Kreport > articles > Μια πραγματικά ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη

Μια πραγματικά ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη

Της Ντόρας Μπακογιάννη

«Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος» λέει μία σοφή παροιμία, και οι τελευταίες δραματικές μέρες που βιώνει η Ουκρανία και η Ευρώπη αποτελούν τρανή επιβεβαίωση του ρητού. Η απερίσκεπτη απόφαση του Ρώσου Προέδρου να εισβάλει σε μία ανεξάρτητη χώρα της Ευρώπης αποτελεί κομβική στιγμή στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, και μία ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν έκανε μία τελείως λανθασμένη ανάγνωση. Θεώρησε, και βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ανάγνωση ότι η Ευρώπη, αλλά και η Δύση εν συνόλω, είναι αποσυντονισμένες, διχασμένες, και αργές στις αποφάσεις τους.  Βέβαια, υπήρξε μία περίοδος, ειδικά την δεκαετία της κρίσης, που Ευρώπη και Αμερική, η τελευταία επί Τραμπ, έδειχναν τέτοια σημάδια. Ο Πούτιν είχε επενδύσει ενεργά σε αυτά. Όμως, οι συνεχείς κρίσεις, και ιδιαίτερα η περίοδος της πανδημίας κατέστησαν σαφές στην Ευρώπη ότι είναι πιο ισχυρή όταν είναι ενωμένη. Όπως και έγινε.

Σήμερα μιλάμε για μία άλλη Ευρώπη. Ο Ρώσος Πρόεδρος κατάφερε με την απερισκεψία και την επιθετικότητά του να θέσει εν κινήσει μέσα σε λίγες μέρες ότι εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ηγέτες όπως ο Μακρόν και ο Μητσοτάκης, και που όμως δεν είχε καταφέρει να απασχολήσει σοβαρά την Ένωση. Η Ευρώπη σήμερα αντιδρά ενωμένα , αποφασιστικά και γρήγορα, παρά το κόστος που η ίδια θα επωμιστεί. Στην αλλαγή αυτή μάλιστα πρωτοστατούν χώρες όπως η Γερμανία, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από πολιτική ίσων αποστάσεων υπέρ της οικονομικής ισχύος. Η ομιλία του Γερμανού Καγκελάριου θα μείνει στην ιστορία και βάζει τέλος στην πολιτική κατευνασμού που ακολουθούσε η Μέρκελ για χρόνια. Οι Γερμανοί αλλάζουν μια πολιτική 70 ετών, αλλάζουν το μεταπολεμικό δόγμα που πιστά ακολουθούσαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλάμε πλέον για μια κοινή στάση όλης της Δύσης- της Ευρώπης, των ΗΠΑ, αλλά και της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας. Οι δημοκρατίες αντιστέκονται στον αυταρχισμό και στον επιθετικό αναθεωρητισμό που αυτός προτάσσει.

Η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης ενισχύεται και θωρακίζεται. Υιοθετείται πλέον μία κοινή προσέγγιση στην άσκηση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, και στο πυρήνα τοποθετούνται η ευρωπαϊκή εδαφική, γεωπολιτική και αξιακή ακεραιότητα. Για την Ελλάδα η αλλαγή αυτή είναι ουσιαστικής σημασίας. Αναβαθμίζεται ο ρόλος και η αξιοπιστία της χώρας μας ακόμη περισσότερο. Στην χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής πολιτικής ασφαλείας της Ευρώπης η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Στο επίκεντρο γιατί αποτελεί αυτή την στιγμή μία από τις πιο ισχυρές, αμυντικά, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συμμετοχή σχεδόν σε όλα τα προγράμματα αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ακόμα, γιατί η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν εμπράκτως αποδείξει την σημασία μιας ισχυρής άμυνας στην βάση της εφαρμογής τους διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας.

Το έχω πει πολλές φορές, πως κάθε πρόκληση αποτελεί και μία ευκαιρία. Είναι λυπηρό που χρειάστηκε ο πόλεμος να επιστρέψει στην Ευρώπη για να γίνει αυτό εμφανές. Η Ευρώπη όμως πήρε την απόφαση, έκανε το βήμα μπροστά, και πλέον η ενότητα που τόσα χρόνια έλλειπε αποτελεί το mondus operandi για την προστασία των αξιών αλλά και της ακεραιότητας της. Ας είναι αυτό ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε επιτήδειο παραλήπτη που υιοθετεί λογικές αναθεωρητισμού όπως ο Πούτιν.