Η ανακοίνωση του Έλον Μασκ ότι αποσύρεται από τη συμφωνία εξαγοράς της Twitter δεν σημαίνει ότι η υπόθεση τελείωσε. Αντιθέτως, τώρα αρχίζει ένα ακόμη κεφάλαιο, το τέλος του οποίου θα γραφτεί στο διοικητικό δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Αυτό θα αποφασίσει για την αγωγή που καταθέτει το ΔΣ της Twitter και ζητά να υποχρεωθεί ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX να τιμήσει τη συμφωνία ή να πληρώσει αποζημίωση που, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι πολύ υψηλότερη από το συμβατικό 1 δισ. δολάρια.
Το δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει αν ο Μασκ δικαίως υποστηρίζει ότι δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της 25ης Απριλίου επειδή η εταιρεία δεν του έδωσε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να αξιολογήσει πόσοι είναι, πως εντοπίζονται και πως αντιμετωπίζονται οι πλαστοί λογαριασμοί Twitter. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η συμφωνία εξαγοράς δεν τον δεσμεύει, επειδή η εταιρεία απέλυσε δύο ανώτατα στελέχη και μερικά ακόμη σε κατώτερα κλιμάκια. Αυτά περιέχει η επιστολή που έστειλε ο Μασκ στην εταιρεία και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Η απόφαση του δικαστηρίου μάλλον θα χρειαστεί μήνες. Αναλυτές θεωρούν πιθανότερο να χάσει ο Μασκ την υπόθεση, αλλά επισημαίνουν ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η απόφαση υποχρεώνει να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Τις περισσότερες φορές επιβάλλεται αποζημίωση και συχνά αυτή ορίζεται αρκετά πάνω από εκείνη που προέβλεπε η συμφωνία. Σύμφωνα με προηγούμενες υποθέσεις το 1 δισ. που υπέγραψαν η Twitter Inc και ο Μασκ μπορεί να φτάσει τα 3 ή και 4 δισ. δολ.
Για την Twitter μια δικαστική νίκη δεν θα σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματά της. Φυσικά μια αποζημίωση ίση με 4 ή 5 φορές τα κέρδη του περασμένου χρόνου θα της δώσει μεγάλο περιθώριο να αναζητήσει άλλον βασικό μέτοχο. Η περιπέτεια με τον Μασκ όμως θα την έχει σημαδέψει ως «προβληματική» και ίσως όχι τόσο δελεαστικό στόχο εξαγοράς.
Ακόμη και αν η απόφαση επιβάλλει στον Μασκ να τιμήσει τη συμφωνία, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί -τουλάχιστον όχι αμέσως. Μπορεί να ξεκινήσει νέο δικαστικό αγώνα, π.χ. για τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό.
Όποια κι αν είναι η απόφαση, το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη ήθελε να αγοράσει και να βγάλει από το Χρηματιστήριο την Twitter, προφέροντας 44 δισ. δολ. ή 54,20 δολ. ανά μετοχή, όπως ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου; Μια εταιρεία που ενώ ιδρύθηκε το 2006 ήταν ζημιογόνα μέχρι το 2017 και το 2021 είχε έσοδα 5 δισ. δολ και κέρδη 513 εκατ. δολ.;
Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι βασικό κίνητρό του ήταν η δυνατότητα του Twitter να εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα «ελεύθερου λόγου». Έδειξε μάλιστα πόσο ελεύθερο εννοεί αυτόν τον ελεύθερο λόγο, λέγοντας ότι θα αποκαταστήσει τον λογαριασμό του Ντ. Τραμπ, που είχε κλείσει οριστικά μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021 προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί για παρακίνηση σε περαιτέρω βία.
Ίσως μέρος της απάντησης βρίσκεται στην τιμή της μετοχής της Twitter Inc. Από την αρχή του έτους κινείτο μεταξύ 30 και 35 δολ. αλλά στις 4 Απριλίου, όταν ο Μασκ ανακοίνωσε ότι αγοράζει μετοχές είχε φτάσει τα 48 και όταν έκανε την πρόταση εξαγοράς είχε υποχωρήσει στα 42,7. Χθες η μετοχή έπεσε στα 36,5 δολ.
Σχετικά:
-How Elon’s bizarre Twitter takeover saga could have just been a cover for him to sell $8.5 billion in Tesla stock στο Fortune
-What Are Spam Bots and Why They are an Issue in Elon Musk’s Twitter Deal στους New York Times
-As Musk moves to abandon deal, Twitter faces ‘worst case scenario’ στη Washington Post.
-Experts say Musk faces uphill battle for victory in Twitter legal fight στους Financial Times.
-It’s official: Elon Musk doesn’t want to buy Twitter after all στο Fast Company.
-Tesla Shares Edge Higher After Musk Walks Away From Twitter Deal στο Bloomberg.