Kreport > Uncategorized > Ρωσικά «υπερ-όπλα» κατά της Ουκρανίας

Ρωσικά «υπερ-όπλα» κατά της Ουκρανίας

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 θα μείνει στην ιστορία των πολεμικών συγκρούσεων της ανθρωπότητας ως η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένας πύραυλος κατηγορίας hypresonic, δηλαδή υπερυψηλής ταχύτητας, άνω των 5 Mach, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ρωσικού Kinjal (στιλέτο στα ρωσικά) 9 Mach. Δηλαδή εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για τη χρήση του, για όσους δεν είχαν αντιληφθεί το είδος του πυραύλου, το οποίο εκτοξεύτηκε από τον Εύξεινο Πόντο και κατέστρεψε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στη δυτική Ουκρανία, διανύοντας περίπου 800 χιλιόμετρα. Το σημείο της έκρηξης -με συμβατική κεφαλή- απέχει λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με Μολδαβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία.

Η Ρωσία ήδη από το 2018 και η Κίνα από το 2021, έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τέτοια όπλα, με επιτυχημένες δοκιμές που καταγράφηκαν και αναφέρθηκαν από τα δυτικά συστήματα παρακολούθησης. Οι ΗΠΑ, που ξεκίνησαν ανάλογο πρόγραμμα (σχετική έκθεση του Κογκρέσου, εδώ) από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχουν να επιδείξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες δοκιμής πυραύλων hypersonic (εδώ) της Lockheed Martin, στο πλαίσιο προγράμματος που υποτίθεται ότι θα φτάσει στο στάδιο της έγκρισης και έναρξης παραγωγής μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με εκτίμηση (εδώ) του Γκρέγκορι Χέιζ, CEO της Raytheon Technologies τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ βρίσκονται «τουλάχιστον επτά χρόνια πίσω από την Κίνα» σε αυτό τον τομέα. 

Η σημασία των όπλων αυτής της κατηγορίας στη σύγχρονη πολεμική τεχνολογία είναι καθοριστική. Έχουν τη δυνατότητα να εκτοξευτούν από πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αεροπλάνα (όπως το ρωσικό MiG-31) και μάλιστα ένας τύπος τους δεν χρειάζεται πλέον καύσιμα όταν αναπτύξει τη μέγιστη ταχύτητά του, επειδή φτάνει με τη βαρύτητα και την αεροδυναμική, σαν ανεμοπλάνο, στον στόχο του. 

Σε αυτή την κατηγορία όπλων οφείλεται η πρόσφατη τάση να εγκαταλείπονται οι μαζικές επενδύσεις σε αεροπλανοφόρα. Τα μεγαθήρια αυτά μόνο «αστυνομικό», τακτικό ρόλο μπορούν να έχουν πλέον, εφόσον τα  «υπερσονικά» κινούνται με τόσο υψηλές ταχύτητες και με μεγάλα περιθώρια ελιγμών (με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης), ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να αναχαιτιστούν από τα συμβατικά συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας. 

Η ρωσική «διαφήμιση» της χρήσης του νέου όπλου μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Αφενός ότι η Ρωσία δεν έχει ρίξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας τα ισχυρότερα όπλα της, απειλή που ίσως το Κρεμλίνο υπολογίζει ότι θα αναγκάσει το Κίεβο να δεχτεί τη συνθηκολόγηση την οποία απαιτεί ο Πούτιν για να σταματήσει την επιδρομή. Αφετέρου ως προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη «Δύση» γενικότερα, ότι η Ρωσία θα πρέπει να υπολογίζεται ως υπερδύναμη, ικανή να χτυπήσει οπουδήποτε επιλέξει, ταυτόχρονα και με ελάχιστα περιθώρια αναχαίτισης. Και στις δύο περιπτώσεις, το συμπέρασμα είναι ίδιο: ο Πούτιν είναι επικίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.