ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν

Μπορούν οι ΗΠΑ να εξομαλύνουν πλήρως τις σχέσεις τους με το Ιράν και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη στρατηγική τους συμμαχία με το Ισραήλ και τη στενή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους τους; Η δέσμευση των ΗΠΑ να κηρύξουν τον πόλεμο στο Ιράν αν ποτέ αποκτήσει πυρηνικά όπλου είναι μέρος της προσπάθειας του Μπάιντεν να απαντήσει καταφατικά στο παραπάνω ερωτημα.

Το παραπάνω ερώτημα έρχεται ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με την εν εξελίξει περιοδεία Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

Το Ισραήλ θεωρεί στρατηγικό κίνδυνο και απειλή το Ιράν με ή χωρίς πυρηνικά όπλα.

Το 1967 τις παραμονές του πολέμου των Έξι Ημερών το Ισραήλ ήταν περικυκλωμένο από Αίγυπτο, Ιορδανία και Συρία, μια απειλή που έχει πλέον αρχειοθετηθεί. Επιπλέον το Τελ Αβίβ έχει στενή συνεργασία με την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα με κοινό παρονομαστή την οριοθέτηση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν στο Ιράκ, στη Συρία και στο νότιο Λίβανο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν, παρόν στην Συρία και στο Νότιο Λίβανο, είναι η μόνη άξια λόγου απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ άρχισαν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν στις αρχές του 2013 στην βάση της εγκατάλειψης από την Τεχεράνη του Πυρηνικού Προγράμματος της χώρας , έναντι αναγνώρισης των ζωτικών συμφερόντων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τα διλήμματα για τις ΗΠΑ το 2013 αλλά και σήμερα είναι υπαρξιακά.

Εάν το Ιράν που πρωταγωνίστησε στον πόλεμο κατά των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αναγκαζόταν να περιορίσει την παρουσία του στη Συρία, το κενό θα το συμπλήρωνε αμέσως ο εταίρος σύμμαχος του Άσσαντ, η Ρωσία.

Πλην της ανασφάλειας που νοιώθουν το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, Ιράν και ΗΠΑ έχουν απέναντι τους τον Σουνιτικό Τζιχαντισμό και οι επιδιώξεις τους ταυτίζονται στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Ο Ομπάμα συνάντησε στο άνοιγμά του προς το Ιράν λυσσώδη αντίδραση του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας και των δύο αντίστοιχων λόμπι στην Ουάσιγκτον, που έστρωσαν τον δρόμο για την ανατροπή των συμφωνηθέντων από τον Τραμπ το 2018.

Η εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν δεν απειλεί το Ισραήλ που είναι πανίσχυρη πυρηνική δύναμη χωρίς ποτέ να το έχει παραδεχτεί δημόσια και ο Μπάιντεν δεν έχει κανένα λόγο αντί ενός αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού να χαρίσει την Τεχεράνη σήμερα στην επιρροή της Ρωσίας και αύριο της Κίνας.

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!