Kreport > Uncategorized > 800 Ρώσοι ολιγάρχες, τραπεζικοί και πολιτικοί στα Pandora Papers

800 Ρώσοι ολιγάρχες, τραπεζικοί και πολιτικοί στα Pandora Papers

Κανείς δεν ξέρει πόσα κρύβονται στις «εξωχώριες» εταιρείες. Η πιο μετριοπαθής εκτίμηση, του ΟΟΣΑ ανέφερε 11 τρις δολάρια το 2020, μόνο από τις 100 χώρες που πήραν μέρος σε έρευνα για τις offshore. Η πιο γενναιόδωρη, του Tax Justice Network, τα υπολόγιζε το 2012 μεταξύ 21 και 32 τρις δολ. Κανείς δεν ξέρει πόσα κρύβονται εκεί, διότι στις χώρες όπως οι Σεϋχέλλες και οι Παρθένες Νήσοι, αυτές οι εταιρείες καλύπτονται από ανωνυμία και απαραβίαστο απόρρητο. Σ’ αυτές κατέφυγαν και οι Ρώσοι ολιγάρχες, από το 2014, όταν, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, άρχισαν να επιβάλλονται διεθνείς κυρώσεις . Όσοι απειλούνταν εκμεταλλεύτηκαν αυτό το «διεθνές σύστημα» για να αποφύγουν το πάγωμα της περιουσίας τους. 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε σχεδόν δέκα χρόνια για να ανακαλύψει ποιος κρυβόταν πίσω από τις δώδεκα εντολές μεταφοράς 700 εκατ. δολ. σε offshore λογαριασμούς που είχε αναφέρει ως «ύποπτες» η Bank of New York Mellon. Τα στοιχεία που συνδέουν τα εμβάσματα με τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ, δισεκατομμυριούχο και πολιτικό, μέλος του στενού κύκλου του Βλαδίμηρου Πούτιν, υπάρχουν πλέον στα Pandora Papers Russia που δημοσίευσε χθες το International Consortium of Investigative Journalists

Τα καινούργια στοιχεία στα Pandora Papers περιλαμβάνουν 800 επιπλέον Ρώσους ολιγάρχες, τραπεζίτες και πολιτικούς και προέρχονται από την Alpha Consulting Ltd., μία από τις   «14 εταιρείες «συμβούλων offshore» της έρευνας. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας πρώην υπουργός Επικοινωνιών του Πούτιν, ένας υψηλόβαθμος περιφερειακός πολιτικός ηγέτης, ένας (φυλακισμένος πλέον) ειδικός στα κρυπτονομίσματα και ένας ολιγάρχης. Ειδική κατηγορία αποτελούν οκτώ τραπεζίτες από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας (Sberbank, Alfa Bank, VTB, Gazprombank και VEB). Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ρώσων που χρησιμοποιούν offshore εταιρείες για αν κρύψουν τις δραστηριότητές τους από τον νόμο ή τις φορολογικές αρχές είναι:  

Σουλεϊμάν Κερίμοφ: Ο πελάτης της Bank of New York Mellon, έγινε δισεκατομμυριούχος με τις μετασοβιετικές ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε μέλος της Ομοσπονδιακής Ρωσικής Άνω Βουλής, ως εκπρόσωπος του Νταγκεστάν. Είναι ένας από τους λίγους που κάλεσε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο τη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα με τις ολιγαρχικές του δραστηριότητες σε ορυχεία, φυσικό αέριο, μεταλλουργίες, λιπάσματα, ακίνητα, μέσα ενημέρωσης, ποδοσφαιρική ομάδα κ.α. έχει και μια σύλληψη για υπόθεση φοροδιαφυγής που εκκρεμεί στη Γαλλία (κατέβαλε εγγύηση 20 εκατ. δολ) και κυρώσεις από το 2018 στις ΗΠΑ και προσφάτως από ΕΕ και Βρετανία.

Αλεξέι Μορντάσοφ: Το Forbes τον θεωρεί τον πλουσιότερο Ρώσο, με τράπεζες, ορυχεία, χαλυβουργίες και το 29,9% της γερμανικής TUI. Το μερίδιό του το «πούλησε» τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον του. Νέος ιδιοκτήτης είναι -φυσικά- εταιρεία offshore

στις βρετανικές Παρθένες Νήσους που ανήκει στη σύζυγό του. Υπόκειται σε κυρώσεις από την ΕΕ (αλλά όχι από τις ΗΠΑ) για τη συμμετοχή των εταιρειών του στην παραγωγή ρωσικών αρμάτων μάχης, για την Τράπεζά του που χρηματοδοτεί τον κύκλο του Πούτιν και για τα μέσα ενημέρωσης που διασπείρουν τη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Λεονίντ Ράιμαν: Απόφοιτος του σημερινού Κρατικού Πανεπιστημίου Τηλεπικοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης, εργάστηκε ως μηχανικός και αργότερα είχε ανώτερες θέσεις στο σημερινό τηλεφωνικό δίκτυο της πόλης της Αγίας Πετρούπολης. Διορίστηκε υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 1999, προτού υπηρετήσει ως σύμβουλος του προέδρου Πούτιν. Το 2006, μια ελβετική επιτροπή διαιτησίας διαπίστωσε ότι ο Ράιμαν είχε χρησιμοποιήσει ένα offshore αμοιβαίο κεφάλαιο ως βιτρίνα για να ελέγχει μεγάλα συμφέροντα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας ενώ ήταν υπουργός Επικοινωνιών. 

Αλεξάντερ Βίνικ: Ρώσος ειδικός υπολογιστών. Διαχειριζόταν ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων γνωστό ως BTC-e, το οποίο κατάσχεσαν οι αρχές των ΗΠΑ όταν -με διεθνές ένταλμα- συνελήφθη στην Ελλάδα το 2017. Αργότερα εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για ξέπλυμα χρήματος Αφού εκτίσει την ποινή, ενδεχομένως θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Μιχαήλ και Σαΐτ-Σαλάμ Γκουτσέριεφ: Ο Μιχαήλ, ιδρυτής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας RussNeft και πρώην μέλος της Δούμας, και ο αδερφός του Σαΐτ-Σαλάμ, επίσης πρώην μέλος της Δούμας, συνδέονται με 84 υπεράκτιες εταιρείες. Είναι οι Ρώσοι πολιτικοί με τις περισσότερες offshore εταιρείες στα Pandora Papers.