Kreport > Uncategorized > Οι τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σημειώνοντας αύξηση 40% την τελευταία διετία, ενώ ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω 22%, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και εκτιμά ότι 45 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται, ήδη, στα όρια της πείνας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγούς, μαζί με τη Ρωσία, χώρες στον κόσμο-  απειλεί να διακόψει την καλλιέργεια δημητριακών και άλλων βασικών κατηγοριών τροφίμων στις εμπόλεμες περιοχές, έχει μπλοκάρει την τροφοδοσία από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και μαζί με την έντονη ξηρασία που πλήττει τη Βραζιλία και την ανομβρία στον Καναδά – που διαθέτουν επίσης από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες του κόσμου –  απειλούν με μια πρωτοφανή κρίση ακρίβειας και ελλείψεων την παγκόσμια αγορά τροφίμων με τεράστιες επιπτώσεις στις φτωχότερες χώρες. Επιπλέον, αρνητικός παράγοντας η έκρηξη των τιμών των καυσίμων.

Η τιμή στο σιτάρι στο χρηματιστήριο της Γαλλίας έχει εκτιναχθεί στα 370,75 ευρώ/ τόνο από 280 ευρώ/τόνο στις 22 Φεβρουαρίου και έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στο χρηματιστήριο του Σικάγου. Το καλαμπόκι στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά έχει εκτοξευτεί  στα 349 ευρώ/τόνο από 329 ευρώ/τόνο στις 3 Μαρτίου. Η σόγια στο χρηματιστήριο του Σικάγου στα 16,76 δολ/μπουσέλ απο 15,50 δολ/μπουσέλ στις 15 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης σιταριού, το 13% στο καλαμπόκι και περισσότερο από το 50% στα φυτικά έλαια. Η Ευρώπη εισάγει το 50% των ετήσιων αναγκών της σε καλαμπόκι από την Ουκρανία και το 30% των λιπασμάτων από τη Ρωσία. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι φέτος, εξαιτίας του πολέμου ,το 30% των εκτάσεων καλαμποκιού στην Ουκρανία δεν πρόκειται να καλλιεργηθεί, ενώ το άτυπο παγκόσμιο εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων, δυσχεραίνει την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Το πρόβλημα εντείνεται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που βάζουν η μία μετά την άλλη μεγάλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση τιμών και τον κίνδυνο των ελλείψεων. Η Ουγγαρία, η Ινδονησία και η Αργεντινή επέβαλαν μέτρα απαγόρευσης εξαγωγών σε προϊόντα όπως το σιτάρι και το μαγειρικό λάδι. Η Ρωσία επίσης απάντησε στις κυρώσεις, προαναγγέλοντας σχέδιο περιορισμού των εξαγωγών πρώτων υλών και άλλων βασικών αγροτικών προιόντων, ενώ οι εξαγωγές λιπασμάτων θα περιορίζονται, όπως ανακοινώθηκε, μόνο προς τις φιλικές προς αυτήν χώρες. 

Ενας αγώνας δρόμου από πολυπληθείς χώρες με μεγάλη κατανάλωση βρίσκεται σε εξέλιξη για το κλείσιμο συμβολαίων προμήθειας βασικών τρόφίμων, διαδικασία που επίσης οδηγεί σε άνοδο των τιμών. Η Κίνα επιχειρεί να κλείσει συμβόλαια προμήθειας καλαμποκιού και σόγιας απο τις ΗΠΑ και η Ινδία φυτικών ελαίων υπο τον φόβο των ελλείψεων που μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές.

Οι αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων προβλέπουν ότι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τις διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει το σοκ στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στους καταναλωτές, ιδιαιτερα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, εδώ και εδώ

Οι βασικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023, λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες εκτιμήσεις των επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα συζητηθούν στο Eurogroup και στο ΕΚΟΦΙΝ σήμερα και αύριο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου. Επίσης αναμένεται να δοθεί η τυπική έγκριση για την ολοκλήρωση της 13ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Με βάση τις κατευθύνσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν και να υποβάλλουν τα προγράμματα σύγκλισης τον Απρίλιο. Στην ατζέντα του ΕΚΟΦΙΝ και η μεταφορά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιβολή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στις πολυεθνικές εταιρείες, όπως προβλέπει η παγκόσμια συμφωνία. Νωρίτερα σήμερα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου.