ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η Ευρώπη σε ομηρία

Την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε και κατά κύριο λόγο η Γερμανία έκαναν μια ευχή. Να τους δώσει ο Πούτιν το χρονικό περιθώριο σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και, όποτε οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο βρουν εναλλακτικές πηγές εξίσου επαρκείς και οικονομικές (κάτι που με τα σημερινά δεδομένα ισοδυναμεί με τον τετραγωνισμό του κύκλου…), τότε να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για την επίθεση στο Κίεβο…

Τα παραπάνω θα θύμιζαν την  αυτόματη γραφή των σουρεαλιστών αν δεν είχαν ως φόντο ένα πολύ σκληρό χειμώνα στην Ευρώπη.

Με την στάση τους, η Ε.Ε και κυρίως η Γερμανία ομολόγησαν την αδυναμία τους και στην ουσία προκάλεσαν την Ρωσία και τις ΗΠΑ να την εκμεταλλευτούν.

Η Ρωσία επενδύει στον παραλογισμό των κυρώσεων τις οποίες αυτοί που τις υιοθετούν, δηλαδή η Ε.Ε, φοβούνται περισσότερο από αυτούς που θα τις υποστούν, δηλαδή τη Ρωσία. Δεύτερον, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν κατά περίπτωση να υπονομεύσουν μια θέση της Ε.Ε που για την Μόσχα θα ερμηνεύεται ως στοίχιση με τον Μπάιντεν και για την Ουάσιγκτον ως κατευνασμός του Κρεμλίνου.

Το σκοτσέζικο ντους της τελευταίας βδομάδας είναι αποκαλυπτικό.

Ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου με το κλείσιμο του Nord Stream 1 από την Gazprom για συντήρηση , μετά χρειαζόταν μια τουρμπίνα που επισκευαζόταν στον Καναδά με τους Ευρωπαίους να ετοιμάζονται να πουν αντίο στο φυσικό αέριο που χάνουν και, τέλος, εδώ και δυο-τρεις μέρες έρχονται από τη Μόσχα μηνύματα επιστροφής στην κανονικότητα.

Στο μεταξύ, έγκυροι αναλυτές όπως ο Munchau και ο ιστότοπος Eurointellligence εικάζουν ότι υπάρχει διάλογος κορυφής στο παρασκήνιο μεταξύ Κρεμλίνου και Καγκελαρίας με ζητούμενο ένα ενεργειακό διμερές μακροχρόνιο «dirty deal».

Το μήνυμα του Πούτιν είναι ξεκάθαρο προς την Ε.Ε: Βάλατε κυρώσεις που δεν τις αντέχετε και όποια προβλήματα υπάρξουν στην ομαλή ροή φυσικού αερίου θα είναι δική σας ευθύνη.

Ας φαντασθούμε στην καρδιά του χειμώνα να παρουσιάζεται «τεχνικό» πρόβλημα στο Νord Stream 1, και την Gazprom να προτείνει  ως λύση έκτακτης ανάγκης την έστω προσωρινή λειτουργία του Νοrd Stream 2…

Οι τρείς μεγάλοι της Ε.Ε, Σολτς , Μακρόν και Ντράγκι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία φθείρει την Ε.Ε πολύ περισσότερο από ότι τη Ρωσία. Ο χρόνος  μοιάζει να δουλεύει για τον Πούτιν ο οποίος προφανώς επενδύει στη διάσπαση της Δύσης, προσδοκώντας ότι οι σημερινές ρωγμές θα γίνουν πιθανώς ρήγματα σε μια παγωμένη από έλλειψη θέρμανσης Ε.Ε

Στην παραζάλη του σοκ της εισβολής, κυριαρχούσαν οι φωνές που έλεγαν ότι η  αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι χρηματοδότηση της εισβολής στην Ουκρανία. Σήμερα, κυριαρχεί ο πανικός της Ευρώπης μπροστά στο χειρότερο χειμώνα μετά το 1945.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!