Kreport > Uncategorized > Οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2022

Οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2022

Του Θοδωρή Κούβακα

Κρίσιμες για την κατεύθυνση και τον χαρακτήρα που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια είναι δύο από τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν σε χώρες μέλη το 2022 (Γαλλία και Ουγγαρία) και άλλη μια, εφόσον προκηρυχθεί εξ ανάγκης (Ιταλία). Από τις εκλογές σε άλλες χώρες, σημαντικές για τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο θα είναι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και σημαντικές για όλη την ευρύτερη περιοχή θα είναι οι εκλογές στην Βραζιλία.

Γαλλία: Καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Αν -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- επανεκλεγεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι δεδομένο ότι θα επιδιώξει να δώσει στην ΕΕ ομοσπονδιακό χαρακτήρα ώστε να γίνει περισσότερο “Ένωση” απ’ ότι ήταν μέχρι τώρα. Αυτή είναι η δεδηλωμένη πρόθεσή του και αυτό επιτάσσει το συμφέρον της Γαλλίας: Όλοι για έναν και ένας για όλους. Στην προσπάθειά του αυτή έχει εξασφαλισμένο σύμμαχο τον καγκελάριο Σολτς και -αν παραμείνει στο πόστο που έχει τώρα- τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Η μόνη που δείχνει ότι μπορεί να τον απειλήσει είναι η κεντροδεξιά/γκολική Βαλερί Πεκρές. Με εκείνην στην προεδρία, η κατεύθυνση της ΕΕ θα είναι μάλλον η αντίθετη. Η Γαλλία, ως το δεύτερο ισχυρότερο μέλος της, θα προστατεύει κυρίως τα δικά της συμφέροντα ακόμη και αν αυτά βλάπτουν τα πιο αδύναμα μέλη της Ένωσης: Ο καθένας για τον εαυτό του και ο σώζων εαυτόν σωθήτω… 

Ουγγαρία: Σημαντική είναι και η εκλογική αναμέτρηση στην Ουγγαρία. Ο Βίκτορ Ορμπαν, δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής και υπερ-συντηρητικός, θα αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, αυτή το φορά ενωμένη, με βασικό στόχο την αλλαγή φρουράς στη χώρα. Το μοντέλο αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην Τσεχία και έβαλε τέλος στην πρωθυπουργία του αυταρχικού και λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις. Ο ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευσης, Πέτερ Μαρκιζάγι, δηλώνει ευρωπαϊστής-δεξιός-χριστιανός. Αν αναλάβει την πρωθυπουργία πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Ουγγαρία θα πάψει να είναι “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, και τον “τίτλο” αυτό θα τον υπερασπίζεται πλέον μόνο η Πολωνία.

Ιταλία: Αστάθμητος αλλά κρίσιμος παράγοντας είναι η Ιταλία. Οι εκλογές θεωρητικά πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2023, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, που ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου. Ο Μάριο Ντράγκι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αξίωμα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα βρίσκεται σε τόσο καλό δρόμο ώστε να μπορεί να συνεχίσει με όποιον και αν βρίσκεται στην πρωθυπουργία. Η κυβερνητική συμμαχία, όμως, για να επιβιώσει χρειάζεται και το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος όχι μόνο θέλει την προεδρία της χώρας αλλά απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του αν δεν είναι πρωθυπουργός ο Ντράγκι. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν η Ιταλία να οδηγηθεί για μια ακόμη φορά σε πρόωρες εκλογές, εφόσον με τις ισχύουσες ισορροπίες δεν φαίνεται ότι μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση. Αυτό θα είναι αρνητικό τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το ημερολόγιο των εκλογών του 2022

 Ιανουάριος

Πορτογαλία 30/1, πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά από καταψήφιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα. Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 39%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30%, τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν από 6% και λιγότερο. Πιθανή η επανάληψη κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τον Κόστα.

Λιβύη 24 Ιανουαρίου, κοινοβουλευτικές εκλογές εξ αναβολής, ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου. Οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει το 2014. Αβέβαιο αν θα διεξαχθούν, καθώς η χώρα είναι διχασμένη ύστερα από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. 

Απρίλιος  

Ουγγαρία 3/4, κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο αυταρχικός, λαϊκιστής, ομοφοβικός και υπερεθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα αντιμετωπίσει την -για πρώτη φορά- ενωμένη αντιπολίτευση, υπο τον αυτοπροσδιοριζόμενο “δεξιό και Χριστιανό”, φιλοευρωπαϊστή Πέτερ Μαρκιζάγι, τον οποίο επέλεξαν ως κοινό υποψήφιο τα μέλη όλων των κομμάτων της συμμαχίας. Πιθανή η επικράτηση της ενωμένης αντιπολίτευσης. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τις δύο συμμαχίες να βρίσκονται σχεδόν στα ίδια ποσοστά αλλά είναι μάλλον αναξιόπιστες, και εκτιμάται ότι “πριμοδοτούν” τον Όρμπαν. Ταυτόχρονα θα γίνει και δημοψήφισμα για θέματα LGBTQ με 4 ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί έτσι ώστε να συσπειρωθούν οι συντηρητικοί/ομοφοβικοί ψηφοφόροι και να στηρίξουν τον Όρμπαν. 

Σερβία 3/4, πρόωρες γενικές εκλογές. Πιθανότατη η επανεκλογή του Αλεξάντερ Βούκιτς στην προεδρία και η κυριαρχία του κόμματός του στη βουλή, καθώς στην απερχόμενη έχει 188 από τις 250 έδρες. Ο Βούκιτς ήταν υπουργός πληροφοριών στην κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και έχει σχεδόν απόλυτο έλεγχο των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Γαλλία, προεδρικές εκλογές σε δύο γύρους, στις 10 και 24 Απριλίου. Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο, στη δεύτερη θέση εναλλάσσονται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και η κεντροδεξιά/γκολική Βαλερί Πεκρές. Για τον δεύτερο γύρο φαίνεται βέβαιη η επικράτηση του Μακρόν αν αντιμετωπίσει τη Λεπέν. Απέναντι στην Πεκρές το προβάδισμά του βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. 

Μάιος

Αυστραλία, ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές, πρέπει να γίνουν μέχρι τις 21 Μαΐου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, της κεντρο-δεξιάς Φιλελεύθερης Εθνικής Συμμαχίας πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον Άντονι Αλμπανέζε, ηγέτη των Εργατικών, που προηγούνται με 53% έναντι 46%.

Ιούνιος

Γαλλία, βουλευτικές εκλογές τις 12 και 19 Ιουνίου. Στην απερχόμενη βουλή, η συμμαχία υπό το κόμμα του Μακρόν La République En Marche! έχει άνετη πλειοψηφία με 350 από τις 577 έδρες.  

Οκτώβριος

Βραζιλία 2/10, γενικές εκλογές για πρόεδρο/αντιπρόεδρο και τα μέλη του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πρώην πρόεδρος Λούλα θα επανεκλεγεί πανηγυρικά, καθώς συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 45% ενώ ο Χαΐμ Μπολσονάρο βρίσκεται γύρω στο 25%. Η υποψηφιότητα Λούλα -αφού ακυρώθηκε η καταδίκη του και η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι- βοήθησε να ενισχυθεί έντονα και το Εργατικό του κόμμα, αλλά στις δημοσκοπήσεις παραμένει πρώτο το ακροδεξιό Κοινωνικό Φιλελεύθερο κόμμα του Μπολσονάρο. 

Νοέμβριος 

ΗΠΑ 8/11, ενδιάμεσες εκλογές για όλες τις (435) έδρες της Βουλή των Αντιπροσώπων και τις 34 από τις 100 της Γερουσίας. Ταυτόχρονα γίνονται και εκλογές για κυβερνήτες 36 πολιτειών ή περιφερειών. Κρίσιμη για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα είναι η τύχη της προσπάθειας του προέδρου Μπάιντεν να προστατεύσει τα δικαιώματα του εκλέγειν σε όλες τις πολιτείες στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν με διάφορους πολιτειακούς νόμους να περιορίσουν την πρόσβαση μειονοτήτων τις κάλπες. Ταυτόχρονα οι Ρεπουμπλικάνοι μεθοδεύουν και ευνοϊκούς γι αυτούς αναπροσδιορισμούς εκλογικών περιφερειών. 

Σημειώστε και τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές σε δύο χώρες:

Τουρκία: Οι κινήσεις του προέδρου Ερντογάν δείχνουν διαρκώς περισσότερο ότι είναι πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μεθοδεύει δικαστικές διώξεις κατά των ισχυρότερων πιθανών αντιπάλων του για την προεδρία (όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) και επιδίδεται σε παροχές. Η άθλια κατάσταση της οικονομίας και η αυταρχική υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό του έχει απομακρύνει μεγάλο μέρος των Τούρκων που τον ψήφιζαν στις προηγούμενες εκλογές. Πιθανότητα πρόωρης κάλπης: 50% 

Ιταλία: Πρώτον, στην Ιταλία είναι όλοι πάντα έτοιμοι για εκλογές. Δεύτερον, η συμμαχία υπό τον Μάριο Ντράγκι θα κριθεί από το αποτέλεσμα των έμμεσων εκλογών για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος έχει εκδηλώσει επιθυμία για το αξίωμα το οποίο διεκδικεί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβερνητική πλειοψηφία, αν δεν είναι πρωθυπουργός ο Ντράγκι.