Kreport > articles > Κρίμα τον Αναπτυξιακό σας…

Κρίμα τον Αναπτυξιακό σας…

Του Αθανάσιου Ι. Σκορδά (*)

Εξ όνυχος τον λέοντα, λέει ο σοφός λαός μας κι έχει δίκιο. Θα εξηγήσω λοιπόν με μια πραγματική ιστορία γιατί ο πολυδιαφημισμένος αναπτυξιακός νόμος, που η κυβέρνηση ψήφισε αυτή την εβδομάδα, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης επέμειναν και συμπεριέλαβαν στον κατ’ όνομα αναπτυξιακό νόμο αποκλεισμό από τις επιλέξιμες επενδύσεις οποιασδήποτε επένδυσης έχει σχέση με την βελτίωση των ρυμουλκικών υπηρεσιών, των απορρυπαντικών πλοίων καθώς και των ναυαγοσωστικών. Επιμένουν, κατά μη σύννομο τρόπο, να επικαλούνται για την εξαίρεση τον κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 – θεωρώντας ότι τα ρυμουλκά παραδείγματος χάρη εκτελούν μεταφορές αντί του ορθού ότι υποστηρίζουν την ασφαλή και καλή λειτουργία των λιμένων – ενώ αυτός έχει τροποποιηθεί με τον κανονισμό (ΕΚ) 1084 του 2017.

Στερούν, μέσω αυτού του αποκλεισμού, την δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός ελληνόκτητου στόλου που αποτελείται από πλοία μεγάλης ηλικίας και ανεπαρκούς ελκτικής ικανότητας. 

Στερούν από τους ελληνικούς λιμένες ανταγωνιστικότητα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στερούν από τα ναυπηγεία όλης της χώρας έναν σημαντικό όγκο εργασιών, μιας και τα σκάφη αυτών των κλάδων μπορούν άνετα να κατασκευαστούν στην χώρα μας και μάλιστα με πράσινες τεχνολογίες.

Στερούν από το πληττόμενο με ανεργία εργατικό δυναμικό του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας, της Σαλαμίνας, της Σύρου και τόσων άλλων περιοχών, σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Στερούν από το θαλάσσιο περιβάλλον την δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής προστασίας του, με προφανείς επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν.

Στερούν όμως και την χώρα από την δυνατότητά της να υπερασπίζεται την θαλάσσια επικράτειά της, δεδομένου ότι στα ζητήματα επιθαλάσσιας αρωγής η γείτων χώρα της Τουρκίας ανέπτυξε τον σχετικό κλάδο και ήδη έθεσε θέμα στις διερευνητικές συνομιλίες για κοινές περιπολίες έρευνας και διάσωσης στον 25ο Μεσημβρινό.

Πώς να αξιολογήσουμε λοιπόν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για φιλοεπενδυτική πολιτική; Ή αυτή η πολιτική αφορά μόνο κάποιους ξένους επενδυτές;

Ένα κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο όπως ο εν λόγω νόμος, δεν εξηγείται με όρους λογικής να αποδυναμώνει τον ρόλο του εγχώριου κεφαλαίου.

Γιατί αυτή η αντίφαση μεταξύ εξαγγελιών και πράξεων;

Είναι κοινό μυστικό ότι, στην εγχώρια βιομηχανία τα τελευταία χρόνια οι αποσβέσεις είναι περισσότερες από τις νέες επενδύσεις. Η υπερδεκαετής πια οικονομική κρίση, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και η ακρίβεια των πρώτων υλών οδηγούν σε αποβιομηχάνιση την χώρα. Κλάδοι με προσφορά όπως η ναυπηγία αλλά και η κλωστοϋφαντουργία και άλλοι, χάνουν το τραίνο την ώρα που πραγματικά ανοίγονται νέες ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Γιατί η κυβέρνηση, την ώρα που καλώς στρώνει κόκκινα χαλιά σε κάθε ξένο επενδυτή, αδιαφορεί για τις ανάγκες των εγχώριων επενδυτών; Ειδικά σε μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μικρή και ακριβή δυνατότητα χρηματοδότησης.   

Με βάση τις επιλογές και τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ανάπτυξης στο εν λόγω παράδειγμα, προκύπτει εύλογα και αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα. Με την αλαζονική και «έτσι θέλω» άρνησή της ν’ ανταποκριθεί στα υπομνήματα και τις παραστάσεις του κλάδου, δεν δείχνει τον απαιτούμενο ορθολογισμό.

Κατόπιν αυτών, κλείνω το σημερινό σημείωμα με μια άλλη παροιμία του λαού μας: “Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;”

(*) Ο Αθανάσιος Ι. Σκορδάς είναι πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, στέλεχος επιχειρήσεων και πρόεδρος του Think Tank Ρ.ΕΥ.Μ.Α.