Kreport > Uncategorized > Δώδεκα αναλύσεις από τον διεθνή Τύπο

Δώδεκα αναλύσεις από τον διεθνή Τύπο

Why Putin invaded Ukraine. The Russian president is trying to create a new geopolitical order, with him at the top, του Bruno Maçães, Πορτογάλου πρώην υπουργού, στο NewStatesman.

Ο Πούτιν μεταμορφώθηκε από τον γνώριμο προσεκτικό ηγέτη που έπαιρνε ρίσκα μόνο όταν οι πιθανότητες ήταν με το μέρος του, σε έναν άνθρωπο που παίζει το μέλλον του σε μια ζαριά. Ονειρεύεται έναν κόσμο όπου καμία σοβαρή απόφαση δεν θα λαμβάνεται χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Μόσχας. 

Russia’s War and the Global Economy, του Nouriel Roubini.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο του Πούτιν θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά θα προκαλέσουν και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σε μια περίοδο όπου η ανάκαμψη από την πανδημία αντιμετωπίζει ήδη το φάσμα της αβεβαιότητας και του έντονου πληθωρισμού, είναι ορατός ο κίνδυνος μιας μακρόχρονης γεωπολιτικής ύφεσης.

The Economic Consequences of the Ukraine War, του Jason Furman 

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις αντέδρασαν στον πόλεμο με κυρώσεις. Αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές, η κλιμάκωση κυρώσεων και αντιποίνων θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος, πρώτα και περισσότερο για τη Ρωσία, αλλά σε κάποιο βαθμό και για την παγκόσμια οικονομία.

War in Ukraine is a severe test of China’s new axis with Russia, του ειδικού για θέματα Κίνας στο Chatham House, Yu Jie, στον Guardian

Το Πεκίνο ήλπιζε ότι θα έχει την πλήρη διπλωματική υποστήριξη της Μόσχας σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΟΗΕ, με κύριο στόχο τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Η διεθνής απομόνωση που περιμένει τη Ρωσία ύστερα από την επίθεση στην Ουκρανία, κάνει ζημιά στην σινο-ρωσική προσέγγιση.

Ukraine: Debunking Russia’s legal justifications, από την ιστοσελίδα του Chatham House.

Κακώς η Ρωσία επικαλείται το διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας, τα επιχειρήματά της καταρρέουν με την πρώτη ανάλυση. Η Μόσχα καλά θα κάνει να θυμηθεί την κοινή με την Κίνα διακήρυξη του 2016 υπέρ της «αρχής ότι τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», καθώς και τη δήλωση ότι «η ισότητα της κυριαρχίας των κρατών είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα των διεθνών σχέσεων».

A tragedy for Ukraine and all of Europe, η γνώμη της Συντακτικής Επιτροπής των Financial Times.

Το σκηνικό  είναι καινοφανές: Πόλεμος ανάμεσα σε δύο χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ο κίνδυνος ενός τέτοιου πολέμου είναι ότι θα κλιμακώνεται συνεχώς. Αν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, επόμενος στόχος του μπορεί να είναι οι χώρες της Βαλτικής. Σε περίπτωση που η κλιμάκωση αποφευχθεί η Ευρώπη θα είναι μπροστά σε μια νέα εκδοχή ενός ψυχρού πολέμου. Αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι πιο περίπλοκη από ό,τι παλαιότερα, καθώς οι δυτικές φιλελεύθερες χώρες θα έχουν απέναντι τους καθεστωτικό εθνικισμό και όχι κομμουνισμό.

What Comes Next with Russia? Can Washington and Moscow successfully manage the dangers of unwanted escalation leading to direct U.S.-Russian conflict? στο National Interest.

Πολλοί ειδικοί προέβλεπαν ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει η επιστροφή ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η απόφαση όμως του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία αυτονομιστικών δημοκρατιών της Ουκρανίας έκανε τον θερμό πόλεμο πραγματικότητα. Τα βασικά ερωτήματα σε αυτό το σημείο είναι πόσο εκτεταμένος θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εάν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τους κινδύνους της ανεπιθύμητης κλιμάκωσης σε άμεση σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας και ποιος ρόλος παίζει η Κίνα στις εντάσεις.

Putin’s War at Home, του Τίμοθι Φράι από το Foreign Affairs

Τίποτα δεν δείχνει ότι επίκειται η πτώση της κυβέρνησης του Πούτιν ή το τέλος της απολυταρχίας στη Ρωσία. Οι αυταρχικοί ηγέτες που ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών τους έχουν αντέξει πολύ πιο σκληρές προκλήσεις. Αλλά η μόνιμη συνταγή του Πούτιν για διακυβέρνηση με εναλλαγή καρότου και μαστίγιου δεν είναι πλέον βιώσιμη. 

We have never been here before, του Thomas L. Friedman, στους New York Times.

Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος ξανά μετά από αυτόν τον πόλεμο. Η τακτική της Ρωσίας παραπέμπει σε πρακτικές του 18ου αιώνα, όταν ένας Ευρωπαίος μονάρχης αποφάσιζε ότι θέλει περισσότερα εδάφη και προσπαθούσε να τα αποκτήσει. Εκείνη η πρακτική επαναλαμβάνεται από την Ρωσία, με τη διαφορά ότι ο πόλεμος καλύπτεται από το TikTok ενώ υπήρξε περιστατικό όπου τα ρωσικά τανκ αποκαλύφθηκαν από το Google Maps που ειδοποιούσε τους οδηγούς να αποφύγουν τους συγκεκριμένους δρόμους. Ο Πούτιν όχι μόνο στοχεύει να ξαναγράψει μονομερώς τους κανόνες του διεθνούς συστήματος που ίσχυαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι κανένα κράτος δεν μπορεί απλά να καταβροχθίσει το διπλανό του, θέλει επίσης να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων.

Why Are We Surprised That Sanctions Keep Failing? History is rife with examples of how economic sanctions have failed to prevent aggression, στο Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, μέσω των οικονομικών κυρώσεων προσπαθούν να εμποδίσουν τον πόλεμο αποκόπτοντας τη Ρωσία από τις αγορές. Η Ρωσία όμως έχει προετοιμαστεί γι’ αυτά τα αντίποινα πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη από την κρίση στην Κριμαία το 2014 χτίζει αποθέματα σε χρυσό και κατευθύνει τα νομισματικά αποθέματά της να μην είσαι δολάρια. Έχει επίσης λάβει μέτρα για να αποδολαριοποιήσει την οικονομία της, πραγματοποιώντας μεγάλο μέρος των εξαγωγών της σε ευρώ και σε κινεζικό γουάν, κι έχει δημιουργήσει ένα πλεόνασμα που μπορεί να της επιτρέψει να επιβιώσει εκτός των διεθνών αγορών για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ukraine: trade reorientation from Russia to the EU, μια ανάλυση του Bruegel

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συγκρούσεις είχαν οδηγήσει σε χαλάρωση των ρωσο-ουκρανικών οικονομικών σχέσεων  και ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη που αποτυπώνεται με τρόπο  εντυπωσιακό στις εμπορικές ανταλλαγές: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδειχτεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας ενώ η Κίνα εκτόπισε την Ρωσία και από την δεύτερη θέση. Ακόμα και οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Ουκρανίας, μειώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. 

Κι ένα προφητικό κείμενο του 1992:

 The Cold War and Its Aftermath, του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, από το Foreign Affairs

Ο σημαντικός διπλωμάτης και πολιτικός επιστήμονας Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι έγραφε το 1992:

Η Δύση βλέπει στη Ρωσία έναν βασικό παίκτη στην ευρωπαϊκή κοινότητα εθνών και έναν από τους εταίρους της Αμερικής στην αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων του κόσμου. Αλλά για να γίνει ένας τέτοιος παίκτης, η Δύση πρέπει να βοηθήσει τη Ρωσία να αποβάλλει τις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες -έγραφε. Αλλά, στην πράξη, δεν εισακούσθηκε. Η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν στη συμπεριφορά τους έναντι της Ρωσίας.