Kreport > articles > Πέντε ανακατατάξεις, απόρροια της ρωσικής εισβολής

Πέντε ανακατατάξεις, απόρροια της ρωσικής εισβολής

Του Γιώργου Καπόπουλου

Η επόμενη ημέρα του πολέμου θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Μόσχα καθώς ένα πράγμα είναι η κατάληψη της χώρας και ένα δεύτερο, πολύ διαφορετικό,  να διασφαλίσεις τον έλεγχο της με διαχειρίσιμο κόστος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην Ουκρανία για πόλεμο φθοράς κατά της Ρωσίας με συνδυασμό ανταρτοπόλεμου και ανορθόδοξου πολέμου; Η απάντηση θα δοθεί από τις εξελίξεις. Αλλά, πέραν τούτου, οι επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία θα έχουν διαστάσεις σημαντικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Πέντε πιθανές εξελίξεις:

-Πρώτο, θα παραταθεί και θα ενισχυθεί ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον. Η γαλλική πρόταση για αμυντική χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί στο αρχείο -αν όχι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

-Δεύτερον, η εισβολή θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αντί δηλαδή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποσυρθούν εκεί που βρίσκονταν το 1997, πριν από την διεύρυνση (όπως ζητούσε το Κρεμλίνο…) να υπάρξει μόνιμη στάθμευση νατοϊκών δυνάμεων σε όλες τις χώρες μέλη που συνορεύουν με την Ρωσία, δηλαδή στις τρείς Βαλτικές Χώρες, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

-Τρίτο, θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες fast truck η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, μια εξέλιξη που θα αναδείξει την Βαλτική ως νέο πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας.

-Τέταρτον, η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας θα  διευκολύνει τον Ερντογάν να επιχειρήσει να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον,  καθώς εκ των πραγμάτων η Τουρκία ανακτά το ρόλο της προωθημένης εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ στα νώτα της Ρωσίας –ένα ρόλο που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, από το 1947 μέχρι το 1989-91

-Πέμπτο, είναι πολύ πιθανό η αορίστου πλέον χρόνου ψυχροπολεμική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας να μεταφερθεί στην Συρία όπου μέχρι στιγμής υπήρχε μια ντε φάκτο συνεργασία Ουάσιγκτον και Μόσχας κατά των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος του παράπλευρου κόστους της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, από την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι την  μετάθεση της χειραφέτησης της Ε.Ε στη διεθνή σκηνή σε ένα μη ορατό σήμερα μέλλον.

Πριν από τριάντα ένα σχεδόν χρόνια, όταν η τότε Ευρωπαική Κοινότητα των 12 ετοιμαζόταν για την Σύνοδο Κορυφής του Μάαστριχτ, στη Γιουγκοσλαβία ξέσπασε η πρώτη μετά το 1945  πολεμική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος -που θεωρήθηκε βαλκανική παθογένεια.

Τότε υποτιμήθηκε το μήνυμα ότι χωρίς ενιαίο, με κανόνες και σαφές πλαίσιο, πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, αυτό που θα ήταν αδιανόητο την εποχή της Γιάλτας , δηλαδή ένας νέος πόλεμος στην Ευρώπη, συνιστά μια πιθανή εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα φάνηκε χτες. Η Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα όπου επρόκειτο να συναντηθούν στην Γενεύη οι Μπλίνκεν και Λαβρόφ, τελικά θα περάσει στην ιστορία ως η ημέρα  της παλινδρόμησης από την τρίτη 10ετία του 21ου στον 19ο  αιώνα.