Kreport > Uncategorized > ΟΟΣΑ: Τα μέτρα που έχουν λάβει 29 κυβερνήσεις για την ενεργειακή κρίση

ΟΟΣΑ: Τα μέτρα που έχουν λάβει 29 κυβερνήσεις για την ενεργειακή κρίση

Αυστρία:

-150 ευρώ επίδομα για νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 5.760 ευρώ (που είναι το 95% όλων των νοικοκυριών) από τον Δεκέμβριο 2021.

-150 ευρώ εφάπαξ για ανέργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τον Ιανουάριο 2022

-Ανεστάλη η καταβολή του τέλους πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά το 2022, όπερ ισοδυναμεί με πρόσθετη ελάφρυνση περίπου 60-100 ευρώ/νοικοκυριό.

Βέλγιο:

-Παράταση της διαδικασίας του «κοινωνικού τιμολογίου» για  ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο (περίπου 440.000 νοικοκυριά προστέθηκαν στα 500.000 νοικοκυριά που ήδη επωφελούνταν) έως την 1η Ιουλίου 2022. Συνολικά επωφελούνται 2 εκατ. άνθρωποι σε πληθυσμό 11,5 εκατ.

-80 ευρώ εφάπαξ σε νοικοκυριά που πληρούν τις κοινωνικές προϋποθέσεις, από το φθινόπωρο 2021.

-Αντικατάσταση του «τέλους ενέργειας» (φόρος στην κατανάλωση ενέργειας που προορίζεται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων στην ενέργεια) με ειδικούς φόρους κατανάλωσης που είναι πιο εύκολα προσαρμόσιμοι για την απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών.

-Εφαρμογή του «ενεργειακού κανόνα», ως σημείου αναφοράς των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο έναντι των τιμών στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με ετήσια έκθεση και συστάσεις.

-Ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών για να αποτραπούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αυξήσουν μονομερώς τις προκαταβολές.

-Έκπτωση 100 ευρώ στον λογαριασμό ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά το χειμώνα του 2022.

-Μείωση ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια από 21% σε 6% από την 1η Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2022.

Βουλγαρία:

-Αποζημίωση σε επιχειρήσεις 55 EUR/MWh για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2021

-Αποζημίωση σε επιχειρήσεις για το 75% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από το όριο των 128 EUR/MWh αλλά όχι περισσότερο από το 30% της πραγματικής μέσης μηνιαίας τιμής.

-Από τον Δεκέμβριο 2021 οι τιμές ρεύματος και θέρμανσης έχουν παγώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Κίνα:

-Αποδέσμευση 7,4 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου, αύξηση των εισαγωγών άνθρακα, της παραγωγής φυσικού αερίου και επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

-Οι περισσότεροι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εξασφαλίσει άνθρακα μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. 

-Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα καθώς και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα αναβολής της πληρωμής των φόρων που τους αναλογούν, για να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα κόστη.

-Η Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή υποχρεώνει τις τράπεζες να συνεχίσουν να ικανοποιούν τις ανάγκες σε ρευστότητα και τους απαγόρευσε να διακόψουν τα δάνεια σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα. Επίσης, απαγόρευσε τη χρήση τραπεζικών και ασφαλιστικών κεφαλαίων για κερδοσκοπία σε άνθρακα, χάλυβα, μη σιδηρούχα μέταλλα και άλλα εμπορεύματα.

-Επιτράπηκε η λειτουργία σε 153 ανθρακωρυχεία, ως προμηθευτές έκτακτης ανάγκης, για να αυξηθεί η προσφορά άνθρακα εν μέσω της περιορισμένης ζήτησης.

-Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα από τις 15 Οκτωβρίου 2021 καθορίζονται στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών, ενώ οι τιμές για τα νοικοκυριά, τον δημόσιο τομέα και τη γεωργία παραμένουν ρυθμιζόμενες. Επιπλέον, το εύρος διακύμανσης διευρύνθηκε στο 20% και προς τις δύο κατευθύνσεις από την τιμή αναφοράς, έναντι των προηγούμενων ορίων 10% καθοδικά και 15% ανοδικά. Οι επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης ενέργειας δεν υπόκεινται στο ανώτατο όριο.

Τσεχία:

-Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021.

-Στοχευμένη βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες που επηρεάζονται σημαντικά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

-Δάνεια με κρατική εγγύηση και μηδενικό επιτόκιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ο πάροχος ενέργειας χρεοκόπησε και οι ίδιες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας άνω του 100%.

Δανία:

-Επιπλέον ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με 100 εκατ. κορώνες. 

-3.750 κορώνες (504 ευρώ) επιδότηση σε περίπου 320.000 νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ενέργειας. Η επιλογή των νοικοκυριών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. 

-Χρηματοδοτικά προγράμματα για ταχεία αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης αερίου, συνολικού ύψους 250 εκατ. DKK (33,6 εκατ. ευρώ).

Εσθονία:

-Εκπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τα χαμηλά εισοδήματα από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.

-Τα έξοδα συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου περιορίστηκαν στο μισό για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Φινλανδία:

-Νομοθετήθηκε η επιβολή πλαφόν στο μέγιστο επιτρεπόμενο κέρδος των εταιρειών διανομής και τέθηκαν περιορισμοί στην αύξηση των τιμολογίων.

-Εκτιμάται ότι τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας το 2022 θα μειωθούν περίπου 40% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2020, ως αποτέλεσμα της μείωσης των λογαριασμών που πληρώνουν οι καταναλωτές κατά περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Το ετήσιο πλαφόν για αυξήσεις στα τιμολόγια μειώθηκε από 15% σε 8%.

Γαλλία

-Προσωρινά πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας

-Κουπόνι 100 ευρώ για 5,8 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήτατα

-Κουπόνι 100 ευρώ για 38 εκατ. πολίτες που έχουν καθαρές αποδοχές κάτω από 2.000 ευρώ/μήνα

Γερμανία:

-Η επιβάρυνση των τιμολογίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκε 43% τον Ιανουάριο 2022, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όλο και πιο πολύ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

-Επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, φοιτητές και μαθητευόμενους, που θα καταβληθούν το καλοκαίρι, όταν οι πάροχοι στέλνουν τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά.

Ελλάδα:

-Αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις πρώτες κατοικίες, άνευ όρων εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων και για μη οικιακές συνδέσεις. 

-Επιπλέον, τα νοικοκυριά που είναι επιλέξιμα για κοινωνικό τιμολόγιο θα λάβουν πρόσθετη επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέση μηνιαία επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 39 ευρώ ανά νοικοκυριό -στα 51 ευρώ για τα νοικοκυριά που είναι επιλέξιμα για κοινωνικό τιμολόγιο και στα 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Η ΔΕΗ επεξέτεινε την ισχύουσα εκπτωτική πολιτική της για να καλύψει πλήρως την αύξηση τιμών για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως και 600 kwh/μήνα.

-Επέκταση των ανώτατων ορίων επιδόματος θέρμανσης και των κριτηρίων ένταξης, σε άνω του 1 εκατ. δικαιούχους αντί για 700.000 που ήταν το 2020.

-Επιδοτήσεις φυσικού αερίου τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις. Για τα περίπου 540.000 νοικοκυριά που έχουν συνδέσεις φυσικού αερίου η επιδότηση ήταν 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, με 20 ευρώ επιδότηση ανά θερμική MWh και 20 ευρώ έκπτωση ανά θερμική MWh από τον προμηθευτή. Οι βιομηχανικοί και εμπορικοί χρήστες θα λάβουν επιδότηση τον Φεβρουάριο 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ουγγαρία:

-Καθιέρωση ανώτατου ορίου στις λιανικές τιμές καυσίμων. Το ντίζελ και η βενζίνη στα 480 HUF ή 1,35 ανά λίτρο, 5,1 % χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή της βενζίνης και 6,3 % κάτω από την τρέχουσα τιμή του ντίζελ από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον ερχόμενο Μάιο. Το ανώτατο όριο βαρύνει εξ ολοκλήρου τους εμπόρους καυσίμων.

Ινδία

-Τον Νοέμβριο, ο κεντρικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ μειώθηκε κατά 5 INR και 10 INR, αντίστοιχα.

Ιρλανδία:

-Επιδότηση του κόστους θέρμανσης των κατοικιών τους χειμερινούς μήνες

-2.100 ευρώ επίδομα στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

-125 ευρώ επίδομα για καύσιμα σε 390.000 δικαιούχους

-Προσωρινή μείωση 20% στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς από Απρίλιο έως τέλος έτους και μείωση του πλαφόν στα τέλη σχολικής μεταφοράς για τις πολύτεκνες οικογένειες.

-Μείωση της ανώτατης συμμετοχής των νοικοκυριών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα στα 80 αντί 100 ευρώ/ μήνα ανά νοικοκυριό.

Ιταλία:

-Προσωρινή μείωση των τελών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

-Η στήριξη για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε (κατά περίπου 0,5 δισ. ευρώ) και ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 5% για το φυσικό αέριο. 

-Στοχευμένη στήριξη για επιχειρήσεις με εκπτώσεις φόρου. Η προβλεπόμενη δαπάνη ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από δημοπρασίες CO2.

Ιαπωνία:

-Νέα επιδότηση σε διανομείς χονδρικής για την αντιστάθμιση των αυξήσεων τιμών, συνολικής δαπάνης 80 δισεκ. JPY.

-Ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων κατά της αύξησης της τιμής της ενέργειας για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ευάλωτων τομέων όπως η γεωργία, η αλιεία και οι μεταφορές.

Κορέα:

-Μείωση στους φόρους καυσίμων κατά 20% στη βενζίνη, το ντίζελ και το υγραέριο (LPG), η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως τον Απρίλιο του 2022.

Λετονία:

-Στήριξη 150.000 ευάλωτων νοικοκυριών με ενισχύσεις 15 –  20 ευρώ/ μήνα για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. 

-Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου: i) Για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, το κράτος καλύπτει πλήρως το κόστος εξυπηρέτησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τις υποχρεωτικές προμήθειες, έτσι οι καταναλωτές πληρώνουν μόνο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τον ανάλογο ΦΠΑ. ii) Για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση με κατανάλωση άνω των 221 kWh μηνιαίως, το κράτος καλύπτει τη διαφορά μεταξύ των ισχυόντων τιμολογίων και των τιμολογίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. iii) Σε δήμους με ακραία τιμολόγια θέρμανσης, το κράτος καλύπτει τη διαφορά μεταξύ των νέων τιμολογίων και 68 ευρώ/νά MWh.

Λιθουανία:

-Καθυστέρηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

-Πληρωμή από τα νοικοκυριά του αυξημένου κόστους θέρμανσης σε διάστημα 5 ετών. 

-Επέκταση της κρατικής στήριξης στο κόστος θέρμανσης για επιπλέον 110.000  ευάλωτα νοικοκυριά.

Λουξεμβούργο:

-Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

-Η κυβέρνηση αύξησε το επίδομα για κατοίκους χαμηλού εισοδήματος που κερδίζουν λιγότερα από 3168 ευρώ/έτος ή 4752 ευρώ/έτος για 2 άτομα, σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

Ολλανδία:

-Περικοπές ενεργειακών φόρων για τα νοικοκυριά (μέση περικοπή 400 ευρώ) και επιχειρήσεις. Συνολικό κόστος 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νορβηγία:

-Αυξάνονται οι επιχορηγήσεις για στέγαση, προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

-Προσωρινές αυξήσεις στα επιδόματα στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας μόνο για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης, έχει ανακοινωθεί περικοπή του φόρου στο ρεύμα (για όλα τα νοικοκυριά).

Πολωνία:

-Παράταση της αύξησης επιδομάτων για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για 6 μήνες από τον Οκτώβριο του 2021.

-Μηδενικός ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και μείωση του ΦΠΑ σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στο 8% και στη θέρμανση στο 5% για έξι μήνες από τον Ιανουάριο 2022.

-Από τον Δεκέμβριο 20221 ισχύουν: Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 23% σε 5%, μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στο σύστημα θέρμανσης από 23% έως 8% και χαμηλότερες τιμές των καυσίμων με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο μέτρο του δυνατού.

-Από τον Φεβρουάριο 2022 ισχύουν: Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 23% σε 8%, μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από 8% σε 0%, μειωμένοι λογαριασμοί στο φυσικό αέριο λόγω αλλαγών στα τιμολόγια, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για την ηλεκτρική ενέργεια την θέρμανση.

Πορτογαλία:

-Ψηφίστηκε νέος νόμος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ορίζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για φιάλες αερίου και απλά καύσιμα.

-Επιδότηση της δαπάνης για καύσιμα 10 λεπτά/λίτρο, έως 50 λίτρα. Συνολικό κόστος 133 εκατομμύρια ευρώ.

-Ενισχύσεις 190 ευρώ/μήνα για κάθε ταξί και 1050 ευρώ/μήνα για κάθε λεωφορείο στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον τρέχοντα Μάρτιο, συνολικό κόστος 14,5 εκατ. ευρώ.

Ρουμανία:

-Επιδοτήσεις για θέρμανσης κατοικιών, κατανάλωση ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικό οικιακό εξοπλισμό και αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

-Αποζημίωση για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 που καλύπτει 6 εκατομμύρια οικογένειες ή το 85% των ρουμανικών οικογενειών.

-Εξαιρέσεις από μια σειρά δασμούς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Ειδική στήριξη για ευάλωτους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης αναστολής πληρωμής λογαριασμών. Μείωση του ΦΠΑ στο 5% από τον Απρίλιο του 2022.

Σλοβενία:

-Πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο (περίπου το 34% του πληθυσμού) και επέκταση των επιχορηγήσεων που σχετίζονται με τον COVID για επιχειρήσεις και αγρότες. 

-Προσωρινή περικοπή των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και απαλλαγή από τα τέλη δικτύου για την ηλεκτρική ενέργεια από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022.

-Στους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας, εργαζόμενους με εισόδημα έως 680 ευρώ και συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.000 ευρώ, θα καταβληθούν 150 ευρώ ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες θα λάβουν 200 ευρώ.

Ισπανία:

-Μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ, φόρο παραγωγής και ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια.

-Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και εγγυημένη ελάχιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

-Φόρος στο υπερβάλλον κέρδος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έως τον Απρίλιο 2022, ώστε να κρατηθούν χαμηλότερα οι τιμές και να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις.

-Σχέδια να απαιτήσουν από τους παραγωγούς να παρέχουν ορισμένη ποσότητα ενέργειας σε δημοπρασίες σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή αγοράς.

-Αύξηση του κοινωνικού μπόνους για ενίσχυση λογαριασμών ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών έως 31 Μαρτίου 2022, με όφελος για 1,2 εκατ. νοικοκυριά.

-Αύξηση του προϋπολογισμού για την άμεση ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, κατά μέσο όρο 90 ευρώ/δικαιούχο.

-Μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές ενέργειας. Οι καταναλωτές να ενημερώνονται για την τροποποίηση των συμβάσεων ένα μήνα πριν από την αλλαγή από τις εταιρείες λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

-Αυστηρότερες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων να παρέχουν πληροφορίες για διμερείς συμφωνίες στην Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού.

Σουηδία:

-Ενισχύσεις στα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Αποζημίωση έως 195 ευρώ/μήνα για Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε όσους καταναλώνουν περισσότερες από 700 kWh το μήνα (1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά).

Μ. Βρετανία:

-Δημιουργία ταμείου με 500 εκατ. στερλίνες για βοήθεια ευάλωτων νοικοκυριών. 

-Επιχορήγηση 350 στερλίνες στη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών για την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.

-Οι δημότες στις ζώνες Α έως Δ θα έχουν έκπτωση 150 GBP στους λογαριασμούς τους.

-Έκπτωση 200 στερλίνες στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών, τον Οκτώβριο του 2022 και επιστροφή της έκπτωσης σταδιακά, 40 στερλίνες ετησίως, σε 5 χρόνια, με έναρξη το 2023.