ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚREPORT

Η δημιουργική ασάφεια και οι δύσκολες επιλογές της Δύσης

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως συχνά συμβαίνει όταν υπάρχει η υποχρέωση ομοφωνίας, υπήρξε ένα ρεσιτάλ δημιουργικής ασάφειας ή ενότητας στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Και οι τριάντα χώρες-μέλη συμφωνούν ότι δεν πρέπει η Ρωσία να πετύχει την υπό εξέλιξη επίθεση. Τι σημαίνει όμως η παραπάνω διατύπωση;

-Σημαίνει ότι στόχος του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι η καθαρή ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, όπως υποστηρίζουν η Βρετανία και η πλειονότητα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης;

-Ή σημαίνει ότι θα ήταν αρκετό ο πόλεμος να τελειώσει χωρίς η Ρωσία να μπορεί να ισχυρισθεί ότι κατήγαγε καθαρή νίκη΄. όπως θα προτιμούσε η ηγεσία της Γερμανίας;

Επί του παρόντος, αυτά είναι υποθέσεις εργασίας , καθώς η Μόσχα μοιάζει να μην έχει ολοκληρώσει τους στόχους της στο πεδίο της μάχης, άρα να μην επείγεται για κατάπαυση του πυρός. Μόλις, όμως, υπονοήσει ότι επιθυμεί διαπραγμάτευση για τη σύναψη εκεχειρίας, όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις που καλύπτονται έως τώρα από τη δημιουργική ασάφεια της γλώσσας στην οποία διατυπώνονται τα κοινά ανακοινωθέντα και τα κείμενα συμπερασμάτων των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., θα έρθουν στην επιφάνεια.

Αν το ΝΑΤΟ δεν επεξεργασθεί από τώρα τα σενάρια απάντησης στην Μόσχα, τότε η πολυδιαφημισμένη αρχική ομοφωνία των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας εύκολα θα διαλυθεί και ίσως ακολουθήσει ο σοβαρότερος διχασμός από την ίδρυση της Συμμαχίας, την Άνοιξη του 1949.

Ο Πούτιν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και, κατά συνέπεια, μπορεί να επιλέξει τη στιγμή που η υπαρξιακή αγωνία των ευρωπαϊκών χωρών, ενόψει του σκληρού χειμώνα 2022-3, θα έχει κορυφωθεί.

Με τα σημερινά δεδομένα και οι δύο επιλογές της Γηραιάς Ηπείρου θα έχουν υψηλό κόστος:

-Η στοίχιση με τις ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς κρίσης, ικανής να πυροδοτήσει διαδικασίες κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης.

-Η διάσπαση της ενότητας του ΝΑΤΟ, πάλι, θα θέσει σε δεινή δοκιμασία την ενότητα και της Ε.Ε και, με τα σημερινά δεδομένα, ίσως σταθεί ικανή να υποθηκεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια για το ορατό μέλλον.

Οι επιλογές χωρίς κόστος, και δή μεγάλο, μάλλον έχουν εκλείψει…

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!