Kreport > Uncategorized > Το χρονικό της δεύτερης μέρας πολέμου

Το χρονικό της δεύτερης μέρας πολέμου

Βομβαρδισμοί και επιθέσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η μάχη του Κιέβου δεν δόθηκε ακόμα. Μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, κάποια διεθνή πρακτορεία αναφέρουν σποραδικές μάχες και στο κέντρο της πόλης, ωστόσο η εικόνα είναι συγκεχυμένη. Βασικό στοιχείο της δεύτερης μέρας πολέμου η ανταλλαγή δηλώσεων Κίεβου-Μόσχας για συνομιλίες, χωρίς όμως να καταλήγουν κάπου. Το Κρεμλίνο υιοθετεί σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, «ναρκομανείς και νεοναζί».

4:30:  Οι πρώτες εκρήξεις στο Κίεβο. Ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

 6:00:  Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητεί πάλι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός. Η Δύση παρακολουθεί από μακριά, οι κυρώσεις τους είναι αναποτελεσματικές. λέει.

 6:20:  Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοινώνει ότι παρακολουθεί με ανησυχία και θα ερευνήσει πιθανά εγκλήματα γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας και πολέμου. 

 6:30:  Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα αμυντική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην αν. Ευρώπη. Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένει επίθεση με άρματα μάχης στο Κίεβο, μέσα στη μέρα. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι αυτά απέχουν 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

 7:00:  Ζελένσκι: Λένε ότι χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ψέματα, δεν κάνουν διάκριση.

 7:15:  Οι τρεις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες που υφίστανται κυρώσεις διαβεβαιώνουν ότι αναλήψεις σε ρούβλια και αγοραπωλησίες συναλλάγματος γίνονται κανονικά. 

 7:30:  Ο εκπρόσωπος της χούντας του Μυανμάρ δηλώνει ότι η Ρωσία προστατεύει την εθνική κυριαρχία της και προστατεύει την παγκόσμια ειρήνη.

 8:22:  Στα σύνορα με Ουγγαρία και Πολωνία μεγαλώνουν διαρκώς οι ουρές αυτοκινήτων. Η αναμονή για διέλευση φτάνει τις 15 ώρες.

 8:33:  Εκρήξεις και πυροβολισμοί στα βόρεια προάστια του Κιέβου. 

 8:40:  Ο Ζελένσκι ζητά βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία.

 8:50:  Η Ρωσία απαγορεύει πτήσεις βρετανικών αερογραμμών, σε αντίποινα για τον αποκλεισμό της Aeroflot.

 9:18:  Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα Swift  «είναι στη λίστα αλλά μόνο ως ύστατο μέτρο» λέει ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Λεμέρ.

 9:33:  Πυροβολισμοί ακούγονται κοντά στην περιοχή των κυβερνητικών κτιρίων του Κιέβου.

 10:10:  Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να καθησυχάσει για τις κυρώσεις λέγοντας ότι έχει προετοιμάσει αύξηση εμπορικών σχέσεων με χώρες της Ασίας.

 10:20:  Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών, Λαβρόφ, λέει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να κάνει κατάληψη της Ουκρανίας αλλά ούτε δέχεται να την κυβερνούν νεοναζί. Αν καταθέσουν τα όπλα θα διαπραγματευτούμε.

 10:30:  Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δέχεται ότι ο Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να συζητήσει για ουδετερότητα της Ουκρανίας.

 10:33:  Ο δήμαρχος του Χαρκόβου ζητά από τους πολίτες να καταφύγουν στους σταθμούς του μετρό, αφού ακούστηκαν εκρήξεις.

 10:38:  Η Τουρκία ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών από τα Δαρδανέλια προς τη Μαύρη Θάλασσα επειδή εκεί είναι η βάση τους.

 10:45:  Η Ινδία μελετά σύστημα πληρωμών σε ρουπίες για το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία, βασική πηγή της για αμυντικό εξοπλισμό και λιπάσματα.

 11:24:  Ο δήμαρχος του Μιλάνου δηλώνει ότι ο Ρώσος διευθυντής ορχήστρας, Βαλέρι Γκεργκίεφ θα αποκλειστεί από τη Σκάλα αν δεν καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γκεργκίεφ, στενός φίλος του Πούτιν, έχει ήδη αποκλειστεί από το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και την Φιλαρμονική της Βιέννης για τον ίδιο λόγο.  

 11:41:  Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδει ότι ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις.

 12:16: Το Πεκίνο ανακοινώνει τηλεφωνική επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ – Πούτιν.  Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με την Ουκρανία σε «υψηλό επίπεδο».

 12:32:  Το Κίεβο αμύνεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν, δηλώνει ο δήμαρχος Κλίτσκο.

 12:45:  Το Interfax μεταδίδει ότι ο Ρώσοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο Χοστόμελ, κοντά στο Κίεβο, απέκλεισαν την πρόσβαση στο Κίεβο από δυσμάς και κατέλαβαν ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις στα ανατολικά της χώρας, σε συνεργασία με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

 12:53:  Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν και του Λαβρόφ, σύμφωνα με τους Financial Times, το επιβεβαίωσε αργότερα ο Μπορέλ.

 14:06:  Το Κρεμλίνο δηλώνει διατεθειμένο να στείλει διπλωμάτες και επιτελείς στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς επί του καθεστώτος ουδετερότητας που έχει ως προϋπόθεση «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστοποίηση» της χώρας.   

 14:35:  Η Μολντόβα αναφέρει ότι εμπορικό πλοίο με σημαία της, ουκρανικών εφοπλιστικών συμφερόντων και με πλήρωμα Ρώσους ναυτικούς χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης πύραυλο. Δύο ναυτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.  

 14:45:  Η Ουκρανία αναφέρει (με αυτόματη μέτρηση) μικρή αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

 15:12:  Ο υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπλίνκεν, να πιέσουν οι ΗΠΑ ώστε να δεχτούν όλοι οι σύμμαχοι να αποκλειστεί η Ρωσία από το Swift.

 15:18:  Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασίες αναστολής της ιδιότητας του μέλους για τη Ρωσία, που είχε ήδη αποβληθεί από την κοινοβουλευτική συνέλευση το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας αλλά επανήλθε με πλήρη δικαιώματα το 2019. Η αναστολή υπερψηφίστηκε, με άμεση ισχύ, σε λιγότερο από μια ώρα.

 15:24:  Ο Πούτιν με τηλεοπτικό διάγγελμα, ζητά από τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση «των ναρκομανών και νεοναζί» που είναι υπεύθυνη για γενοκτονία στο Ντονμπάς.

 15:27:  Αεροπορικοί και από εδάφους βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο.

 15:36:  Ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είπε ότι ο Πούτιν είναι «ικανός για τα πάντα» ακόμη και να πατήσει το «κόκκινο κουμπί» των πυρηνικών όπλων.

 16:26:  Η Ρωσία αποβλήθηκε και από τον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision.

 16:30:  Η Ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε «μερικό» περιορισμό πρόσβασης στο Facebook. 

 16:40:  Πάνω από 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.

 16:50:  Ξεκίνησε μαζική αμφίβια απόβαση στη Μαριούπολη, όπως ενημέρωσε δημοσιογράφους το αμερικανικό Πεντάγωνο.

 17:15:  Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποιεί Φινλανδία και Σουηδία ότι θα υποστούν «εξοντωτικές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» αν επιχειρήσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

 18:35:  Αύξηση των οπλικών συστημάτων και του προσωπικού του ΝΑΤΟ στις χώρες μέλη στην ανατολική Ευρώπη αποφάσισε η τηλε-διάσκεψη κορυφής του οργανισμού. Οι βλέψεις του Πούτιν δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, είπε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ.

19:06:  Δημοσιογράφοι του Associated Press καταθέτουν μαρτυρίες, ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, περίπου 800 μέτρα από το προεδρικό μέγαρο.

19:16:  «Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

19:50: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών.

19:50: Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

20:18: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Η συνομιλία αφορούσε «στην αυστηροποίηση των κυρώσεων, σε σημαντική αμυντική βοήθεια και στην δημιουργία μίας αντιπολεμικής συμμαχίας».

20:37:  Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, μεταδίδει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη συνομιλία με τον Ρώσο πρέσβη στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει προσωπικά, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με στόχο την λήξη των βομβαρδισμών και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Μόσχας.

21:10: Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κίτσκο, λέει ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα γίνεται επισφαλής και τρομακτική. «Η κατάσταση τώρα -χωρίς υπερβολή- είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, κοντά στο πρωί, θα είναι πολύ δύσκολη», λέει.

21:15: Ο Οργανισμός Αραβικών Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι επιθυμεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο – και υγρό φυσικό αέριο – για να διατηρήσει σταθερές τις αγορές.

22:20: «Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Λαβρόφ έχουν λογαριασμούς στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

22:35: Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

23:15: Ο Μπάιντεν θα επιβάλλει απευθείας κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και άλλους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι.

23:22: Ρωσικός στρατός μπήκε απόψε στην ουκρανική πόλη Μελιτούπολη, μεταδίδει το Interfax, επικαλούμενο το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

23:45: Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου  δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

00:10: Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία θα διατηρήσει την πολιτική των «Ανοιχτών Θυρών» για εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της και κάποια ημέρα θελήσουν να ενταχθούν.

00:20: Νέο διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου. «Αυτή η νύχτα – είπε – θα είναι η πιο δύσκολη. Ο εχθρός θα μπει παντού. Πρέπει να αντισταθούμε. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά θα ξημερώσει».

00:52: Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Τρεις αποχές, από Κίνας, Ινδία και ΗΑΕ.

02:33: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι εξελίσσονται σφοδρές μάχες γύρω από το Βασίλκιβ, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 18 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της χώρας, Κίεβο. Μια σειρά από εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN.

5:00: Οι σειρήνες ήχησαν στο Χάρκοβο για αεροπορική επιδρομή.