Kreport > articles > Ορμπάν – Βούκιτς, οι σύμμαχοι του Πούτιν

Ορμπάν – Βούκιτς, οι σύμμαχοι του Πούτιν

Του Γιώργου Καπόπουλου

Αν πιστέψουμε τους New York Times η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και οι προχθεσινές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ουγγαρία και την Σερβία αποτελούν τρία διαφορετικά μέτωπα της μετωπικής αντιπαράθεσης των δημοκρατικών καθεστώτων με τον αυταρχισμό. Την παραπάνω θέση ήλθε να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Πούτιν με τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που απέστειλε στον Ορμπάν και στον Βούκιτς.

Είναι προφανές ότι ο Πούτιν όχι μόνον δεν ενοχλείται από τις κατηγορίες για ανάρμοστη σχέση με την λαϊκιστική δεξιά και τον ρεβανσιστικό  εθνικισμό αλλά αντίθετα προσπαθεί να διαμηνύσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι επενδύει για διαφορετικούς λόγους στην στενή συνεργασία με την Ουγγαρία και την Σερβία.

Η γεωπολιτική αξία της προσέγγισης με την Βουδαπέστη είναι ανυπολόγιστη για την Μόσχα, καθώς η Ουγγαρία είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Και όχι μόνον καθώς αν σταθεροποιηθεί η διαφοροποίηση του Ορμπάν από την στάση της υπόλοιπης Ε.Ε απέναντι στην Ρωσία τότε θα έχει υποστεί μοιραίο πλήγμα η Τετράδα του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία , Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) όπου τον ντε φάκτο ηγετικό ρόλο διαδραματίζει η Βαρσοβία.

Το ειδύλλιο Μόσχας-Βουδαπέστης δεν έχει ιστορικές ρίζες το αντίθετο μάλιστα. Μετά την επανάσταση του 1848 η Αυστρία ζήτησε  και έλαβε την στρατιωτική βοήθεια του Τσάρου για να καταστείλει  την εξέγερση στην Ουγγαρία. Εκατό και πλέον χρόνια αργότερα η ΕΣΣΔ  τον Νοέμβριο του 1956 κατέλαβε μετά από αιματηρή μάχη την Βουδαπέστη συνέλαβε και εκτέλεσε τον Πρωθυπουργό Ιμρε Νάγκι και εγκατέστησε στην θέση της νέα κυβέρνηση υπό τον Γιάνος Καντάρ.

Σε ότι αφορά την Σερβία που περιμένει εδώ και είκοσι επτά χρόνια την ευκαιρία να αναθεωρήσει το στάτους κβο που διαμορφώθηκε με την Συνθήκη του Ντέιτον στα τέλη του 1995 η σύγκλιση με την Ρωσία ήταν προδιαγεγραμμένη από το απώτερο και το πιο πρόσφατο παρελθόν.

Το 1876 οι σφαγές Σέρβων στην Βοσνία υπήρξαν η αφορμή για να κηρύξει η Ρωσία τον Πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τα στρατεύματα του Τσάρου να φθάνουν ως τα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Πιο πρόσφατα η Ρωσία ενεπλάκη δύο φορές υπέρ της Σερβίας: Τον Φεβρουάριο του 1994 όταν απέτρεψε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ με την διασφάλιση της απόσυρσης των Βαρέων Όπλων των Σερβοβοσνίων γύρω από το Σεράγεβο. Και στις αρχές Ιουνίου 1999, όταν τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Πρίστινα για να προστατεύσουν τον σερβικό πληθυσμό μια κίνηση που εξόργισε τον επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγό Κλαρκ.

Ιδεολογική συγγένεια η ωμός ρεαλισμός σύμπλευσης των απομονωμένων; Οι πρώτες συμμαχίες της νεαρής Σοβιετικής Ρωσίας μετά το 1920 ήταν η Γερμανία της Βαιμάρης και η Τουρκία του Κεμάλ ένα ετερόκλητο μέτωπο αναθεωρητισμού της άρτι τότε διαμορφωθείσας τάξης πραγμάτων από τους νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.