Kreport > articles > Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Μπορεί να γίνει πρώτος ο δεύτερος γύρος; (9/4)

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Μπορεί να γίνει πρώτος ο δεύτερος γύρος; (9/4)

Του  Γιώργου  Σεφερτζή

Στις ελάχιστες ώρες περισυλλογής  που απομένουν στο γαλλικό εκλογικό σώμα για να αποφασίσει αν θα πάει να ψηφίσει και τι θα ψηφίσει στις εκλογές αύριο, Κυριακή, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δεν μπορεί να θυμηθεί την Γαλλία να έχει ξαναβρεθεί σε ανάλογη με την σημερινή κατάσταση. Να έχει ζήσει, δηλαδή, μια τόσο παράδοξη και μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο και να φθάνει σε ένα τόσο αβέβαιο τέλος.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογίσει αν και πού θα σταματήσει η συνεχιζόμενη μέχρι και χθες πτώση των ποσοστών του απερχόμενου Προέδρου Μακρόν, ούτε αν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Μαρίν Λε Πεν να κόψει πρώτη το νήμα του πρώτου γύρου, πράγμα που μέχρι πριν από λίγες ημέρες θεωρείτο αδιανόητο.

Και όμως φαίνεται να  είναι αυτή που “παίρνει το κλίμα” του τερματισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογική δυναμική της.  Η απόστασή της από τον πάντα προηγούμενο στις δημοσκοπήσεις Μακρόν είναι σαν να μην υπάρχει. Πολύ περισσότερο που από τις 5 Απριλίου ο Μακρόν έχει χάσει άλλες 2 μονάδες ευρισκόμενος πλέον στο 26%,  ενώ η Λε Πεν έχει φθάσει στο 25% έχοντας κερδίσει στο ίδιο διάστημα 2 μονάδες.

Ανάλογα διαμορφώνονται και οι δημοσκοπικοί συσχετισμοί του δεύτερου γύρου. Μόλις δυο μονάδες χωρίζουν τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου υπέρ του Μακρόν (51%) από τα αντίστοιχα της Λε Πεν (49%) με ένα 21% να μην τοποθετείται ακόμα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η δυναμική της “χρήσιμης ψήφου”λειτουργεί στο στρατόπεδο της δεξιάς υπέρ της υποψήφιας της Εθνικής Συσπείρωσης, με τους διαρρέοντες  προς αυτήν ψηφοφόρους του υπερεθνικιστή Ζεμμούρ να  γίνονται κατά 10% περισσότεροι από την αρχή της εβδομάδας. Κάτι ανάλογο σημειώνεται και μεταξύ των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές, η οποία έχασε μέσα στην εβδομάδα  προς την αποδαιμονοποιημένη ακροδεξιά ανταγωνίστριά της το 6% της εκλογικής της βάσης.

Ανοδικός εξακολουθεί να παραμένει κερδίζοντας δυο ακόμη μονάδες και ο τρίτος άνθρωπος της τελικής ευθείας, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που επίσης επωφελείται της δυναμικής της «χρήσιμης ψήφου», στην αριστερή πολυκατοικία αλλά με το 17,5% που συγκεντρώνει σήμερα μάλλον χάνει οριστικά τις ελπίδες του να κάνει την έκπληξη περνώντας αντί της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο.

Τι απομένει;

Ένα 24% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες, αλλά δεν είναι βέβαιοι ότι δεν θα αλλάξουν στον δρόμο προς αυτές τη σημερινή πολιτική προτίμησή τους. Και ένα 27% που επιμένει ότι θα απέχει και το οποίο δεν αποκλείεται να μειωθεί περαιτέρω δεδομένου ότι η εξέλιξη των πραγμάτων έχει αφαιρέσει περισσότερες από 3 μονάδες από την προβλεπόμενη αποχή. Πράγμα, όμως, που κάθε άλλο παρά φαίνεται να βλάπτει την  Λε Πεν, μια και κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας όσο μειώνονταν τα ποσοστά της αποχής, τόσο αυξάνονταν τα δικά της.

Αν αυτό συνεχιστεί, τα νέα για τον Μακρόν θα είναι χειρότερα, επίσης, εννοείται, και για την Ευρώπη, στην κρισιμότερη μάλιστα συγκυρία της μεταπολεμικής ιστορίας της. Όπως έγραψε χθες στο Point ο γνωστός φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβύ, o μόνος τρόπος να εμποδιστεί η είσοδος του λαϊκισμού στο γαλλικό προεδρικό Μέγαρο είναι να υπερψηφιστεί η ανανέωση της θητείας του Μακρόν από τον πρώτο γύρο. Διότι και αυτός αντιλαμβάνεται ότι, αυτή τη φορά, στον δεύτερο γύρο ίσως να είναι πολύ αργά.