Kreport > articles > Πέντε προτάσεις για μια νέα δυναμική στην οικονομία

Πέντε προτάσεις για μια νέα δυναμική στην οικονομία

Του Γιώργου Στασινού (*)

Μετά από περίπου ένα έτος υγειονομικής κρίσης που διαδέχθηκε την δεκαετή οικονομική κρίση και ενώ φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική αντιμετώπισης και αυτής της κρίσης, πρέπει να σχεδιαστούν μέτρα που θα ενισχύσουν άμεσα την ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτω πέντε συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτη: Συμψηφισμός του 20% του ποσού που θα δαπανηθεί για επένδυση άνω των 200.000 ευρώ μέσα στο 2021 και το 2022 με μελλοντικούς φόρους. Για τα επόμενα 5 χρόνια αν η επένδυση είναι από 200.000-1.000.000 ευρώ και για 8 χρόνια αν η επένδυση είναι μεγαλύτερη του 1.000.000 ευρώ. Δηλαδή, αν για μία επένδυση ύψους 10.000.000 ευρώ δαπανήσει κάποιος 5.000.000 ευρώ μέσα στο 2021 και το 2022, να έχει το δικαίωμα συμψηφισμού φόρων 1.000.000 ευρώ τα επόμενα 8 χρόνια. Έτσι θα δημιουργηθεί κίνητρο να πέσουν στην αγορά ιδιωτικά κεφάλαια άμεσα, φέτος και του χρόνου, και να στηρίξουν την απασχόληση και την οικονομία.

Δεύτερη: Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάθεση έργων και μελετών με κύριο στόχο την μείωση του χρόνου συμβασιοποίησης. Παρατηρείται το φαινόμενο να καθυστερούν οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου και στη συνέχεια να σημειώνονται επίσης καθυστερήσεις για την υπογραφή της σύμβασης. Θέλω να το τονίσω: Δεν πρόκειται να απορροφήσουμε εγκαίρως τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα, αν δεν βελτιωθούν ριζικά και δεν επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες.

Τρίτη: Ενεργοποίηση της ψηφιακής τράπεζας γης για πώληση συντελεστή διατηρητέων και μνημείων σε αγοραστές της κατηγορίας 5 των νόμων των αυθαιρέτων (όπως προέβλεπε ο συνταγματικός νόμος 4178), με την υποχρέωση συντήρησης του διατηρητέου ή του μνημείου. Τα ακίνητα κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων υφίστανται και δεν θα κατεδαφιστούν, επομένως θα πρέπει να τακτοποιηθούν επ’ αόριστο, αγοράζοντας συντελεστή. Αν δεν συμβεί το παραπάνω και με την πρόσφατη νομοθεσία, σε 30 χρόνια θα αποτελούν δηλωμένα αυθαίρετα, θα μηδενιστεί η αξία τους και όσα αποτελούν εμπορικά ακίνητα ή τουριστικά καταλύματα δεν θα μπορούν να λειτουργούν. Και για να αποτελούν τμήμα και αντικείμενο ελέγχου του πολεοδομικού σχεδιασμού θα πρέπει να υποχρεώνονται να τα λάβουν υπόψη, με τη σημερινή τους μορφή, οι μελετητές των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα γίνουν άμεσα σε ολόκληρη τη χώρα. Διαφορετικά, θα επαναλάβουμε στη χώρα ένα σχεδιασμό με λάθος δεδομένα. Κάποτε δεν είχαμε τα δεδομένα, τώρα που τα έχουμε θα πούμε ότι τα αγνοούμε;..

Τέταρτη: Ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, μέσω της ψηφιακής τράπεζας γης και με γρήγορη διαδικασία καθορισμού ζωνών υποδοχής συντελεστή. Για να πετύχει ο θεσμός της ψηφιακής τράπεζας γης θα πρέπει σε λιγότερο από έναν χρόνο να έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα με αρκετές ζώνες υποδοχής συντελεστή. Διαφορετικά, η ψηφιακή τράπεζα γης θα αποτελεί μία ανενεργή μεταρρύθμιση.

Πέμπτη: Ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και παράλληλα λειτουργικής και στατικής αναβάθμισης δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, χωρίς να τίθεται ημερομηνία λήξης, μόνο με την εξάντληση του προϋπολογισμού πενταετίας. Δεν έχει κανένα νόημα να ενεργοποιούνται κάθε χρόνο «προγράμματα εξοικονομώ» για λίγες ημέρες και να εξαντλείται ο προϋπολογισμός. Αφού στόχος είναι να αναβαθμίζονται τουλάχιστον 50.000 κατοικίες κάθε χρόνο μέχρι το 2030, ας φέρουμε τον στόχο πιο κοντά, ρίχνοντας περισσότερα χρήματα στην αγορά άμεσα, τώρα, δηλαδή, που έχει ανάγκη η οικονομία. Επίσης, ενίσχυση 100% του ποσού της δαπάνης για οικοδομικές εργασίες λειτουργικής και στατικής αναβάθμισης, για την εκτέλεση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης. Αν δηλαδή δαπανήσει κάποιος 10.000 ευρώ για εργασίες λειτουργικής ή στατικής αναβάθμισης, να λαμβάνει επιχορήγηση 10.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση.

Οι παραπάνω προτάσεις για να υλοποιηθούν απαιτούν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και προετοιμασίας για άμεση εφαρμογή. Σε μία χώρα που όλα κινούνται αργά και παραβιάζονται τα χρονοδιαγράμματα, αντιλαμβάνομαι ότι ακόμη κι αν κάποιος θέλει να εφαρμόσει τέτοιες προτάσεις, είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρει να τις υλοποιήσει έγκαιρα. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και παράλληλα ασφυκτική παρακολούθηση και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Πιστεύω παρόλα αυτά ότι αν τους επόμενους δύο μήνες γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, τότε θα προσδώσουμε νέα δυναμική στην οικονομία.

(*) Ο Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.