Kreport > articles > Υπόθεση Κουφοντίνα: Τα νομικά επιχειρήματα  

Υπόθεση Κουφοντίνα: Τα νομικά επιχειρήματα  

Της Λίδα Μπόλα

Η υπόθεση Κουφοντίνα άνοιξε έναν νομικό κύκλο επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων, οδηγώντας ταυτόχρονα σε πολιτική αντιπαράθεση και κλιμακούμενη ένταση στο κοινωνικό πεδίο. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 54η ημέρα απεργίας πείνας και 8η ημέρα απεργίας δίψας, κι αυτό από μόνο του ανοίγει ένα ακόμη κύκλο, με διακύβευμα την ανθρώπινη ζωή. Επειδή, όμως, βασικός κανόνας του νομικού πολιτισμού είναι οι νόμοι να υφίστανται και να λειτουργούν, ξεπερνώντας τις ιδεολογικές ή και συναισθηματικές προσεγγίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές ακόμη και το «κοινού περί δικαίου αίσθημα», ας δούμε τα νομικά επιχειρήματα των δυο πλευρών.

 

            Αρχή της νομικής αντιπαράθεσης είναι ο νόμος 4760/2020 που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο και ο οποίος στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 αναφέρει: «Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας» και ο κρατούμενος «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

 

Κοινά αποδεκτό και από τις δυο πλευρές ότι βάσει αυτού του νόμου ο Δ. Κουφοντίνας δε μπορεί πλέον να κρατείται στις αγροτικές φυλακές Κασσαβετειας του Βόλου.

Όμως, οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες ως προς το που θα έπρεπε να μεταφερθεί και με ποια διαδικασία.

 

Η πλευρά Κουφοντίνα υποστηρίζει ότι:

 

            -Με βάση αυτό το νόμο, ο κρατούμενος θα έπρεπε να μεταφερθεί εκ νέου στις φυλακές Κορυδαλλού.

            -Ο Δ. Κουφοντίνας ουδέποτε πέρασε από τον Κορυδαλλό και ουδέποτε του επιδόθηκαν σχετικά έγγραφα, που αποδεικνύουν το αντίθετο.

            -Έχει ήδη κατατεθεί αίτημα μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού, το οποίο δεν έχει απαντηθεί

            -Χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα, δε μπορεί να γίνει καμία άλλη κίνηση με ένδικα μέσα

 

Η κυβέρνηση απαντά:

 

            -Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι φυλακές υποδίκων, βρίσκονται σε διαδικασία αποσυμφόρησης, με μεταγωγές βαρυποινιτών σε αλλά σωφρονιστικά καταστήματα και επιπλέον οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν τη μεταγωγή νέων κρατουμένων εκεί

            -Η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι να μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού. Σε συνέντευξη της η κ. Σοφία Νικόλαου είχε υποστηρίξει ότι αρχικά έγινε -τυπικά- μεταγωγή του στον Κορυδαλλό και εν συνέχεια στις φυλακές Δομοκού.

            -Καλεί τον Δ. Κουφοντίνα να χρησιμοποιήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεση του για να προσβάλει την απόφαση για μεταγωγή του στο Δομοκό

            -Έχουν ήδη επιδοθεί στην δικηγόρο του όλα τα σχετικά έγγραφα

 

 

Ο νομικός κόσμος εμφανίζεται διχασμένος:

 

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση.

-Στον αντίποδα, 41 δικαστές υπέγραψαν  κείμενο, τονίζοντας ότι η έκτιση των ποινών είναι θέμα της πολιτείας.

-Κείμενο με τις υπογραφές 1000 δικηγόρων, με το οποίο ζητούν να προστατευθεί η ζωή του Δ. Κουφοντίνα παραδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο δικαιοσύνης.

            -Νομικοί, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Θέμης Σοφός επέκριναν την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας βασικό του αίτημα Κουφοντίνα.   

-Αλλαγή στάσης ζήτησαν δικηγορικοί σύλλογοι Πειραιά και Πατρών.

-Για φωτογραφική διάταξη, που αφορά μόνο στους καταδικασμένους για τρομοκρατία, αλλά όχι για τους Χρυσαυγίτες κατάδικους, μίλησε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, σχολιάζοντας το νόμο περί μη εκτίμηση ποινής σε αγροτικές φυλακές.

 

Οι πολιτικοί τριγμοί εντείνονται.

-Δεν διαπραγματευόμαστε με κατάδικους, η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δηλώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση.

-Υπεράνω όλων η ανθρώπινη ζωή, αλλάξτε στάση, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.