ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Γερμανία σε κατάσταση πανικού

Το κύριο γνώρισμα του πανικού είναι η αδράνεια, η αδυναμία διεξαγωγής κρίσιμων επιλογών στον κατάλληλο χρόνο.

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η σκληρή ρητορική και η προσυπογραφή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το Βερολίνο για την εισβολή στην Ουκρανία έγινε με την βεβαιότητα ότι ο πόλεμος θα είναι μικρής διάρκειας κι έτσι η χώρα δεν κινδύνευε να μείνει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην πορεία, το Βερολίνο διευκρίνισε ότι η απεξάρτηση του από την Gazprom θα γίνει σε βάθος χρόνου μέχρι να βρεθούν υποκατάστατες  πηγές προμήθειας ανάλογης επάρκειας και τιμής.

Πρόκειται για ζητούμενα που μοιάζουν με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου καθώς υποκατάστατο του φυσικού αερίου της Ρωσίας με τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υπάρχει για το ορατό μέλλον. Τα όσα συνέβησαν με το θρίλερ του Nord Stream-1 πιστοποιούν ότι ο Πούτιν επιφυλάσσει το μαρτύριο της σταγόνας για την Ε.Ε με αιφνίδιες αυξομειώσεις στην παρεχόμενη ποσότητα.

Χαρακτηριστική του πανικού που κυριαρχεί στην Γερμανία είναι μια πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών.

Η Πράσινη Μπέρμποκ ήταν από την επόμενη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στον Πούτιν σε σημείο πρόκλησης σχολίων για διάσταση απόψεων με τον Καγκελάριο Σολτς. Χωρίς Φυσικό Αέριο θα έχουμε λαϊκές εξεγέρσεις δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μια δήλωση που προσπάθησε αργότερα να ανασκευάσει με την προσθήκη ότι οι ταραχές θα ξεσπάσουν όταν μείνουμε από Βενζίνη.

Η Μπέρμποκ είπε απλά δημόσια αυτό που σκέπτονται οι περισσότεροι συνάδελφοί της στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και οι ομόλογοι της στην Ε.Ε ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα εναλλακτική ενεργειακή επιλογή από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προφανώς η Μπέρμποκ δεν έχασε τον έλεγχο της αλλά φωτίζει τις διαστάσεις του προβλήματος προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη αλλά και τους εταίρους της Γερμανίας για την κατά προτεραιότητα διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας της για τον ερχόμενο χειμώνα.

Με τις αυξομειώσεις της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου να μην επιτρέπουν την δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος ασφαλείας η Γερμανία αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση:

-Τις λαϊκές εξεγέρσεις, την δυναμική δηλαδή μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής

-Τις ζημιές που θα υποστεί η Οικονομία της χώρας με την παραγωγική δυναμική να μην μπορεί να καλύψει τις εξαγωγικές υποχρεώσεις της χώρας.

-Την μόνιμη προστριβή με τις ΗΠΑ αλλά και με την Πολωνία και την  Ουκρανία καθώς εκ των πραγμάτων το Βερολίνο θα επείγεται όσο κανείς άλλος για τον τερματισμό των  εχθροπραξιών.

Σήμερα είναι η τουρμπίνα που επισκευάζεται στον Καναδά αύριο κάποιο άλλο υπαρκτό η προσχηματικό τεχνικό πρόβλημα, είναι σαφές ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ασφαλής μόνον με μια ρητή εξαίρεση από τις κυρώσεις των εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1, μια πρόταση που εισηγήθηκε πρόσφατα ο Πούτιν η υποβολή της οποίας από το Βερολίνο θα  προκαλούσε ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!