ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Ιn Memoriam: Ο φίλος μου Shinzo Abe

Θεωρώ την προσωπική μου γνωριμία με τον Shinzo Abe μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, πέρασα αρκετές μέρες στην Ιαπωνία. Είχα το δύσκολο καθήκον να διαπραγματευθώ, ως Επίτροπος της ΕΕ, τους περιορισμούς στις εισαγωγές θαλάσσιων ειδών από την Ιαπωνία. Έκτοτε, ταξίδευα εκεί συχνά, τουλάχιστον δύο τρεις φορές κάθε χρόνο. Αγάπησα βαθιά τη χώρα και είχα την τύχη να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους.

Συνάντησα για πρώτη φορά την Akie Abe, σύζυγο του Shinzo, ως Επίτροπος. Από τότε μας συνδέει μια βαθιά φιλία και συνεργασία. Μαζί έχουμε δημιουργήσει το Leading Women for the Ocean Network. Mαζί δουλέψαμε μέχρι πριν δύο εβδομάδες από μακριά, για την παρουσίαση της δουλειάς μας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία των Ωκεανών στη Λισαβόνα. Όλα τα μέλη του Network, τόσο περήφανες γιατί ήμασταν εκεί, οργανώνοντας το μοναδικό event του Συνεδρίου για την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας στη προσπάθεια για την προστασία της θάλασσας και τη γαλάζια οικονομία. Χρειάστηκε τόση προσπάθεια για να πεισθούν ο ΟΗΕ και οι κυβερνήσεις !

Όλα αυτά τα χρόνια είχα κάποιες ευκαιρίες να δω από κοντά τον Shinzo Abe. Γράφω αυτό το σημείωμα διαβάζοντας όσα γράφονται σε όλο τον κόσμο για το συντηρητικό και εθνικιστή πολιτικό, για τους απολογισμούς της πολιτικής του σταδιοδρομίας, των αποφάσεών του, των Abenomics. Δεν φιλοδοξώ να συμβάλω, άλλωστε θα ήμουν προκατειλημμένη. Τρεις επισημάνσεις μόνο :

  • O Shinzo Abe, όντας Πρωθυπουργός αυτής της τόσο δύσκολης χώρας που θεοποιεί τους κανόνες, το παρελθόν και την κουλτούρα των προγόνων, παρέμενε ένας ανοιχτός, προσηνής και ζωντανός άνθρωπος. Δεν ήταν καθόλου εύκολο σας βεβαιώ. Μέσα στο σπίτι του, ένα Ιαπωνικό, μεγαλοπρεπές, λίγο σκοτεινό για μένα παλάτι, παρέμενε γελαστός και έτοιμος να δοκιμάσει και να αστειευθεί.
  • Ενδιαφερόταν ουσιαστικά για την κλιματική κρίση και την προστασία των ωκεανών. Δεν δίσταζε να αναζητήσει απόψεις από την ευρωπαϊκή και αμερικανική εμπειρία για τη διαχείριση των ωκεανών και τη βιωσιμότητα της αλιείας και να προχωρήσει αναλόγως. Ασφαλώς όλα θα έπρεπε να προχωρήσουν με τη σφραγίδα made in Japan, αλλά μπορούσε να ακούει. Επί των ημερών του, το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων άλλαξε ριζικά στη κατεύθυνση της αειφορίας και της βιωσιμότητας.
  • Έκανε μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυση της γυναίκας στην εργασία και την ανάδειξη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους στη χώρα του, αντιμετωπίζοντας ένα σκληρό κατεστημένο. Η Ιαπωνία παραμένει και σήμερα μια από τις πιο καθυστερημένες χώρες αναφορικά με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, αλλά τουλάχιστον η δημόσια συζήτηση έχει αρχίσει και είναι ζωντανή. Σίγουρα η αθόρυβη συμβολή της Akie σε αυτές τις πλευρές της πολιτικής του υπήρξε μεγάλη.

Akie, όλες εμείς οι γυναίκες του Leading Women for Ocean είμαστε μαζί σου. Σου κρατάμε το χέρι και ξέρουμε πως αντέχεις.    

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!