Kreport > articles > Μέτρα εδώ και τώρα!

Μέτρα εδώ και τώρα!

Του  Γιάννη Τούντα (*)

Βρισκόμαστε στην απαρχή νέας έξαρσης του επιδημικού κύματος. Η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η πρόωρη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, ο εφησυχασμός πολλών και η ανευθυνότητα αρκετών, καθώς και τα ανεπαρκή μέχρι σήμερα ποσοστά εμβολιασμένων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οδήγησαν ξανά την τελευταία εβδομάδα στην καταγραφή τετραψήφιων ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ σε 15-20 μέρες θα υπάρξει αναπόφευκτα αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των νεκρών.

Για τον περιορισμό της έξαρσης της επιδημίας, η οποία, εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην  υγεία του πληθυσμού, θα πλήξει τον τουρισμό και συνακόλουθα την ευάλωτη οικονομία μας, απαιτούνται μέτρα εδώ και τώρα. Όσα νέα μέτρα εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν και όσα συζητιόνται δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Χρειάζονται, όμως, και επιπρόσθετα μέτρα.

Πρώτα απ’ όλα, ό,τι ισχύει στις θαλάσσιες μετακινήσεις (εμβολιασμός ή πρόσφατο τεστ) θα πρέπει να εφαρμόζεται και στις χερσαίες διανομαρχιακές μετακινήσεις, καθώς και στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία). Όπου προβλέπονται υποχρεωτικά self test να αντικατασταθούν με rapid test  ή μοριακά, τα οποία είναι πολύ πιο αξιόπιστα. Η μάσκα να γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους όταν ερχόμαστε σε επαφή με τρίτα πρόσωπα. Να μπουν αριθμητικοί περιορισμοί σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, κ.ά.), να απαγορευτούν κάθε είδους υπαίθριες συναθροίσεις, να επεκταθεί ο εμβολιασμός μέχρι και τις ηλικίες των 12 ετών, όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, και κυρίως να θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Τα προτεινόμενα μέτρα, εκτός από τη συμβολή τους  στον έλεγχο του επιδημικού κύματος, θα επισπεύσουν την επίτευξη της πολυπόθητης συλλογικής ανοσίας. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η συλλογική ανοσία θα πρέπει να υπερβαίνει το 80% του πληθυσμού. Μέχρι σήμερα έχει πλήρως εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού. Ένα 10% έχει παθητική ανοσία έχοντας μολυνθεί ή/και νοσήσει και το υπόλοιπο 20% (περίπου 2 εκατ.) πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα όχι μετά τον Σεπτέμβριο.

Με 100.000 δόσεις εμβολίων που χορηγούνται ημερησίως ο στόχος του εμβολιασμού των 2 εκατ. πολιτών θα μπορούσε να επιτευχθεί σε 1 ½ μήνα (μέχρι τέλος Αυγούστου). Θα πρέπει, όμως, να πειστεί τουλάχιστον ένας στους τρείς από τους σημερινούς αρνητές του εμβολιασμού, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό, κυρίως εξαιτίας του σχεδόν ανύπαρκτου τομέα Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας και της έλλειψης οργανωμένων προγραμμάτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας. Την αδυναμία αυτή μπορεί σε ένα βαθμό να καλύψει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Υποχρεωτικός όχι ως εξαναγκασμός, αλλά ως προϋπόθεση για ορισμένες θέσεις εργασίας και για την πρόσβαση σε ορισμένες παροχές και υπηρεσίες, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά σχολεία.   Ήδη από  τον χειμώνα, θα έπρεπε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ίσχυε για τους υγειονομικούς που ασκούν κλινικό έργο και για τους εργαζόμενους σε οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων. Πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έπρεπε να είχε επεκταθεί στους εργαζόμενους στην εστίαση και στον τομέα της φιλοξενίας και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Εάν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν κινηθεί η Πολιτεία με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δύσκολο φθινόπωρο, που μπορεί μεν τα θύματα να περιοριστούν στους αρνητές των εμβολίων, αλλά τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία θα τις υποστούμε όλοι.

(*) O Γιάννης Τούντας είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ