Kreport > Uncategorized > Τα λάθη του Ιμάμογλου

Τα λάθη του Ιμάμογλου

Της Seren Selvin Korkmaz*

Η περιοδεία του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Μαύρη Θάλασσα έχει δυο σημαντικές διαστάσεις:

Η πρώτη είναι ότι ο Ιμάμογλου είναι ένας εν δυνάμει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και αυτή ήταν η πρόθεση του, να δείξει στους ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι έχει ισχύ, ότι έχει λαϊκή βάση και ότι έχει υποστήριξη ακόμα και στην Μαύρη Θάλασσα όπου ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ ισχυρός. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει κάνει κι άλλες επισκέψεις σε συντηρητικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Ερζουρούμ.

Η δεύτερη διάσταση ωστόσο είναι ότι οι επισκέψεις αυτές δεν συνάδουν με την πολιτική παράδοση της Τουρκίας γιατί δεν είναι παρά ένας δήμαρχος και είναι πολλοί αυτοί που δεν είδαν θετικά την επίσκεψη του με το σκεπτικό ότι καθώς είναι δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τι δουλειά έχει στην Μαύρη Θάλασσα;. Ακόμα και άνθρωποι που στηρίζουν τον Ιμάμογλου έχουν αρχίσει να μιλάνε θετικά για τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς γιατί αυτός θεωρείται ότι κάνει την δουλειά του στην Άγκυρα και δεν κινείται όπως ο Ιμάμογλου. Πολλοί αναποφάσιστοι είδαν επίσης αρνητικά την επίσκεψη του στην περιοχή ενώ έκανε κακή εντύπωση και στους διανοούμενους και στους δημοσιογράφους.

Πάντως, ο Ιμάμογλου έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πραγματιστής και θα μπορούσε να μάθει από τα λάθη του. Η αρχική του πρόθεση ήταν να δείξει στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ και στους αναποφάσιστους ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος δεν θα προβεί σε πολιτικές ρεβανσισμού αλλά η επιλογή ορισμένων δημοσιογράφων που τον συνόδευσαν, όπως η Ναγκεχάν Αλτζί (η οποία μέχρι πρότινος στήριξε συστηματικά τον Ερντογάν) και ο Ακίφ Μπεκίρ (που έχει διατελέσει σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν) απέβη μεγάλο επικοινωνιακό λάθος. Ο λόγος του επίσης ήταν επιθετικός και με αρνητικά πρόσημα, τόσο που σε μια περίπτωση αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη, και γενικά προσπάθησε να μιμηθεί το ύφος του Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας παρόμοια μηνύματα και απειλώντας όσους τον επικρίνουν. Σχεδόν κάθε μέρα της σύντομης περιοδείας, ο Ιμάμογλου έκανε επικοινωνιακά λάθη. Το θέμα είναι ότι στο σημερινό προεδρικό σύστημα οι θεσμοί έχουν τόσο πολύ εξασθενίσει που υπάρχει ανάγκη ενός αξιόπιστου πολιτικού ηγέτη που θα μπορέσει να συντονίσει τους θεσμούς αυτούς μέχρι να γίνει η μετάβαση στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Η συμπεριφορά και το ύφος του Ιμάμογλου στην Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί υποψίες για το πως θα είναι αν εκλεγεί Πρόεδρος με όλη αυτή την εξουσία. Αν δεν μπορέσει να υιοθετήσει μια διαφορετική επικοινωνιακή πολιτική υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την ευκαιρία του να είναι υποψήφιος. Αναμφισβήτητα, η τουρκική κοινή γνώμη έχει συνηθίσει το ύφος και το προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν και φαίνεται ότι ο Ιμάμογλου προσπάθησε να υιοθετήσει το ίδιο ύφος, ειδικά στην Μαύρη Θάλασσα. Αλλά το ύφος του αυτό πλήττει την θετική εικόνα που έχει μέχρι τώρα καλλιεργήσει. Αν συνεχίσει να μιμείται τον Ερντογάν θα αποτύχει γιατί η εκλογική βάση του Ιμαμογλου είναι διαφορετική από την εκλογική βάση του Ερντογάν. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θέλουν να δουν έναν ισχυρό ηγέτη και με πυγμή που να τους αντιπροσωπεύει και όχι έναν ηγέτη που τους απειλεί. Η προεκλογική εκστρατεία του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές είχε στηριχθεί στην ιδέα της “ριζοσπαστικής αγάπης”, δηλαδή μιας ιδέας που φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλους και αυτό κατάφερε να πείσει και ψηφοφόρους που μέχρι τότε ψήφιζαν ΑΚΡ. Η εκλογική βάση του ΑΚΡ από την άλλη μεριά, έχει συνηθίσει σε έναν ηγέτη που είναι ισχυρός, που έχει πυγμή για να κυβερνήσει και που δεν διστάζει ακόμα και να απειλεί. Ο Ιμαμογλου και οι σύμβουλοι του θεώρησαν ότι έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η περιοδεία γιατί την τελευταία περίοδο οι πιθανότητες του να είναι υποψήφιος μειώνονται καθώς εξασθενεί η δημοτικότητα του έναντι του Γιαβάς. Και όσον αφορά την επιλογή των ελίτ δεν φαίνεται να τον προτιμούν ιδιαίτερα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Θεώρησε λοιπόν προφανώς ότι κάτι έπρεπε να κάνει για να δείξει ότι έχει λαϊκή υποστήριξη και ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ο Ιμάμογλου δεν μπορεί να κερδίσει χωρίς το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Σε αντίθεση με τον Ιμάμογλου, ο Γιαβάς, η δημοτικότητα του οποίου εξακολουθεί να ανεβαίνει είναι ότι δίνει την αίσθηση ότι ασχολείται μόνο με την δουλειά για την οποία ο κόσμος τον ψηφισε και ότι την κάνει πολύ καλα. Πάντως, ο Γιαβάς παραμένει ερωτηματικό  όσον αφορά το πως θα χειριζόταν μια προεκλογική εκστρατεία ενώ δεν φαίνεται να είναι το ίδιο πραγματιστής όπως ο Ιμάμογλου σε ζητήματα που πολώνουν την κοινωνία και στο Κουρδικό. Ο Ιμάμογλου παραμένει πιο κατάλληλος να ανταγωνιστεί τον Ερντογάν. Η αποτυχημένη περιοδεία του Ιμάμογλου ενδυναμώνει τον Κιλιτσντάρογλου που έχει καλλιεργήσει ένα εντελώς διαφορετικό, πολύ μετριοπαθές και χαμηλών τόνων, προφίλ. Προσπαθεί να δείξει ότι είναι ο μόνος αξιόπιστος πολιτικός ηγέτης να διαχειριστεί την εξουσία και την μετάβαση στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι δύσκολα θα κέρδιζε έναντι του Ερντογάν.

 

*Η Seren Selvin Korkmaz είναι πολιτική επιστήμονας, διευθύντρια του κέντρου πολιτικών ερευνών Istanpol