Την άνοιξη του 1949 ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ και το 1955 το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Την άνοιξη του 1949 ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Γερμανία με πρωτεύουσα την Βόννη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με πρωτεύουσα το Ανατολικό Βερολίνο. Η Ευρωπαική Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα η μετέπειτα ΕΟΚ των Έξι οδήγησε την Μόσχα στην ίδρυση του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοηθείας που έγινε γνωστό ως ΚΟΜΕΚΟΝ.
Με την διεύρυνση και ανασύνταξη του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν και πως θα αντιδράσει το Κρεμλίνο. Θα περιμένει μια νίκη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία για να πάρει συνολικές πρωτοβουλίες ανασύνταξης της πρώην ΕΣΣΔ με εξαίρεση τις Βαλτικές; Ο αργός ρυθμός της ρωσικής προέλασης στην Ουκρανία επιτρέπει ταυτόχρονη εμπλοκή στην Μολδαβία και στην Γεωργία;
Το ερώτημα όμως τίθεται και προς το ΝΑΤΟ: Μπορεί να επαναλάβει το μοντέλο της Ουκρανίας στην Μολδαβία και την Γεωργία; Μια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Μολδαβία και την Γεωργία θα προκαλούσε διάχυση της σύγκρουσης με άμεση εμπλοκή της Ρουμανίας αλλά και ανάφλεξη στον Καύκασο με την Τουρκία ήδη παρούσα στο Αζερμπαϊτζάν.
Τούτων λεχθέντων είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω θα κριθούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση καθαρής νίκης της Ρωσίας, οι τοπικές ηγεσίες στην Μολδαβία και την Γεωργία θα αναζητήσουν ένα modus vivendi με την Μόσχα. Στην αντίθετη περίπτωση αν δηλαδή η σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις τότε κραδασμοί αποσταθεροποίησης θα καταγραφούν στο Τσισινάου και στην Τιφλίδα και πολύ πιθανόν κι στο Μινσκ.
Από ότι φαίνεται καθαρή εικόνα για την εξέλιξη και, κυρίως, για τη διάρκεια της σύγκρουσης αλλά και τους στόχους του Κρεμλίνου, δεν πρόκειται να έχουμε πριν από τον σκληρό χειμώνα 2022-23, όπου, εκτός από τις αντοχές της Μόσχας και του Κιέβου, θα δοκιμαστεί σκληρά η ενότητα και οι αντοχές του ΝΑΤΟ.