Kreport > Uncategorized > Η ανησυχία για τον πληθωρισμό συναγωνίζεται την ανησυχία για την πανδημία

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό συναγωνίζεται την ανησυχία για την πανδημία

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο στο 5,1% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2020, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αποτυπώνει το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες, που έφερε και στην ελληνική αγορά η παγκόσμια κρίση τιμών που ξέσπασε με την πανδημία. Είναι, όμως, άκρως ανησυχητική:

Θα έχει συνέχεια. Οι προβλέψεις μιλούν για νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στα επίπεδα του 6%, με πιθανότερο ενδεχόμενο η ανοδική τάση να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ήδη, ένα νέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στα ράφια έως το τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή και στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης το τοπίο παραμένει θολό ενώ ηλεκτροσόκ προκαλούν οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι συνέπειες: Οι ανατιμήσεις διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αποσυντονίζουν τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία διψά για κατανάλωση και επενδύσεις για να μην ανακοπούν οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης που έχει ανάγκη. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος των ανατιμήσεων σε βασικές κατηγορίες αγαθών (σε ετήσια βάση) το Δεκέμβριο του 2021 είναι αποκαλυπτικά: Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%, η διατροφή 4,3%.

Ο κατώτατος μισθός: Τα δεδομένα αυτά δοκιμάζουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης που μιλά για ένα παροδικό πληθωριστικό φαινόμενο και αυξάνουν τις πιέσεις της κοινωνίας που ζητά να υπάρξει «ομπρέλα» προστασίας από το επιπλέον κόστος.  Ο πρωθυπουργός, χτες, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε «σημαντική» αύξηση του κατώτατου μισθού από το Μάιο –σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 703 ευρώ από 663 ευρώ σήμερα. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 6%, που κρίνεται αφενός  ανεπαρκής για να καλύψει τις απώλειες των εισοδημάτων των πιο φτωχών νοικοκυριών και, αφετέρου, θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Εστίαση-πολιτισμός: Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι στους τομείς της εστίασης και του πολιτισμού  – που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την Όμικρον –   θα εφαρμοστεί  για 2 εβδομάδες το μέτρο των αναστολών εργασίας. Οι επιχειρήσεις στους δύο αυτούς τομείς θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή εργασίας το 25% των εργαζόμενων στους οποίους θα καταβάλλεται το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. 

Αυξάνονται τα επιτόκια: Βεβαίως, η εκτίναξη των τιμών είναι παγκόσμιο φαινόμενο, προκαλώντας ντόμινο αναταράξεων στις διεθνείς αγορές. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7% το Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 39 ετών, αναγκάζοντας τη Fed να εξετάζει, τώρα, πιο επιθετική πολιτική αυξήσεων στα επιτόκια. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει, πλέον, να προχωρήσει, φέτος, σε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων τις οποίες προγραμμάτιζε αρχικά να ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Σχεδιασμοί που προκαλούν αναστάτωση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 900 CEO μεγάλων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο ο δείκτης της ανησυχίας τους για τον πληθωρισμό έχει αυξηθεί σημαντικά και προσεγγίζει αυτόν της πανδημίας, που εδώ και καιρό βρίσκονταν στην πρώτη θέση.

Δευτέρα το Eurogroup: Με τους υπουργούς Οικονομικών των νέων κυβερνήσεων Γερμανίας και Ολλανδίας συνεδριάζει την Δευτέρα το Eurogroup. Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων – που γίνονται ακόμη πιο δύσκολες λόγω του πληθωρισμού – πλησιάζει και στην Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός εμφύλιος για τα επιτόκια του ευρώ – με πρωτεργάτη τη Γερμανία που ζητά αυξήσεις- καλά κρατεί. Η μάχη έχει ανάψει, όμως, στο παρασκήνιο και για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μετά την χαλάρωση των κανόνων του, λόγω της πανδημίας. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα τεθεί επί τάπητος η δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και οι προοπτικές ανάπτυξης στη σκιά της Όμικρον. Όλοι περιμένουν, όμως, το μήνυμα από το Βερολίνο αλλά και τη Χάγη, αφού πρόκειται για το πρώτο Eurogroup με τη νέα γερμανική και ολλανδική κυβέρνηση.