Kreport > Uncategorized > ΗΠΑ-Ρωσία: Ο διάλογος ξεκίνησε

ΗΠΑ-Ρωσία: Ο διάλογος ξεκίνησε

Όταν τα υποβρύχια δεν θέλουν να τα εντοπίσουν, κλείνουν τις τηλεπικοινωνίες. Μια παρόμοια κατάσταση φαίνεται ότι επικρατεί στον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν χθες στην Γενεύη όπου, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, είχαν ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες, συζήτησαν μια σειρά προτάσεις της αμερικανικής πλευράς για την ενίσχυση της ασφάλειας και διαπίστωσαν την ύπαρξη κοινών συμφερόντων.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν διάλογο εφόλης της ύλης, δεύτερος σταθμός την επόμενη βδομάδα, όταν σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Μόσχα αναμένει την γραπτή απάντηση της Ουάσιγκτον στο γραπτό υπόμνημα που απέστειλε τέλη Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ -υπόμνημα που απαριθμεί τις διαβεβαιώσεις, δεσμεύσεις και κινήσεις χωρίς τις οποίες η Μόσχα νοιώθει ότι απειλείται η ασφάλειά της.

Το κλίμα χθες στην Γενεύη δεν  είχε τις επικοινωνιακές δουλείες και σκοπιμότητες της αντιπαράθεσης της Μόσχας με το Κίεβο και είχε την αρμόζουσα λιτότητα και σοβαρότητα δύο πλευρών που μέχρι τώρα ήταν περιχαρακωμένες σε μια αμοιβαία καχυποψία, μια κατάσταση πραγμάτων η συνέχιση της οποίας δεν συμφέρει καμία πλευρά.

ΗΠΑ και Ρωσία θα διαπραγματεύονται μέχρι να εξαντλήσουν την αναζήτηση κοινού παρονομαστή ζωτικών συμφερόντων στη διεθνή σκηνή , στην Ευρώπη , στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία.

Εκεί που ο ορίζοντας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος είναι η κρίση της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα η εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας έναντι παραχώρησης διευρυμένης αυτονομίας στους ρωσόφωνους των επαρχιών του Λουγκάνσκ και του Ντανιέσκ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η διαπραγμάτευση για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ουκρανία θα ξεκινήσει παράλληλα με τον κεντρικό στρατηγικό διάλογο Ουάσιγκτον –Μόσχας ή θα ξετυλιχθεί μετά την ολοκλήρωση του. Στη δεύτερη περίπτωση θα επιχειρηθεί προφανώς η αποκλιμάκωση της έντασης με μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και με μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Πούτιν σχεδίασε και υλοποίησε μια χορογραφία της οποίας η πρώτη πράξη είναι η δημιουργία μιας ελεγχόμενης κρίσης και η δεύτερη η μεγάλη διαπραγμάτευση.

Όπως σημείωσε χτες το Kreport, όσα εκτυλίχθηκαν πριν από δύο βδομάδες στο μακρινό Καζακστάν,  βοηθούν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας στην υπόθεση της Ουκρανίας. Στο Καζακστάν είχαμε ένα σκηνικό αποσταθεροποίησης ενός μετασοβιετικού αυταρχικού καθεστώτος με το Πεκίνο και την Άγκυρα σε κατάσταση ετοιμότητας για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία. Η εισβολή αστραπή της Μόσχας και των συμμάχων της ανέτρεψε αυτά τα σχέδια, οδήγησε στην σταθεροποίηση του Καζακστάν και απέτρεψε ένα ντόμινο ανατροπών που θα έπληττε ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αν υπάρξει ένα modus vivendi Ουάσιγκτον – Μόσχας, η σταθεροποίηση περιοχών συγκρούσεων και γεωπολιτικής αστάθειας όπως η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια, θα προκύψει σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Στα παραπάνω, σημειώστε μια σοβαρή υποθήκη: Αν θα υπάρξουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ αντιδράσεις στην προσέγγιση με την Μόσχα σήμερα όπως υπήρξαν το 1971 όταν οι Νίξον-Κίσινγκερ αποφάσισαν να προσεγγίσουν την Κίνα του Μάο αλλά και το 2013 όταν έγιναν γνωστές οι μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν. Ένας άλλος κίνδυνος, επίσης, είναι κάποιο τυχαίο θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να στήσει ένα σκηνικό διολίσθησης προς μια γενικευμένη σύγκρουση.

Η συνέχεια την επόμενη βδομάδα, καθώς η χθεσινή συνάντηση της Γενεύης προφανώς βοήθησε τον Μπλίνκεν και τους συνεργάτες του να συντάξουν μια γραπτή απάντηση στο υπόμνημα της Μόσχας. που να είναι βάση για περαιτέρω συζήτηση.