Kreport > articles > Γαλλικές προεδρικές εκλογές 2022, γύρος δεύτερος: Ο φόβος του ατυχήματος και το τζούντο των φιναλίστ (22/4)

Γαλλικές προεδρικές εκλογές 2022, γύρος δεύτερος: Ο φόβος του ατυχήματος και το τζούντο των φιναλίστ (22/4)

Του Γιώργου Σεφερτζή 

H επόμενη ημέρα της τηλεμαχίας Μακρόν-Λεπέν ξημέρωσε με τους δυο φιναλίστ του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών να κάνουν τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις τους και την κοινή γνώμη να αφομοιώνει ακόμα τις εντυπώσεις που της άφησε η τηλεοπτική αναμέτρηση των δυο διεκδικητών του γαλλικού προεδρικού θώκου.

Στην πραγματικότητα κυριαρχεί μια παράδοξη, αλλά κρίσιμη απορία: Θέλει στα αλήθεια η υποψήφια της Ακροδεξιάς να γίνει Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ή της αρκεί να ολοκληρώσει την πολιτική της καριέρα ως μια ηγέτιδα της οποίας αποκλειστική πλέον επιθυμία είναι να αγαπηθεί από τους συμπατριώτες της;

Εξάλλου οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται να καταλήγουν πλέον στο συμπέρασμα ότι η Λεπέν είτε δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ που είχε υποστεί το 2017, όταν συνετρίβη από τον Μακρόν στην τότε τηλεοπτική μονομαχία τους, είτε ότι απλούστατα δεν έχει την ψυχολογία  και τα φόντα νικητή.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό το κορυφαίο γεγονός της μακράς προεκλογικής περιόδου, που ήταν η τηλεμαχία, παρήλθε χωρίς να έχει  παράξει ανατρεπτικά αποτελέσματα.

Τα ίχνη που πραγματικά άφησε επί των τάσεων του εκλογικού σώματος θα φανούν, βέβαια, αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν δημοσιευτούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της περιόδου.

Οι χθεσινές πάντως έδειξαν τους συσχετισμούς μεταξύ των δυο φιναλίστ να έχουν ακινητοποιηθεί στην περιοχή της διαφοράς των 11 μονάδων υπέρ του απερχόμενου Προέδρου. Ήταν αυτή που είχε καταγραφεί ανήμερα της τηλεμαχίας.

Χθες η Λεπέν κατέβαλε  μια τελευταία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα προειδοποιώντας ότι τυχόν επανεκλογή Μακρόν θα σημάνει κοινωνική καταστροφή για την Γαλλία και τα λαϊκά στρώματα.

Μπορεί, σε συνδυασμό με την συμπάθεια που έχει κερδίσει με την αποδαιμονοποίηση της υποψηφιότητάς της, να υποκινήσει αυτή η προειδοποίηση υπόγεια ρεύματα ιδιαίτερα στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και στους κόλπους των αναποφάσιστων;

Είναι μάλλον απίθανο.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα της τηλεμαχίας οι δημοσκοπήσεις έδειχναν για πρώτη φορά μετά από πολλές ημέρες να μειώνεται στο 17% από το 23% το ποσοστό των ψηφοφόρων του Ζαν—Λυκ Μελανσόν που εξέφραζαν την πρόθεση να ψηφίσουν Λεπέν.

Μετά, ωστόσο, από την τηλεμαχία ήταν χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις νεαρών μελανσονικών που την είχαν παρακολουθήσει. “Για να ψηφίσουμε Μακρόν», είπε αυθόρμητα στον Monde ένας από αυτούς που είχαν δει την τηλεοπτική αναμέτρησή του με την Λεπέν, «είναι καλύτερα να μην τον πολυακούμε».

Δεν ήταν ο μόνος που είχε μείνει με την εντύπωση ότι ο Μακρόν έδειξε και πάλι αλαζονεία μέσα από την επιθετικότητα που έβγαλε ασκώντας κριτική στις τοποθετήσεις της αντιπάλου του.

Πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι αλαζονεία, αλλά το σύνδρομο του καλού μαθητή, από το οποίο πάντα έπασχε και που τον προδίδει κάθε φορά.

Ο πολύπειρος, όμως, δημοσιογράφος Σερζ Ζυλί έκανε μια παρατήρηση που μάλλον είναι πιο ακριβής.

Ο Μακρόν, είπε, για να μην αφήσει την αντίπαλό του να του επιτεθεί κάνοντας κριτική στα πεπραγμένα του, εφάρμοσε την τεχνική του τζουντόκα που εφάρμοζε και ο Μιτεράν με αντίπαλο τον Σιράκ. Κρατιόταν, δηλαδή, επάνω του για να τον εμποδίσει να σηκώσει τα χέρια του εναντίον του.

Όπως και να έχει, το θέαμα δεν προκάλεσε ενθουσιασμό σε κανένα στρατόπεδο. Κυρίως διότι και τα δυο στρατόπεδα ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι τίποτα δεν κρίθηκε ούτε και πρόκειται να κριθεί πριν να ανοίξουν οι κάλπες.

Και πάνω από όλα δεν θέλησαν επουδενί να θριαμβολογήσουν. Ακόμα και αυτοί που ήταν   απολύτως πεπεισμένοι ότι ο δικός του υποψήφιος είχε κατατροπώσει τον ανθυποψήφιό του.

Από το φόβο των Ιουδαίων προφανώς. Από  τον φόβο  εν προκειμένω  των αναποφάσιστων, των μετεωριζόμενων  και των μέχρι την τελευταία στιγμή προβληματιζόμενων,  μεταξύ αποχής και συμμετοχής,  ψηφοφόρων.   

Ένα ατύχημα, που κανείς ποτέ  δεν μπορεί να αποκλείσει, ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όπως, για παράδειγμα, απότομες μετατοπίσεις του εκλογικού εκκρεμούς προς την αντίθετη της αναμενόμενης κατεύθυνσης.

Εξάλλου ένα εκλογικό σώμα τόσο λίγο ενθουσιώδες, όσο είναι το φετινό που παρακολουθεί το δίδυμο των φιναλίστ να πλησιάζει  στο νήμα  του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών, όλο και κάποια έκπληξη μπορεί να επιφυλάξει.

Εξάλλου  γενική ήταν και η έκπληξη που προκάλεσε το αρνητικό ρεκόρ τηλεθέασης που σημείωσε η φετινή τηλεμαχία.