Kreport > Uncategorized > Μετά την «περιορισμένη εισβολή»

Μετά την «περιορισμένη εισβολή»

Αιφνιδιαστικά αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, ο πρόεδρος Πούτιν, και διέταξε την αποστολή  ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων», εδώ. Με άμεση επιβολή κυρώσεων που αποκλείουν επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδοτήσεις από πολίτες των ΗΠΑ «στις δύο επαρχίες της Ουκρανίας» απάντησε άμεσα στην αναγνώριση ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στη Ρωσία σε περίπτωση νέας εισβολής στην Ουκρανία, εδώ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, συζήτησε τις εξελίξεις με τον πρόεδρο Μπάιντεν και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας και ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εδώ.

Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα την απόφαση του Ρώσου προέδρου. Αυτό το βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, στο Βερολίνο, μετά από τριπλή τηλεφωνική επικοινωνία των Μπάιντεν, Μακρόν και Σολτς, εδώ.

Το διάγγελμα Πούτιν

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας, δεν είχε ποτέ πριν δική της κρατική υπόσταση ούτε κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει σταθερό κράτος και γι αυτό έπρεπε να βασιστεί σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Οι ουκρανικές αρχές είναι μολυσμένες με εθνικισμό και διαφθορά, είπε, και η χώρα βρίσκεται στα χέρια ολιγαρχικών φατριών. Κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με προετοιμασία για επίθεση στη Ρωσία. Αμέσως μετά υπέγραψε διατάγματα αναγνώρισης και συνθήκες «φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής» με το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, εδώ.

Ομόφωνη καταδίκη του Πούτιν

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε προαναγγείλει τηλεφωνικά την αναγνώριση των επαρχιών στον καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο Μακρόν, που δήλωσαν απερίφραστα την αντίθεσή τους. 

Ο Μακρόν ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ, εδώ

Ο Σολτς χαρακτήρισε την απόφαση «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ από τη Ρωσία, εδώ

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσαν ότι η αναγνώριση είναι «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που θα αντιμετωπιστεί με κυρώσεις, εδώ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι πρόκειται για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, ασύμβατη με τη Χάρτα του Οργανισμού, εδώ

Αποκήρυξη των Συμφωνιών του Μινσκ, πολύ κακός οιωνός η αναγνώριση, σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός και είπε ότι σήμερα θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, εδώ.

Υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, αναφέρει ανακοίνωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εδώ.  

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ο Πούτιν αθέτησε τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στις Συμφωνίες του Μινσκ και διέψευσε τους ισχυρισμούς του ότι επιθυμεί διπλωματική λύση, εδώ. “Απαιτεί άμεση και αυστηρή απάντηση και θα κάνουμε τα κατάλληλα βήματα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας” έγραψε στο twitter.   

Η κρίσιμη επόμενη φάση

Τόσο ο ουκρανικός στρατός όσο και οι ρωσόφωνοι των ανατολικών επαρχιών αναφέρουν διαρκείς ανταλλαγές πυρών. Στην επόμενη φάση το πιο κρίσιμο σημείο θα είναι η γραμμή ανάπτυξης των ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων». Αν, δηλαδή, θα περιοριστούν στις περιοχές που ήδη ελέγχουν οι ρωσόφωνοι ή αν θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, που τώρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.

Στην πρώτη περίπτωση, της «περιορισμένης εισβολής» που είχε αναφέρει πριν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος Μπάιντεν, ίσως δεν είναι ανέφικτη η συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών. Στη δεύτερη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολύνεκρες μάχες, με απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες. 

Σοβαρή κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσταση ανάλογη της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που μετά τον πόλεμο του 2008, με στρατιωτική στήριξη της Ρωσίας, αποσχίστηκαν από τη Γεωργία. Έχουν αναγνωριστεί ως ανεξάρτητες από τη Μόσχα, αλλά ουσιαστικά είναι διπλωματικά παρίες, αφού δεν έχουν επίσημες σχέσεις με σχεδόν κανένα άλλο κράτος.