ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα βουνά της Αττικής;

Ενώ η κατάσβεση των πυρκαγιών αποτελεί ευθύνη του κράτους και τη διαχειρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό κεντρικά, όπως και θα έπρεπε, η πρόληψη και η παρακολούθηση των δασών  αποτελεί διαχρονικά μια κατακερματισμένη ευθύνη κυρίως σε επίπεδο αυτοδιοίκησης η και κάποιων ενώσεων δήμων με σκοπό «την προστασία του βουνού Χ». Με αυτόν τον τρόπο αυτό κάθε δήμος ή ένωση δήμων απευθύνεται στην πολιτεία και σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, σχεδιάζει την δική του λύση, το κράτος την χρηματοδοτεί και (καλώς εχόντων…) σε κάποια χρόνια την εφαρμόζει. Το αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό ασυμβάτων και ασύνδετων προσεγγίσεων που, αντί να επιλύουν,  διαιωνίζουν το πρόβλημα. Οι λύσεις αυτές κοστίζουν κάποια εκατομμύρια ευρώ, και καταλήγουν συνήθως σε κάποια κέντρα ελέγχου που απαιτούν προσλήψεις ενώ τα ίδια τα συστήματα απαιτούν συντήρηση -κάτι που δεν αποτελεί το δυνατό σημείο της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Σύγχρονη λύση: Μια σύγχρονη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ενός πλέγματος εξειδικευμένων καμερών που θα παρακολουθούν τα βουνά της Αττικής σε 24ωρη βάση, εξοπλισμένες με ειδικό λογισμικό αντίληψης του καπνού και με αισθητήρες θερμότητας μεγάλης απόστασης. Ένα βουνό σαν τον Υμηττό δεν θα χρειαζόταν περισσότερες από 50 τέτοιες κάμερες εγκατεστημένες περιφερειακά με δυνατότητα να δίνουν το στίγμα της οποιασδήποτε εστίας φωτιάς με ακρίβεια κάποιων μέτρων σε χρόνο μηδέν. Με ένα αντίστοιχο πλέγμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) υψηλής ανθεκτικότητας σε δυνατούς ανέμους, θα μπορούσε μέσα σε 5’ να υπάρχει εικόνα από το σημείο της φωτιάς και πλήρη στοιχεία της μορφολογίας της περιοχής. Και το drone θα ενημέρωνε συνεχώς για την εξέλιξη της φωτιάς, επιτρέποντας ακριβείς άμεσους και αποτελεσματικούς χειρισμούς κατάσβεσης.

Ενιαίο κέντρο ελέγχου: Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου, έξυπνου κέντρο ελέγχου, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα σήματα και θα μπορεί να συνθέτει τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με πληροφορίες κατεύθυνσης του ανέμου και της μορφολογίας του εδάφους, επιτρέποντας την σωστή καθοδήγηση των δυνάμεων κατάσβεσης και την πληροφόρηση του κοινού. Η φυσική θέση ενός τέτοιου κέντρου είναι (όχι κάποια δημοτικά γραφεία…) το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με εξειδικευμένο προσωπικό, οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται θα τροφοδοτούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, βελτιώνοντας την δυνατότητα πρόβλεψης σχετικών φαινομένων με την πάροδο του χρόνου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μια συνολική εικόνα των τριών βουνών ανά πάσα στιγμή. Και θα εντοπίζονται εν τη γέννησή τους  όποιες τυχαίες ή μη εστίες πυρκαγιών.  

Δύο διαφορετικές επιλογές: Η επένδυση για ένα τέτοιο σύστημα δεν θα ξεπεράσει το κόστος διαχείρισης μιας και μόνης πυρκαγιάς σαν αυτή της προηγουμένης Κυριακής χωρίς κανείς να συνυπολογίσει τις όποιες υλικές καταστροφές. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ειδικών τεχνικών, για τον Υμηττό, την Πεντέλη και την Πάρνηθα, θα χρειάζονταν μέχρι 150 κάμερες και 80 drones, που μαζί με τις υποδομές (κέντρο ελέγχου και software) η δαπάνη τους δεν θα ξεπερνούσε τα 10-12 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, η ανά βουνό και σύνδεσμο δήμων αποσπασματική διαχείριση, θα στοιχίσει περίπου 5 εκ. ευρώ στον Υμηττό (ετοιμάζεται ο σχετικός διαγωνισμός) άλλα τόσα για την Πεντέλη και σχεδόν άλλα 15 εκατ. για την Πάρνηθα, συνολικά 25 εκατ. περίπου –όταν/αν κάποτε ολοκληρωθούν. Κάθε έργο θα έχει δικό του κέντρο ελέγχου, θα κάνει τις δικές του προσλήψεις, θα έχει το δικό του software και η ασυμβατότητα των διαφορετικών συστημάτων θα καθιστά προβληματική την αξιοποίηση των πληροφοριών από το αρμόδιο υπουργείο και τις υπηρεσίες κατάσβεσης.  

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!