ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε κατάσταση πανικού

Η Πράσινη Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μπέρμποκ ήταν από την επόμενη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στον Πούτιν σε σημείο πρόκλησης σχολίων για διάσταση απόψεων με τον Καγκελάριο Σολτς.

Χωρίς φυσικό αέριο θα έχουμε λαϊκές εξεγέρσεις δήλωσε προχθές η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, μια δήλωση που προσπάθησε αργότερα να ανασκευάσει με την προσθήκη ότι οι ταραχές θα ξεσπάσουν όταν μείνουμε από βενζίνη.

Η Μπέρμποκ είπε απλά δημόσια αυτό που σκέπτονται οι περισσότεροι συνάδελφοί της στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και οι ομόλογοι της στην Ε.Ε: Ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική ενεργειακή επιλογή από την συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Προφανώς, η Μπέρμποκ δεν έχασε τον έλεγχο της αλλά φωτίζει τις διαστάσεις του προβλήματος, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη αλλά και τους εταίρους της Γερμανίας για την κατά προτεραιότητα διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας της τον ερχόμενο χειμώνα.

Με το Νότο της Ε.Ε να αντιτίθενται στα πλαφόν κατανάλωσης ενέργειας και με τις αυξομειώσεις της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου να μην επιτρέπουν την δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος ασφαλείας, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση:

-Τις λαϊκές εξεγέρσεις, την δυναμική δηλαδή μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής

-Τις ζημιές που θα υποστεί η οικονομία της χώρας με την παραγωγική μηχανή να μην μπορεί να καλύψει τις εξαγωγικές υποχρεώσεις της χώρας.

-Τη μόνιμη προστριβή με τις ΗΠΑ αλλά και με την Πολωνία και την  Ουκρανία καθώς εκ των πραγμάτων το Βερολίνο θα επείγεται όσο κανείς άλλος για τον τερματισμό των  εχθροπραξιών.

Σήμερα είναι η τουρμπίνα που επισκευάζεται στον Καναδά, αύριο θα είναι κάποιο άλλο υπαρκτό ή προσχηματικό τεχνικό πρόβλημα, είναι σαφές ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ασφαλής μόνον με μια ρητή εξαίρεση από τις κυρώσεις των εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1. Μια πρόταση που εισηγήθηκε πρόσφατα ο Πούτιν αλλά που η υποβολή της από το Βερολίνο θα προκαλούσε ένταση στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!