ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προς νομιμοποίηση της εκτροπής;

Την ώρα που ο Μπάιντεν επιστρέφει στην ρητορική του πρώτου Ψυχρού Πολέμου καθώς επιχειρεί να παρουσιάσει την αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία και την Κίνα ως μάχη του Ελεύθερου Κόσμου με τα αυταρχικά καθεστώτα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ παίζει με την φωτιά.

Παίζει με την φωτιά γιατί, πρώτον, οξύνει λίγους μήνες πριν από τις Ενδιάμεσες Εκλογές την εμφυλιοπολεμική ένταση που έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια και, δεύτερον, υπονομευει την αξιοπιστία των αξιακών αναφορών που πάντα νομιμοποιούσαν την στάση των ΗΠΑ στην Διεθνή Σκηνή.

Μέσα σε λίγους μήνες η διορισμένη από τον Τραμπ πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει ενεργοποιήσει τρείς ωρολογιακές βόμβες:

-Έχει καταστήσει από δύσκολη έως αδύνατη την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για επιβολή όρων και προϋποθέσεων που θα έθετε κάποιο πλαίσιο στην ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή.

-Έχει άρει την συνταγματική προστασία των αμβλώσεων και έτσι είναι βέβαιο ότι στις μισές τουλάχιστον πολιτείες η διακοπή της κύησης θα κηρυχθεί παράνομη.

-Κινείται προς την κατεύθυνση να μεταβιβαστούν οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες για τις ομοσπονδιακές εκλογικές αναμετρήσεις στις κυβερνήσεις των Πολιτειών.

Αν  στα παραπάνω προστεθούν τα όσα αδιανόητα έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά την έφοδο των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6.1.2021, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα μιας υπερδύναμης που υποφέρει από βαθιά εσωτερική κρίση, μια κρίση που αν δεν τεθεί υπό έλεγχο θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ενότητα της Δύσης, που μόλις διακηρύχθηκε για μια ακόμη φορά πανηγυρικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Για να συλλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σκεφθούμε ότι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κάποιας άλλης χώρας είχε λάβει ανάλογες αποφάσεις, τότε είναι βέβαιο ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα της είχε επιβάλλει κυρώσεις.

Η ιστορία των ΗΠΑ διδάσκει ότι η συντηρητική αναδίπλωση και ο απομονωτισμός στο εσωτερικό υποθηκεύουν και τελικά ακυρώνουν τον ηγετικό παγκόσμιο ρόλο της χώρας.

Το 1918-20 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλσον υπαγόρευσε στους υπόλοιπους νικητές του Μεγάλου Πολέμου μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θεσμικά κατοχυρωμένη από την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών.

Η συντηρητική αναδίπλωση της αμερικανικής κοινωνίας οδήγησε το καλοκαίρι του 1920 στην απόρριψη της Συνθήκης των Βερσαλλιών με την χώρα να εγκλωβίζεται στον απομονωτισμό με επόμενο βήμα την ποτοαπαγόρευση.

Αν συνεχίσει στον ίδιο ολισθηρό δρόμο το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν αποκλείεται να δούμε τον Ορμπάν να καλείται από την πλειοψηφία των μελών του να μιλήσει για τη διάκριση των εξουσιών…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!