ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Από τους S-400 στους SAMPT;

Δεν αποκλείεται το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα SAMPT να αποδειχθεί ο  από μηχανής θεός που δίνει περιθώριο ευπρεπούς αναδίπλωσης στην Τουρκία ως προς την τύχη των S-400 και όχι μόνον. Έτσι ίσως εξηγείται η συζήτηση κορυφής Ερντογάν -Μακρόν το Σάββατο: Ενδεχόμενη προμήθεια των SAMPT από την Τουρκία θα έχει βαρύνουσες γεωπολιτικές επιπτώσεις κυρίως στην Μεσόγειο.

Προαπαιτούμενο για την αγορά των SAMPT από την Τουρκία είναι ο τερματισμός του ανταγωνισμού Γαλλίας-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 είχε οδηγήσει στα όρια θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε μια τουρκική και μια γαλλική φρεγάτα ανοικτά της Λιβύης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να είναι μια ευπρεπής δικαιολογία για την τουρκική πλευρά να ισχυρισθεί ότι εφόσον δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα επιπλέον προμηθειών συστοιχιών S-400  τότε αναδεικνύει ως κεντρική στρατηγική επιλογή για την αντιαεροπορική της άμυνα τους SAMPT.

Μια παρόμοια εξέλιξη θα επηρέαζε επί της ουσίας και το στίγμα που εκπέμπει η διμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας –Γαλλίας.

Με ενδεχόμενη πώληση των SAMPT στην Τουρκία, η Γαλλία θα ευθυγραμμιστεί εκ των πραγμάτων με τις ΗΠΑ και την Γερμανία, που προμηθεύουν οπλικά συστήματα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Με την αποχή της Τουρκίας από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία αλλά και την κανονικότητα των διμερών σχέσεων Μόσχας- Άγκυρας, ίσως ο Ερντογάν μπορεί να αναζητήσει την κατανόηση του Πούτιν για τον επιχειρησιακό παροπλισμό των S-400.

Με δεδομένη την προσεκτική προσέγγιση που σηματοδότησε η πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν –Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, το πιο πιθανό είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια στην λύση των SAMPT, επιμένοντας στην απομάκρυνση των S-400 από την τουρκική επικράτεια.

ΥΓ: Η προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων από την Τουρκία είναι μια μυθιστορηματική περιπλάνηση. Ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο τουρκικό αίτημα για αγορά Patriot με την Τουρκία να επιλέγει ένα κινεζικής κατασκευής σύστημα, λύθηκε προσωρινά με την μεταστάθμευση νατοϊκών συστοιχιών στα σύνορα με την Συρία, και ανεδείχθη σε casus belli με την υπογραφή της σύμβασης το 2017 για προμήθεια S-400 από την Ρωσία.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!