δηλαδή να μην διεκδικούν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ο λόγος του Μπους που τον είχε γράψει η τότε σύμβουλος του για την ΕΣΣΔ Κοντολίζα Ράις -αργότερα υπουργός των ΗΠΑ επί Μπους υιού- εξόργισε τους ακραίους Ουκρανούς εθνικιστές αλλά και τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ. Εκατό σαράντα πέντε μέρες αργότερα ο Μπους έλαβε τηλεφωνική κλήση από τον Γέλτσιν που του ανακοίνωσε την διάλυση της ΕΣΣΔ πριν καν ενημερώσει τον Γκορμπατσόφ…

Τα παραπάνω δίνουν την πραγματική εικόνα της διάλυσης της ΕΣΣΔ που ήταν κατά κύριο λόγο το πιο χαμηλό σκαλί της σήψης και της διαφθοράς της σοβιετικής νομενκλατούρας που έσπευδε να διασφαλίσει την παράταση της παραμονής της στην εξουσία αντικαθιστώντας τα ξεθωριασμένα κόκκινα λάβαρα του Μαρξισμού-Λενινισμού με τις σημαίες του πιο ακραίου εθνικισμού.

Το καλοκαίρι του 1991 ο Μπους θεωρούσε μια ενδεχόμενη διάλυση της ΕΣΣΔ ως στρατηγική απειλή για την διεθνή σταθερότητα και την παγκόσμια ειρήνη.

Ο απερίγραπτος Γέλτσιν και η ομάδα του, που διασπάσθηκαν και αλληλοεσφάγησαν τον Οκτώβριο του 1993 μπροστά στο κτίριο της Βουλής, δεν είχαν τις ευαισθησίες του Προέδρου των ΗΠΑ, απλά ήθελαν να διαλύσουν την ΕΣΣΔ για να διώξουν τον Γκορμπατσόφ από το Κρεμλίνο.

Ο Μπους δεν θρήνησε και πολύ την διάλυση της ΕΣΣΔ καθώς προσαρμόσθηκε στη νέα πραγματικότητα. Το Μάιο του 1992 υπέγραψε Οδηγία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, που αναδείκνυε ως στρατηγική προτεραιότητα της Ουάσιγκτον την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής επανένωσης της πρώην ΕΣΣΔ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!