ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτει τα μυστικά του Σύμπαντος

Μετά την πρώτη εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope που απεικονίζει την βαθύτερη όψη του Σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ, και δείχνει σμήνος γαλαξιών ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη παρουσίαση των υπόλοιπων έγχρωμων φωτογραφιών. Σύμφωνα με τη NASA, η αυγή μιας νέας εποχής στην αστρονομία έχει ξεκινήσει, καθώς ο κόσμος βλέπει για πρώτη φορά τις πλήρεις δυνατότητες του διαστημικού παρατηρητηρίου James Webb, μια συνεργασία της NASA με την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την CSA (Καναδική Διαστημική Υπηρεσία). Αυτές οι φωτογραφίες είναι μόνο η αρχή για το JWST, το οποίο οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν την ιστορία του σύμπαντος.

Το Νεφέλωμα του Νοτίου Δακτυλίου απέχει 2.500 έτη φωτός από τη Γη απεικονίζει ότι το αστέρι που πεθαίνει στέλνει δακτυλίους αερίου και σκόνης για χιλιάδες χρόνια προς όλες τις κατευθύνσεις και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι αυτό το αστέρι είναι καλυμμένο με σκόνη. Το Webb θα επιτρέψει στους αστρονόμους να διεισδύσουν σε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πλανητικά νεφελώματα.

Η φωτογραφία «Stephan’s Quintet» απεικονίζει ένα γκρουπ από πέντε γαλαξίες που αλληλοεπιδρούν και πρόκειται για τη φωτογραφία του Webb, με το μεγαλύτερο μέγεθος καθώς αποτελείται από 150 εκατ. Pixels και δημιουργήθηκε από 1.000 ξεχωριστά αρχεία εικόνας. Οι πληροφορίες που προκύπτουν παρέχουν νέες ιδέες για το πώς οι γαλαξιακές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στα πρώιμα στάδια του σύμπαντος. Το Webb δείχνει πρωτοφανείς λεπτομέρειες όπως σμήνη εκατομμυρίων νέων αστεριών, περιοχές εκρήξεων αστεριών ή ακόμα και γέννηση αστεριών. Ουρές αερίου, σκόνης και αστεριών ανασύρονται από αρκετούς από τους γαλαξίες λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Το Webb καταγράφει τέλος τεράστια οστικά κύματα, καθώς  ένας από τους γαλαξίες συντρίβει ένα σμήνος αστεριών.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!