ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ραντεβού τον Οκτώβριο…

Στην Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, οι 27 θα υιοθετήσουν ενεργειακή στρατηγική που θα ενσωματώνει το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή την πλήρη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.

Πριν από την Σύνοδο του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει απαντηθεί ένα υπαρξιακό για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ερώτημα που δεν είναι άλλο από το πώς θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση ο τρικομματικός υπό τον Σολτς κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Το ερώτημα έχει υπαρξιακή βαρύτητα καθώς δεν αφορά μόνον την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε των 27.

Με άλλα λόγια το Βερολίνο δεν καλείται απλά να απαντήσει αν θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με ευρωπαϊκή φυγή προς τα εμπρός ή με την πεπατημένη από το 2008 μέχρι και σήμερα, εθνική περιχαράκωση.

Το δίλημμα δεν επιδέχεται ερμηνείες και παρερμηνείες.

Η κρισιμότητα των προκλήσεων που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα ή με μέτρα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστάσεων.

Όλα δείχνουν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι το μέγιστο που μπορεί να προσδοκά η Ε.Ε-Ευρωζώνη από την Γερμανία είναι μέτρα και σχήματα σαν το Ταμείο Ανάκαμψης, μέτρα ορισμένης διάρκειας και ειδικού σκοπού.

Η διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε, με προεξοφλημένη την διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, απαιτεί τα βήματα που δεν έγιναν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και κυρίως μετά την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη την Άνοιξη του 2010.

Χωρίς αμοιβαιοποίηση των κινδύνων μέσω κοινού δανεισμού και χωρίς μεταφορά πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά στην ελλειμματικό Νότο δεν μπορεί να προκύψει, άξια του ονόματος της κοινή ενεργειακή στρατηγική.

Η πανδημία την Άνοιξη του 2020 φώτισε την θεσμική και πολιτική ανεπάρκεια της Ε.Ε και οδήγησε στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης που ήταν στροφή για την Γαλλία και το Νότο και παρένθεση για το Βερολίνο και τους φειδωλούς του Βορρά που μέχρι και πρόσφατα πίεζαν για την επιστροφή στα πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας, από την 1.1.2023.

Αυτή την φορά πρόκειται για την ώρα της αλήθειας ...

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!