ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πριν από 32 χρόνια  στον Καύκασο, Γκορμπατσόφ-Κολ

Πριν από 32 χρόνια τον Ιούλιο του 1990, στους πρόποδες του Καυκάσου, είχαν συναντηθεί ο τότε Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Γκορμπατσόφ, με τον Καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Κολ.

Εκεί η Μόσχα αποδέχθηκε την ένταξη της Ενιαίας Γερμανίας στο ΝΑΤΟ έναντι της σαφούς δέσμευσης του Κολ να μην αναπτυχθούν στο έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας νατοϊκές βάσεις και δυνάμεις. Με άλλα λόγια η Μόσχα άναψε πράσινο φως για την ενοποίηση της Γερμανίας ενώ η Βόννη διαβεβαίωσε ότι δεν θεωρεί πλέον αντίπαλο την ΕΣΣΔ.

Να, πως κατέγραψε τις κοσμοϊστορικές παραπάνω εξελίξεις στο εξώφυλλο του το Der Spiegel στο τελευταίο τεύχος του Ιουλίου του 1990: Με φόντο μια φωτογραφία των Κολ-Γκορμπατσόφ ο τίτλος ήταν «Συμμαχία Μόσχας-Βόννης» και ο υπότιτλός «Ο πόλεμος τελείωσε»

Τριάντα δύο χρόνια μετά η πολιτική ελίτ της Γερμανίας παρακολουθεί ως παρατηρητής τον επιθανάτιο ρόγχο της συμμαχίας που υπέγραψαν στον Καύκασο οι Κολ-Γκορμπατσόφ, με τα ΜΜΕ της χώρας να διερωτώνται αν η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream-1  που άρχισε χθες για τεχνικές εργασίες θα λήξει στις 21.7 ή αν το κλείσιμο της στρόφιγγας είναι χωρίς επιστροφή.

Στο Βερολίνο ήξεραν πολύ καλά ότι στην περίπτωση ενδεχόμενης σύγκρουσης της Δύσης με την Ρωσία για την Ουκρανία, η Συμμαχία του Καυκάσου θα τερματιζόταν με αιφνίδιο γεωπολιτικό θάνατο.

Έτσι, στη Συνοδό Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, την άνοιξη 2008, η Γερμανία και η Γαλλία έβαλαν βέτο στη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία και στην Γεωργία , ενώ στην σύγκρουση στο Κίεβο τον χειμώνα 2013-14 οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας διαμόρφωσαν μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η οποία όμως δεν εφαρμόσθηκε.

Έτσι, η ενιαία Γερμανία για 32 χρόνια ήταν ταυτόχρονα σύμμαχος και με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Μια κατάσταση πραγμάτων που θυμίζει την ταινία Μπανάνες του Γούντι Άλεν όπου ο εκπαιδευόμενος πράκτορας της CIA ρωτά τον ανώτερο του πριν πέσει με αλεξίπτωτο «με ποιόν είμαστε με την κυβέρνηση η τους αντάρτες» για να πάρει την απάντηση «και με τους δυο, δεν το ρισκάρουμε!».

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!