Οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα είναι μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ανατρέπει τις ισορροπίες οι οποίες ήταν ο κανόνας μέχρι τώρα. Σε αυτό το μοντέλο εντάσσεται και ο καύσωνας του περασμένου έτους στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, ο οποίος θα ήταν πρακτικά αδύνατος χωρίς την κλιματική αλλαγή, όπως δείχνει η έρευνα της διεθνούς ομάδας World Weather Attribution.
Οι φετινοί ακραίοι καύσωνες ήρθαν σε έναν κόσμο που είναι ήδη, κατά μέσο όρο, 1,1-1,3°C θερμότερος από ό,τι ήταν στην προβιομηχανική εποχή. Μόνο οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια δράση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επιτρέπουν προβλέψεις για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως το 2100. Στην πραγματικότητα είναι πιθανά πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Καύσωνες συμβαίνουν σε περισσότερα σημεία ταυτόχρονα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από Αμερικανούς και Αυστραλούς ερευνητές διαπίστωσε ότι μεταξύ 1979 και 2019, ο μέσος αριθμός ημερών με ταυτόχρονους καύσωνες στα μεσαία έως μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου αυξήθηκε από περίπου 20 σε 143 - περίπου 7 φορές περισσότερες, ενώ έχουν αυξηθεί τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια αυτών των ταυτόχρονων γεγονότων.
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτό.
Πρώτον, οι μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα κύμα καύσωνα σε οποιαδήποτε δεδομένη περιοχή ανά πάσα στιγμή καθιστά πιο πιθανά τα ταυτόχρονα γεγονότα.
Δεύτερον, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που προκαλούν δύο ξεχωριστά γεγονότα μπορεί να συνδέονται. Παράδειγμα, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι ταυτόχρονοι καύσωνες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική και Ανατολική Ασία εμφανίζονται πιο τακτικά από ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο από την υπερθέρμανση.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάζει και τα αέρια ρεύματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία μεταφέρουν καιρικά φαινόμενα από τα δυτικά προς τα ανατολικά -έτσι ώστε ο καύσωνας να χτυπά περισσότερα μέρη ταυτόχρονα.
Ολόκληρη η ανάλυση The increase in simultaneous heatwaves, στον Economist