Kreport > Uncategorized > Συνέντευξη Μητσοτάκη: Δύο «όχι», ένα «ναι» και μία μεταρρύθμιση

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Δύο «όχι», ένα «ναι» και μία μεταρρύθμιση

Πολιτικά, η είδηση από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Αντέννα χθες βράδυ, ήταν ότι δεν υπήρξε είδηση. Οι εκλογές δεν θα επισπευσθούν, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα επαναληφθούν, δεύτερη φορά, ώστε να επιδιωχθεί η αυτοδύναμη πλειοψηφία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί αναγκαία για να είναι σταθερή η κυβέρνηση- αν και υποσχέθηκε ότι και η επόμενη κυβέρνησή του, ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη δεν θα είναι μονοκομματική ως προς την πολιτική καταγωγή των μελών της, που επιλέγονται με κριτήρια αποτελεσματικότητας . Ούτε πρόωρες εκλογές, λοιπόν, ούτε εκλογικός ανασχηματισμός, ούτε- προπάντων- κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ («μας χωρίζει άβυσσος»). Και το ΚΙΝΑΛ, με τη νέα ηγεσία του; «Δεν έχω να πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά», περιορίστηκε να πει. Η συνέχεια στην πράξη, την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική.

Είδηση υπήρξε στα θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, σε ύψος μεγαλύτερο του 2% που ήταν η αύξηση η προηγούμενη αύξηση. Πληροφορίες θέλουν την αύξηση αυτή να κινείται στο 6%. Το ερώτημα είναι αν η αύξηση αυτή έρχεται κατόπιν εορτής καθώς ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 5% και αναμένεται πίεση στις τιμές το επόμενο διάστημα. Την ιδέα να εξισορροπηθεί η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα μέσω μιας μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια βασικά αγαθά, είπε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας αυτή τη στιγμή». Αν επιλεγεί, «θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε δημοσιονομικά» και ότι «θα περάσει στον τελικό καταναλωτή και δεν θα χαθεί στην αξιακή αλυσίδα».

Τέλος ως προς την διαχείριση της πανδημίας, αν υπήρξε μια είδηση χθες, αυτή είναι η αναγγελία μιας μεγάλης μεταρρύθμιση στην υγεία- που «θα σπάσει αυγά» και απαιτεί «πολιτικό θάρρος»- αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας. Το οποίο τέλος ο κ Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι έρχεται σχετικά σύντομα, αφού η έξαρση των κρουσμάτων λόγω Όμικρον μοιάζει με «καλοκαιρινό μπουρίνι» και «θα αποκλιμακωθεί γρήγορα», σε λίγες εβδομάδες. Γι’ αυτό και βεβαίωσε ότι αποκλείεται νέο λοκντάουν και ότι «δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών»- αν και κατηγορηματικά είπε ότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα καταλογιστούν, την Δευτέρα, σε όσους πολίτες άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Εξάγγειλε μάλιστα ένα νέο πλαίσιο υποστήριξης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα μέτρα που ισχύουν μετά την πρωτοχρονιά- εστίαση, πολιτισμός- με δυνατότητα να θέτουν το 25% των εργαζομένων σε αναστολή. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς σήμερα.

Στο πραγματικό μέτωπο της πανδημίας, πάντως, τα χθεσινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την «ελληνική εξαίρεση»: την μακάβρια ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας ως προς το ποσοστό των νοσηλευόμενων που καταλήγουν……