Kreport > Uncategorized > Tools and Weapons: The promise and the peril of the digital era, των Brad Smith και Carol Ann Browne, πρόλογος:  Bill Gates, Hodder Stoughton Ltd, London 2021

Tools and Weapons: The promise and the peril of the digital era, των Brad Smith και Carol Ann Browne, πρόλογος:  Bill Gates, Hodder Stoughton Ltd, London 2021

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης

 Οι ίδιοι οι συγγραφείς εξαρχής το αναδεικνύουν στην εισαγωγή της έκδοσης σε paperback, που έγινε ώστε να έχει το βιβλίο αυτό ευρύτερη διάδοση (και το επισημαίνει και ο ίδιος ο Bill Gates, ο οποίος προλογίζει με ιδιαίτερο σεβασμό): Η ταχύτητα των εξελίξεων στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι τόσο μεγάλη, αλλά και η πρόσθετη επιτάχυνση που προσέθεσε η εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο εντυπωσιακή, ώστε χρειάστηκε να προστεθούν κεφάλαια στο τέλος αυτής της έκδοσης, ώστε να παραμείνει επίκαιρη η ανάλυση.

Το ίδιο, όμως, ίσχυσε και με τη γεωπολιτική διάσταση που απέκτησε αυτή η προβληματική -του τι εργαλεία δίνει η ψηφιακή επανάσταση, αλλά και πόσο αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως όπλα: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας διεκδίκησαν χωριστό κεφάλαιο, η συζήτηση της «ψηφιακής κυριαρχίας» της ΕΕ παρομοίως. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι άλλο: Στην πραγμάτευση αυτών των διαστάσεων , δεν είναι οι διακρατικές τοποθετήσεις που έχουν το πάνω χέρι στην συζήτηση αλλά η τριβή της αγοράς με το Κράτος (σωστότερα: με τα Κράτη) όπως στην περίπτωση του μπλοκαρίσματος της Huawei επειδή οι ΗΠΑ φοβούνται κινεζική διείσδυση/ κατασκοπεία, ή πάλι στην περίπτωση της διεκδίκησης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με την νομολογία Schrems-II) ότι οι εγγυήσεις που παρέχουν οι ΗΠΑ για την διαφύλαξη των ιδιωτικών δεδομένων ευαίσθητου χαρακτήρα δεν είναι επαρκείς ώστε να επιτρέπεται η διαβίβασή τους μέσω Αμερικανικών κόμβων.

Δεν θέλουμε να μπλέξουμε τον αναγνώστη σε τεχνικές συζητήσεις, άλλωστε και οι Brad Smith και C.-A. Browne έχουν κατορθώσει να δίνουν τα πιο περίπλοκα τεχνικά, οικονομικά ή νομικά ζητήματα με αληθινά προσβάσιμο τρόπο: Είναι αυτή μια από τις αρετές του βιβλίου. Προερχόμενες δε αυτές οι αρετές από τον Πρόεδρο της ίδιας της Microsoft – γιατί αυτό είναι ο Brad Smith, ενώ η C.-A. Browne είναι η επικεφαλής του επιτελείου του – δηλαδή από ανθρώπους με άμεση γνώση των προβλημάτων και των λύσεων που δίνονται (καθώς και των αδυναμιών που παραμένουν) έχουν εντελώς ιδιαίτερη αξία. Και τούτο έτσι που εξελίσσονται σε μέτωπα όπως της κυβερνοασφάλειας, του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, της ψηφιακής ανισότητας, της αυριανής εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις νέες προκλήσεις ηθικού/δεοντολογικού χαρακτήρα που εγείρονται.

Κατά κάποιον τρόπο, το Tools and Weapons μπορεί να λειτουργήσει για τον κοινό αναγνώστη ως μηχανή αποκρυπτογράφησης του τι σημαίνουν αληθινά – και όχι διακηρυκτικά – αυτού του είδους οι συζητήσεις που κάθε τόσο ανοίγονται. Και, μετά από λίγο, παρατιούνται.

Κρατώντας κατά νουν ότι πρόκειται για αμερικανική προσέγγιση των πραγμάτων, είναι χαρακτηριστικό το πώς ο Brad Smith – για τον οποίο ο Bill Gates αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στις μείζονες νομικές περιπέτειες τις οποίες γνώρισε η Microsoft – σχεδόν ξαφνιάζει τον εαυτό του όταν περιγράφει πώς, εκεί που όλος ο κλάδος θεωρούσε ότι το βέλτιστο είναι η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από κάθε κρατική ανάμειξη (σε σημείο η Microsoft να υπερηφανεύεται που δεν διέθετε γραφεία στην Ουάσιγκτον!), τώρα πλέον πλησιάζει όλο και περισσότερο/αμεσότερα σε μια λογική συμβιωτικής σχέσης και συνδιαμόρφωσης ρυθμιστικών πλαισίων.

Συνειδητοποιώντας ότι όλη αυτή η συζήτηση για τις υποσχέσεις που δίνει και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ψηφιακή εποχή επαναφέρει εικόνες και συμπαραδηλώσεις του Brave New World του Άλντους Χάξλεϋ, οι Brad Smith και C.A. Browne συμπεριφέρονται – θα ‘λεγε κανείς – στον αναγνώστη με την στοργή ξεναγού, αλλά και την αμηχανία εκείνων που αναγνωρίζουν ότι αν και οι ίδιοι βρίσκονται στο κέντρο του ιστού των νέων πραγμάτων, ωστόσο δεν γνωρίζουν πού οδηγείται το αύριο.