Kreport > Uncategorized > Σήμα κινδύνου από την ΤτΕ

Σήμα κινδύνου από την ΤτΕ

Διπλό σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων στις τράπεζες  και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, έστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην έκθεση της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα προειδοποιεί ότι στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, χαμηλότερης οικονομικής μεγέθυνσης και υψηλού πληθωρισμού που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε δύο κρίσιμα μέτωπα:

Πρώτον, στο δημοσιονομικό μέτωπο, από την ανοδική πορεία των επιτοκίων στις αγορές, που αποτυπώνονται ήδη στο υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.  Τα σπρεντ του 10ετους ομολόγου του ελληνικού δημοσίου ( συγκριτικά με το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκαν στις 244 μονάδες από 152 μονάδες στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ τα 5ετή ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου αυξήθηκαν στις 156 μονάδες βάσης από 112 μονάδες βάσης. Αιτία, το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το υπέρογκο χρέος, δύο παράγοντες για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα στερούνται της επενδυτικής αξιολόγησης. Η μείωση του ελλείμματος και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα που αποτελούν προϋπόθεση για να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, συνιστούν για την Τράπεζα της Ελλάδος στόχους πρώτης προτεραιότητας.

Δεύτερον, σε ενδεχόμενες κεφαλαιακές πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα καθώς υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν εκ νέου τα κόκκινα δάνεια αν παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παρ’ ότι μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια τα δάνεια σε καθυστέρηση παραμένουν σε υψηλό ποσοστό ( 12,8%) στο σύνολο των τραπεζικών δανείων επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δύο χαρακτηριστικές επισημάνσεις από την Έκθεση:

Κόστος δανεισμού: «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, πολύ περισσότερο από ό,τι για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται ακόμη της επενδυτικής βαθμίδας και συνεπώς παρουσιάζει συγκριτικά μεγαλύτερη ευαισθησία στη μεταβλητότητα των αγορών. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό βάρος των έκτακτων μέτρων στήριξης και του αυξημένου όγκου του δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι σταδιακά αντιστρέφονται οι ευνοϊκές συνθήκες χαμηλού κόστους χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, με την επάνοδο της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία και τη σταδιακή άρση όλων των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μέσω της εξάλειψης των πρωτογενών ελλειμμάτων ανάγεται σε κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής». 

Κόκκινα δάνεια: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε έχει επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που περιβάλλει την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου, σε συνδυασμό με την απόσυρση των εναπομεινάντων μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την προστασία από την πανδημία εντός του 2022, καθίσταται σαφές ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία νέων ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια), ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω. Στην περίπτωση αυτή, η συνεπής αποτύπωση των νέων ΜΕΔ στους ισολογισμούς των τραπεζών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική».