Kreport > Uncategorized > Σε οριακό σημείο, πάλι, η ΛΑΡΚΟ

Σε οριακό σημείο, πάλι, η ΛΑΡΚΟ

Βαθιά στη ρίζα οικονομικού προβλήματος της χώρας ακουμπά η ιστορία της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται ξανά σε οριακό σημείο και απειλείται με λουκέτο αν δεν προχωρήσουν οι δύο διαγωνισμοί πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της. Διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των συνδικάτων, με αποτυχημένη διαχείριση και χαμένες ευκαιρίες στροφής της εταιρείας σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, βρίσκονται πίσω από την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, την οποία πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ιδρύθηκε, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε από τα μέσα της 10ετίας του ‘60 έως το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης, ως η βαριά εξαγωγική βιομηχανία παραγωγής νικελίου της χώρας. Την χτύπησε η κρίση στις τιμές νικελίου το 1980, τα (ιδιωτικά) χρέη της κρατικοποιήθηκαν  (όπως και των άλλων προβληματικών επιχειρήσεων) με την ένταξή της στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης  Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), στις αρχές της ίδιας δεκαετίας.

Το σχέδιο πώλησης της σε στρατηγικό επενδυτή και μετατροπής της σε μονάδα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα “σκόνταψε” στις αντιδράσεις των πανίσχυρων, τότε, εργατικών συνδικάτων. Την “πλήρωσε” η ΔΕΗ με το φθηνό ρεύμα που εξαναγκάστηκε να της παρέχει και τα χρέη που φορτώθηκε από τους απλήρωτους λογαριασμούς (σήμερα το 80% των απλήρωτων οφειλών προς τη ΔΕΗ από βαριά βιομηχανία προέρχεται από τη ΛΑΡΚΟ). Το 2008, το 2010 και το 2011 ενισχύθηκε με νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ και με συμμετοχή (το 2009) του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της. Ενισχύσεις που κρίθηκαν παράνομες απο τις Βρυξέλλες.

Σήμερα η εταιρία εξακολουθεί να παράγει ζημιές-  3 εκατ. ευρώ/μήνα – τις οποίες καλύπτει ο Προϋπολογισμός, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας σε πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ και άλλα 4,368 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, αν δεν επιστρέψει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις (136 εκατ. ευρώ).

Οι δύο διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων, πηγαίνουν από παράταση σε παράταση. Το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με το τελικό ενδιαφέρον των τριών σχημάτων που συμμετείχαν στις πρώτες φάσεις του διαγωνισμού, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται με την “καυτή πατάτα” των απολύσεων των 1.000 εργαζομένων, αφού η εταιρία έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εκκαθάρισης

Το θέμα, όπως αναμενόταν, έχει οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση στην άκρως πολωμένη προεκλογική περίοδο που ζούμε. Χθες και ενώ οι Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων της εταιρίας, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης μιλούσε για “πολιτικές θεατρικές παραστάσεις” από την πλευρά τους. Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ σημείωνε ότι και στη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με  τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν μια αντίστοιχη με τη σημερινή διαδικασία. Και επι ΣΥΡΙΖΑ, είπε,  είχε αποφασιστεί διαδικασία προς την ίδια κατεύθυνση. Επικαλέστηκε έγγραφο που έχει καταθέσει ο ίδιος στα πρακτικά της Βουλής και αφορά επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου προς τη Κομισιόν από την οποία προκύπτει ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε επενδυτή.

Συμπέρασμα: Το δράμα της ΛΑΡΚΟ θα έχει συνέχεια. Με την κυβέρνηση να  πιέζεται από το πολιτικό κόστος, την Κομισιόν να ζητά εδώ και τώρα λύση και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει. Όλοι αρνούνται να κοιτάξουν πίσω για τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο. Και όλα αυτά για άλλη μια φορά, στο παραπέντε, αν όχι στο και πέντε….

Σχετικά: Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εδώ , του Νίκου Ανδρουλάκη στην αντίστοιχη συνάντησή του εδώ,  και του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΚΑΙ εδώ