Kreport > Uncategorized > Οι αγορές και η Κρίση της Ουκρανίας

Οι αγορές και η Κρίση της Ουκρανίας

Δέκα αναλυτές της Wall Street μίλησαν στο Bloomberg για την αντίδραση των αγορών στην κρίση και τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επόμενη ημέρα τους. Συνοψίσαμε:

Nicholas Colas συνιδρυτής της DataTrek Research: Έχουμε ένα κενό πληροφόρησης για δύο κρίσιμα ζητήματα: (α) Την τιμή και την παγκόσμια διαθεσιμότητα της ενέργειας και (β) τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Έως ότου τουλάχιστον ένας από αυτούς τους δύο παράγοντες καταστεί σαφής, παραμένουμε προσεκτικοί όσον αφορά τις μετοχές.

Tom Essaye ιδρυτής του “The Sevens Reportnewsletter: Το ζήτημα είναι πόση θα είναι η διάρκεια της γεωπολιτικής αστάθειας που εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε μεγάλα ύψη. Όσο μεγαλύτερη η διάρκειά της, τόσο πιο έντονες θα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και θα παρεμποδίζεται η οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Ben Laidler, global market strategist στην eToro: Το χτύπημα είναι τριπλό, με έναν υψηλό πληθωρισμό, μικρή οικονομική ανάπτυξη και μεγάλη αβεβαιότητα. Το θετικό είναι ότι η ανάπτυξη είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο και οι επενδυτές ήταν ήδη προετοιμασμένοι για υψηλό πληθωρισμό.

Stefan Kreuzkamp Chief Investment Officer στη DWS: Αναμένουμε πως οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς έως ότου είναι ξεκάθαρο το εύρος των κυρώσεων της Δύσης και η στρατηγική του Πούτιν. Οι κεντρικές τράπεζες θα επανεξετάσουν την πολιτική τους και θα παραμείνουν ευέλικτες.

Art Hogan, chief market strategist National Securities Corp.:  Εξετάζοντας τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δε φαίνεται πως η συγκεκριμένη στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά στον S&P.  Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, υπάρχει το ρίσκο πως οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα κάνουν το πετρέλαιο να ακριβύνει ακόμα περισσότερο και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Keith Lerner, chief market strategist στην Truist Advisory Services: Η εισβολή της Ρωσίας αποτελεί χειρότερο σενάριο από εκείνο που περίμεναν κάποιοι επενδυτές. Γι’ αυτό είναι αρνητική η αντίδραση ορισμένων, γιατί τους αιφνιδίασε. Ιστορικά, όταν υπάρχουν γεωπολιτικές εξελίξεις παρατηρείται μια βραχυπρόθεσμη πτώση της αγοράς. Αλλά οι αγορές ανακάμπτουν όσο τα γεωπολιτικά γεγονότα δεν ωθούν την οικονομία σε ύφεση. Και οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση.

Jack Janasiewicz, lead portfolio strategist στην Natixis Investment Managers: Ακούω διάφορα να λέγονται στα μέσα ενημέρωσης και νομίζω ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά. Όταν εξετάσεις τους πυλώνες ανάπτυξης των ΗΠΑ, διαπιστώνεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αρκετά εγχώρια καθοδηγούμενη. Δεν λέω ότι είμαστε μια κλειστή οικονομία, αλλά πολλά από όσα συμβαίνουν διεθνώς θα έχουν μικρό αντίκτυπο σε εμάς, γιατί η αμερικανική οικονομία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τις εξαγωγές της.

Jeffrey Kleintop, chief global investment strategist στην Charles Schwab: Η πρόκληση είναι να βρούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Είναι πολύ πιο εύκολο να αξιολογήσεις τις προοπτικές για μια οικονομία ή τα κέρδη ή πολλούς από τους συνήθεις οδηγούς της αγοράς, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο όταν προσπαθείς να μπεις στο κεφάλι ενός παγκόσμιου ηγέτη και να προσπαθήσεις να προσδιορίσεις ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του.

Max Gokhman, chief investment officer στην AlphaTrAI: Η τρέχουσα αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική αν υποθέσουμε πως ο λόγος για την πτώση των μετοχών είναι η πολεμική σύγκρουση. Ακόμα και η 11η Σεπτεμβρίου είχε σαν μόνο αποτέλεσμα την πτώση 12% για τον S&P. Ωστόσο, ο λόγος για την απότομη διόρθωση που βλέπουμε, ειδικά στις τεχνολογικές μετοχές, είναι ότι ήταν ήδη κατάφωρα υπερτιμημένες ενώ οδηγούμαστε σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αυστηρότερης πολιτικής της Fed.

Wei Li, global chief investment strategist στη BlackRock Inc.: Η μέχρι σήμερα αλλαγή κλίματος στις αγορές δημιουργεί ευκαιρίες που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε, όπως την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σκεφτόμαστε πως θα εκμεταλλευτούμε τις αλλαγές που γίνονται στις αγορές, πράγμα που, δεδομένων των γεωπολιτικών κινδύνων, πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή.

Το σχετικό θέμα του Bloomberg, εδώ.