Kreport > Uncategorized > Tο χρονικό πολέμου της τέταρτης μέρας

Tο χρονικό πολέμου της τέταρτης μέρας

Το “μπλίτσκριγκ” του Πούτιν δείχνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε μια παρατεταμένη εκστρατεία με αβέβαιη κατάληξη. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται και κάθε ώρα που περνά λειτουργεί υπέρ της άμυνας τους και κατά του Πούτιν. Η αντίσταση των Ουκρανών δεν βασίζεται μόνο στο θάρρος αλλά και στη δημιουργικότητα: Μια εταιρεία κατασκευής και συντήρησης δρόμων αφαιρεί όλες τις πινακίδες που θα  μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ρώσους να βρουν τη σωστή κατεύθυνση για τον στόχο τους. Η αλληλεγγύη που δείχνει η διεθνής κοινότητα παίρνει επίσης πολλές μορφές. Από τη δωρεά 7 εκατ. ευρώ του Ιάπωνα δισεκατομμυριούχου Χιρόσι Μικιτάνι για ανθρωπιστικές δραστηριότητες, έως το μποϊκοτάζ της βότκας και των υπόλοιπων ρωσικών ποτών στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

6:00: Στη διάρκεια της νύχτας έγιναν συγκρούσεις με Ρώσους σαμποτέρ στο Κίεβο. Οι Ρώσοι ανατίναξαν αγωγό αερίου και τερματικό πετρελαϊκού συγκροτήματος στο Βασιλκίβ, νοτιοδυτικά του Κιέβου. Ο διαχειριστής του συστήματος Swift  δηλώνει ότι ετοιμάζεται για τον αποκλεισμό της Ρωσίας και αναμένει νομική εντολή.

6:50: Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανακοινώνει ότι ίσως είναι ακόμη ζωντανοί οι 14 Ουκρανοί στο φυλάκιο της Νήσου των Φιδιών που βομβάρδισε ρωσικό πολεμικό πλοίο, αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν, λέγοντας από το μεγάφωνο “να πάτε να γ****θείτε”.

8:00: Ηχούν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο.

8:10: Αναφέρεται εισβολή ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

9:15: Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει την κατάρριψη ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από Λευκορωσικό αεροπλάνο με στόχο το Κίεβο.

9:20: Το Κρεμλίνο ανακοινώνει ότι η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς.

9:45: Ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει πρόθυμος για συνομιλίες «χωρίς τελεσίγραφα» αλλά όχι στη Λευκορωσία, απ’ όπου επιτέθηκε ο ρωσικός στρατός.

10:23: Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι η ισχυρή αντίσταση του ουκρανικού στρατού προκαλεί καθυστερήσεις στους Ρώσους και τους αναγκάζει να αναπροσαρμόζουν το σχέδιό τους.

10:35: Η Φινλανδία ανακοινώνει αποκλεισμό όλων των ρωσικών αεροπλάνων από τον εναέριο χώρο της.

11:00: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δηλώνουν ότι δεν παίρνουν θέση στην ουκρανική κρίση, προτρέπουν σε διπλωματική δράση για πολιτική λύση.

11:30: Η Ρουμανία στέλνει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας 2,5 εκατ. δολ. στην Ουκρανία και προσφέρεται να τραυματίες σε δικά της νοσοκομεία. 

11:40: Το Reuters αναφέρει ότι η ΕΕ μελετά απαγόρευση πτήσεων για ρωσικά αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της.

11:43: Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν χαρακτηρίζει -για πρώτη φορά- «άδικο και παράνομο πόλεμο» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

12:13: Το Tass μεταδίδει ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει το Γενιτσέσκ και έχει αποκλείσει τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ.

12:15: Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοινώνει ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 4.300 Ρώσοι στρατιώτες, και έχουν καταστραφεί 146 άρματα μάχης, 27 αεροπλάνα και 26 ελικόπτερα των ρωσικών δυνάμεων.

12:46: Ο Ζελένσκι ανακοινώνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας, με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας.

12:50: Ο καγκελάριος Σολτς ανακοινώνει πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις 100 δισ. ευρώ το 2022, ετήσιες αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ από το 2024 και πρόγραμμα για περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.. 

12:55: Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο δηλώνει ότι αποκρούστηκε η ρωσική επίθεση στην πόλη.

13:00: Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ αναφέρει ότι 368.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και ότι ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να φτάσει τα 4 εκατομμύρια.

13:30: Ο Πάπας Φραγκίσκος  στην κυριακάτικη λειτουργία του: Ο Θεός είναι με τους ειρηνοποιούς όχι με εκείνους που χρησιμοποιούν βία. 

13:30: Ο Πούτιν θέτει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

13:45: Η Ιαπωνία ανακοινώνει αποκλεισμό πολλών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift.

13:50: Ο Τσέχος πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα προσφορά αμυντικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, ύστερα από τη χθεσινή αποστολή όπλων και πυρομαχικών αξίας 7,5 δισ. ευρώ. 

14:00: Η Ιταλία προστίθεται στις 13 χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη απαγορεύσει πτήσεις ρωσικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο τους.

14:50: Ο Ζελένσκι ανακοινώνει ότι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν χωρίς προϋποθέσεις. 

15:15: Οι ΗΠΑ προσφέρουν επιπλέον 54 εκατ, δολ. ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

16:00: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν στην Ουκρανία από έλλειψη ιατρικού οξυγόνου.

16:30: Το γραφείο του Ζελένσκι επιβεβαιώνει ότι οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο τόπο ή χρόνο.

17:00: Ο  Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Κουλέμπα, ενημερώνει ότι η Λευκορωσία δεσμεύτηκε να μη χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Ουκρανίας μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Ήδη μια νίκη» ότι οι συνομιλίες θα γίνουν χωρίς προϋποθέσεις, σχολιάζει. 

17:05: Το Bloomberg μεταδίδει ότι στη Ρωσία σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ με ξένο συνάλλαγμα, ενώ το ρούβλι ξεπέρασε τα 100 ανά δολάριο.

17:30: Τουλάχιστον 4.540 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το OVD-Info.

17:35: Ο Ζελένσκι αμφιβάλλει ότι οι συνομιλίες μπορεί αν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει έκδοση πολεμικών ομολόγων. Η Ισπανία κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα.

17:38: Το Reuters μεταδίδει ότι δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ζητούν τερματισμό του πολέμου. 

17:50: Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις του Πούτιν ως προς τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας και «απόλυτη και πλήρη εμπιστοσύνη» στην κρίση του Ζελένσκι ως προς την πιθανότητα πολιτική λύσης. 

18:00: Η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις σε συναγερμό είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου προέδρου σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

18:20: Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι ανακοινώνουν ότι κάτοχοι ουκρανικών διαβατηρίων ή ταυτοτήτων μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν από την Πολωνία στη Γερμανία.

Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι ο Λουκασένκο δεσμεύτηκε να μην περάσουν στρατεύματα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία, «στόχος μας στις συνομιλίες η εδαφική ακεραιότητα» είπε.

18:30: Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοινώνει αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΕ, απαγόρευση των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης Sputnik και RT, κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ στα ρωσικά αεροπλάνα.

18:40: Συλλήψεις 1.474 διαδηλωτών κατά του πολέμου σε 45 πόλεις της Ρωσίας, μέσα στην ημέρα, ανακοινώνει το OVD-Info.

18:40: Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε πόλεμο, ανοίγοντας έτσι την συζήτηση αν η Τουρκία θα κλείσει τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά.

20:00: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως αύριο το βράδυ, με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

20:00: Η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. Η απόφαση αυτή δεν έχει προηγούμενο από το 1939.

20:00:  Η BP αποχωρεί από τη ρωσική Rosneft

20:10: Το συμφέρον της Ουγγαρίας είναι να μείνει έξω από τη στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

20:20: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ξεκινά να αποσύρει τις επενδύσεις του από τη Ρωσία

21:20: Κανένας διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου δεν θα διεξάγεται στη Ρωσία, ενώ η ρωσική σημαία και ο ύμνος θα απαγορευτούν από τους αγώνες, ανακοίνωσε η FIFA.

21:30: Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) ανακοίνωσε σήμερα «την άμεση αναστολή» της συμμετοχής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στις τάξεις της.

21:40: Η Δανία θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει «νομικό κώλυμα».

21:50: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μία μεγάλη πομπή ρωσικών οχημάτων, μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων, να κατευθύνεται προς το Κίεβο. Η πομπή βρίσκεται σε απόσταση 64 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την εταιρεία Maxar..

22:00: Ζοζέ Μπορέλ: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

22:40: ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν τους Αμερικανούς και τους Γάλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία.

23:20: Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς

23:40: Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.

00:04: Οι ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά την απευθείας παράδοση πυραύλων Stinger στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Associated Press.

00:10: Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom. 

 05:00: Η Google απενεργοποίησε την υπηρεσία Google Maps για να μη φαίνεται πού υπάρχει κίνηση και συγκέντρωση πληθυσμού στην Ουκρανία.