ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η Ευρώπη και ο διπλός αυτοματισμός

Αντίο αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε για το ορατό μέλλον! Αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Η απόφαση του ΝΑΤΟ να διατηρεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας δύναμη 300.000 ανδρών στα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ με την αναγκαία αεροναυτική κάλυψη , προεξοφλεί ανάλογες επιλογές από την Ρωσία και έτσι δρομολογεί μια νέα διπολική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι φανερό ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, και θα ορίσουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Γηραιά Ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες με την δυνατότητα διαφοροποίησης των ευρωπαίων εταίρων από τις ΗΠΑ  από μικρή έως μηδενική.

Σήμερα, στη Μαδρίτη στο ίδιο τραπέζι με τις 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα κάθονται οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας (η οποία θα ανοίξει Μόνιμη Αντιπροσωπία στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες) και της Ιαπωνίας, ως παρατηρητές της επέκτασης του Βορείου Ατλαντικού στον Ινδικό-Ειρηνικό

Έτσι, με τον πρώτο αυτοματισμό, δηλαδή τη συμμετοχή στις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ που θα τελούν υπό την προστασία και εγγύηση της πυρηνικής ομπρέλας των ΗΠΑ, η ασφάλεια της Ευρώπης θα ορίζεται από τις διακυμάνσεις της διμερούς σχέσης Ουάσιγκτον Μόσχας.

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Ινδικού-Ειρηνικού προαναγγέλλουν το δεύτερο αυτοματισμό, δηλαδή την στοίχιση των χωρών της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα - μια επιλογή με δυσθεώρητο αποσταθεροποιητικό κόστος για την Γηραιά Ήπειρο.

Στην προσπάθεια των ΗΠΑ για συνολική ανασύνταξη της Δύσης υπό την πρωτοκαθεδρία τους, υπάρχει μια σοβαρή προσημείωση: Η πιθανότητα επανόδου του Τραμπισμού, με η χωρίς τον Τραμπ, στις Κάλπες του 2024, με πρώτη κρίσιμη δοκιμασία τις Ενδιάμεσες Εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!